Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Medicīnas rota pilnveido prasmes medicīniskā atbalsta sniegšanā

Militārās mācības
Sargs.lv
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Sniedzot imitētu medicīnisko palīdzību, Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Medicīnas rota pilnveido prasmes pirmā līmeņa medicīniskā atbalsta sniegšanā. Šis vingrinājums notiek NBS lielo mācību cikla “Namejs 2020” ietvaros. Medicīnas rotas komandiera pienākumu izpildītāja virsseržante Katrīna Heisele uzsver - vienības uzdevums ir vienmēr būt gatavai sniegt palīdzību jebkādu traumu un ievainojumu gadījumā.

Medicīnas rotas ārsts kapteinis Kaspars Vīksne skaidro -  pirmā līmeņa medicīniskā palīdzība parasti tiek sniegta teltī, kurā pacienti nonāk tieši no frontes līnijām. “Pirmo palīdzību cietušais var sev sniegt pats, vai to var darīt viņa biedrs. Savukārt pēc tam cietušais nonāk pie mums, kas jau ir pirmā līmeņa medicīniskā palīdzībā. Mēs pacientu stabilizējam un sagatavojam jau viņu nogādāšanai uz augstāka līmeņa ārstniecības iestādi,” norāda kapteinis.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Militārajās mācībās vienības galvenais uzdevums bija izvērst pirmā līmeņa medicīniskās palīdzības punktus vairākās vietās Rīgā. Mācību laikā vienība sniedza imitētu palīdzību gan it kā kaujā ievainotajiem, gan citās situācijās traumētiem pacientiem.

Tāpat mācībās vienība pilnveidoja spējas sadarboties komandā, kā arī guva pieredzi strādāt vidē bez speciāla medicīniskā aprīkojuma, kāds pieejams medicīnas iestādēs.

Virsseržante stāsta – mācībās piedalījās Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Medicīnas rotas profesionālā dienesta karavīri un zemessargi. Viņasprāt, valsts aizsardzība ir visas sabiedrības kopīga atbildība, tādēļ ļoti svarīgi ir arī dibināt kontaktu ar sabiedriskajām institūcijām. Virsseržante K. Heisele akcentē, ka viena no šādām institūcijām ir veterinārā klīnika “Pet City”, kura ir izrādījusi lielu iniciatīvu un atbalstu militāro mācību organizēšanā. “Pateicoties klīnikai, mums ir vieta, kur izvērsties, kā arī no mums netiek prasīta nekāda atlīdzība, piemēram, par elektrību,” stāsta Medicīnas rotas komandiera pienākumu izpildītāja.

Viņai pašai visinteresantākā šķiet tieši militārā medicīna, kas ļoti atšķiras no civilās. “Kaujas laukā ir pilnīgi cita veida ievainojumi. Tāpat, ja civilajā dzīvē žņaugu izmanto kā galējo līdzekli, tad militārā vidē tas ir primārais līdzeklis, ar kuru kaujas laukā asiņošana tiek apturēta,” norāda virsseržante.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Viņa secina, ka mediķiem ir ļoti svarīgi strādāt komandā. “Tas ir komandas darbs, un mēs viens bez otra nespētu sniegt pilnvērtīgu palīdzību cietušajam,” uzsver virsseržante K. Heisele, piebilstot, ka tikpat svarīgi ir zināšanas papildināt, jo medicīnas personāls ir tas, kurš mācās visu mūžu.

Zemessardzes 1. Rīgas brigādes Medicīnas rota ikdienā sniedz reālu medicīnas atbalstu. Tāpat vienība nodrošina apmācību paplašinātajā pirmajā palīdzībā apmācību laikā. “Medicīnas rotā ir plaša profila speciālisti, tai skaitā ķirurgi, reanimatologi, ārsti, ārstu palīgi, māsas, bez kuriem vienība nevarētu sekmīgi veikt savu uzdevumu izpildi,” akcentē virsseržante.

Image
bilde
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Dalies ar šo ziņu