Brīdina par militārās tehnikas pārvietošanos Rīgas apkārtnē mācību laikā

Militārās mācības
LETA
tehnika
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 21.septembra līdz 27.septembrim Zemessardzes 1. Rīgas brigādes atbildības teritorijā - Rīgā, Jūrmalā, Babītes, Olaines, Mārupes, Ķekavas, Baldones, Iecavas, Vecumnieku, Bauskas, Stopiņu, Salaspils, Garkalnes, Carnikavas, Ādažu, Ropažu un Rundāles novados - notiks Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls "Namejs 2020".

Kā norāda Zemessardzes 1.Rīgas brigādes Informācijas daļa, mācību laikā karavīri un zemessargi veiks patrulēšanu, ierīkos slēpņus, patruļbāzes un kontrolpunktus, kā arī veiks citus mācību uzdevumus. Šogad to papildinās arī neplānotā kaujas gatavības pārbaude, kuras ietvaros trīs dienu laikā bez iepriekšējas brīdināšanas un gatavošanās tiks apzinātas brigādes spējas mobilizēt nepieciešamos cilvēkresursus potenciālām krīzes situācijām.

20.septembrī uz mācībām Rīgā ieradīsies Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupa, lai trenētu vienību sadarbību un savietojamību.

Image
tehnika
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

21.septembrī Zemessardzes 17. kaujas atbalsta bataljona teritorijā uz mācībām ieradīsies Zemessardzes 1. Rīgas brigādes rezerves karavīri, kuri mācību noslēguma fāzē tiks integrēti uzdevumu izpildei brigādes bataljonos.

No 22.septembra sāksies militāro mācību cikla aktīvā fāze, kas norisināsies ārpus militāriem objektiem, lai mācību uzdevumu iespējami pietuvinātu reālajai situācijai. Militāro mācību cikla uzdevumi tiks veikti uz iepriekš saskaņotiem valstij un pašvaldībām, kā arī juridiskām un privātām personām piederošiem zemes īpašumiem, lai stiprinātu civilmilitāro sadarbību un visaptverošas valsts aizsardzības principu iedzīvināšanu.

Image
tehnika
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

No 25.septembra darbību uzsāks divas mobilās medicīniskās palīdzības sniegšanas teltis Rīgā, kurās tiks trenētas Medicīnas rotas personāla saskaņotas darbības krīzes gadījumā.

27.septembrī paredzēts noslēgums Zemessardzes 1. Rīgas brigādes dalībai militāro mācību ciklā "Namejs 2020".

Image
tehnika
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka no 15.augusta līdz 4.oktobrim visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls "Namejs 2020", lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Mācību un vingrinājumu laikā pa autoceļiem pārvietosies gan Latvijas, gan sabiedroto bruņoto spēku militārā tehnika, bet gaisa telpā lidos militārās lidmašīnas un helikopteri. Tuvojoties militārās tehnikas kolonnai, aicinām autovadītājus ievērot ceļu satiksmes noteikumus un netraucēt kolonnu kustību.

Image
kustība
Foto: Attēls: Aizsardzības ministrija
Attēls: Aizsardzības ministrija

Mācības notiks iepriekš ar īpašniekiem saskaņotās vietās, un scenārija izpildes laikā tiks lietota mācību munīcija un kaujas imitācijas līdzekļi, kas rada troksni, bet neapdraud cilvēku veselību un dzīvību, tomēr, ja tāda tiek atrasta, to nedrīkst aiztikt.

Iedzīvotāji tiek aicināti izturēties ar sapratni, redzot karavīru un zemessargu pārvietošanos pa ielām, ceļiem un mežiem, tehnikas un cita veida aprīkojuma izvēršanu un pozīciju ieņemšanu, kā arī būt iecietīgiem pret iespējamajiem satiksmes kustības īslaicīgiem apgrūtinājumiem, kas var rasties sakarā ar militārās tehnikas pārvietošanos pa autoceļiem vai īslaicīgu kontrolpunktu un pārvietojamo šķēršļu izvietošanu. Šie šķēršļi nepiesārņo vidi un nebojā infrastruktūru. Teritorijas pēc mācībām tiks sakoptas.

Latvijas gaisa telpā militāro gaisa kuģu lidojumi notiek tikai normatīvajos aktos noteiktajā augstumā un ātrumā, līdz ar to radītais troksnis ir īslaicīgs un nenodara kaitējumu cilvēkam un īpašumam.

Dalies ar šo ziņu