Noslēgušās piektās militārās mācības “Iron Spear 2020”

Militārās mācības
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Ar iespaidīgiem kaujas šaušanas demonstrējumiem noslēgušās militārās mācības “Iron Spear 2020”, kurās kājnieku kaujas mašīnu un tanku apkalpes sacentās par labākā kaujas šāvēja titulu. Militāro mācību noslēgumu arī papildināja sabiedroto iznīcinātāju un helikopteru “Black Hawk” pārlidojumi.

Militārās mācības “Iron Spear” norisinās reizi sešos mēnešos. Šogad tās bija jau piektās NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas organizētās mācības, kuru mērķis ir pilnveidot sabiedroto bruņoto spēku sadarbību un savietojamību, kā arī veikt kaujas šaušanas vingrinājumus. Līdztekus mācību laikā Latvijas un sabiedroto karavīri sacentās, lai noskaidrotu labāko karavīru apkalpi šaušanā no bruņutehnikas. Militārajās mācībās “Iron Spear 2020” kopumā piedalījās 46 bruņutehnikas vienības no 12 dažādām nācijām – no visām Baltijas valstu NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupām.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers stāta – tā bijusi NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas iniciatīva pirms diviem ar pus gadiem rīkot šāda formāta militārās mācības-sacensības. Sākotnējais mērķis bijis vienkāršs – visas tanku vienības no visām NATO kaujas grupas valstīm sanāk kopā, lai noskaidrotu, kura ir labākā tanku vienība.

Šogad ideja attīstījusies, un jau otro reizi sacensībās militāro mācību ietvaros papildus tankiem iesaistās arī kājnieku kaujas mašīnas. Tāpat kā pagājušajās sacensībās, kas norisinājās šī gada martā, arī šajās piedalījās Latvijas armijas kājnieku kaujas mašīnu komandas no Mehanizētās kājnieku brigādes 1. un 2. mehanizētā kājnieku bataljona.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pulkvedis S. Gaugers norāda – papildus sacensībai karavīru starpā ļoti būtiski ir sanākt kopā un citam no cita mācīties. Viņš uzsver, ka katra iespēja vienai tanku komandai satikties ar citu, ir iespēja vienam no otra kaut ko vairāk uzzināt, iemācīties un dalīties pieredzē, tādējādi kļūstot labākiem.

Kopumā no šī vingrinājuma gaidām, ka visi varēs ierasties un kopā trenēties, jo šīs ir arī viena no lielākajām tanku koncentrācijām visā NATO. Līdz ar to mācības, kuras sākotnēji bija ļoti lokālas, pārvērtušās par ļoti vērienīgām. To mērķis ir parādīt, ka spējam ļoti strauji no vairākām pasaules malām savākt kopā komandas, kuras ir spējīgas kopā darboties.
bilde
Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris
pulkvedis Sandris Gaugers

Arī NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieris pulkvežleitnants Trevors Nortons (Trevor Norton) vērš uzmanību uz kopīgās dalības mācībās nozīmīgumu, sakot – Baltijas valstu kaujas grupām šī bija lieliska iespēja sanākt kopā un labāk izprast viena otra spējas, piemēram, iepazīst citu nāciju kaujas grupu sastāvā esošos tankus.

Pulkvežleitnants arī atzinīgi vērtē Ādažu poligonu, norādot, ka tā ir lieliska vieta, kur izveidot tanku un kājnieku kaujas mašīnu mācību vidi, radot to ļoti reālistisku un sarežģītu. “Pateicoties tam, karavīriem bija iespēja ne tikai piedalīties sacensībās, bet arī efektīvi trenēties. To, protams, arī darījām,” sacīja NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupas komandieris.

Savukārt, runājot par militāro mācību plānošanu, pulkvežleitnants norādīja, ka tas nav radījis lielus izaicinājumus. Tomēr, plānojot mācības, viena no vēlmēm bijusi radīt sarežģītāku mācību vidi, līdz ar to vingrinājuma noteikumus nācies pārtulkot daudzu sabiedroto valstu valodās.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Tāpat mācību plānošanas procesā ņemta vērā Covid-19 klātbūtne. “Mēs esam pandēmijas vidū, tāpēc noteicām daudzus drošības noteikumus, lai neveicinātu Covid-19 izplatību Latvijā. Katrs vingrinājuma dalībnieks veica korona vīrusa testu. Visi bija negatīvi, un mums viss izdevās,” priecājas pulkvežleitnants T. Nortons.  

Šī gada militāro mācību “Iron Spear” tanku šaušanas sacensībās pirmo un arī trešo vietu ieguva Norvēģijas tanku vienības, bet otro vietu izcīnīja Spānija. Tāpat arī kājnieku kaujas mašīnu šaušanas sacensībās pirmo vietu ieguva Norvēģija, otro vietu – Nīderlande. Savukārt trešo vietu ieguva Spānijas vienība.

Image
bilde
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Mēs parasti armijā sakām tā – tas, kurš ir otrais, parasti ir beigts, jo uzvar tas, kurš ir pirmais. Bet, ja nopietni – sacensību gars karavīriem ir ļoti svarīgs. Mums vienmēr gribas redzēt, ka ieguldītais smagais darbs vainagojas ar to, ka esam labākie. Manuprāt, komandas, kuras uzvarēja, var būt ļoti lepnas par sasniegumiem, jo šeit ir 12 valstu pārstāvji un cilvēki, kuri daudzus gadus pavadījuši, darbojoties ar savām kaujas mašīnām un tankiem. Tāpēc uzvarēt vienam otru ir ļoti motivējoši un pozitīvi,” par sacensību garu sacīja pulkvedis S. Gaugers.

Savukārt runājot par sadarbību ar NATO kaujas grupu, pulkvedis uzsver – tā gluži nav saucama par sadarbību, jo pēc trīs ar pusi gadiem NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa ir daļa no Mehanizētās kājnieku brigādes. “Mēs esam ļoti smagi strādājuši, lai viņi būtu viena no brigādes vienībām ar visām no tā izrietošajām sekām – saprast, ko un kā mēs darām, lai viņi zinātu kā ar mums runāt, kādas ir procedūras, kā strādājam. Tā ir viena no brigādes vienībām, kas ir labi integrēta jau vairāku gadu garumā Mehanizētajā kājnieku brigādē. Protams, ar katru kaujas grupas rotāciju ir izaicinājums nonākt līdz tam, ka viņi saprot, ko un kā mēs darām. Tomēr pagājušajā nedēļā, beidzoties mācībām “Sudraba bulta”, esam salikuši visus punktus uz “i” – kas vēl jāsakārto, lai mēs pilnībā viens otru saprastu. Manuprāt, mēs esam uz ļoti laba viļņa, lai veiksmīgi kopā strādātu,” skaidro pulkvedis. 

Arī pulkvežleitnants T. Nortons vērsa uzmanību, ka pēc tik ilga laika NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa ir daļa no brigādes. Lai arī tikai pirms pāris nedēļām vienība sagaidījusi jaunās rotācijas karavīrus, tā brigādē integrējas veiksmīgi. “Tomēr šī nav pirmā rotācijas, kas ieradusies Latvijā un kļuvusi par daļu no Mehanizētās kājnieku brigādes. Šīs ir jau septītā rotācija, un brigāde diezgan viegli mūs uzņem un sagatavo mūsu misijai. Līdz ar to integrācija Mehanizētajā kājnieku brigādē bija diezgan viegla,” saka pulkvežleitnants.

Dalies ar šo ziņu