NBS darba devējiem kompensēs darbinieku klātbūtni Zemessardzes mācībās

Militārās mācības
Sargs.lv
Mācības
Foto: Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Kopš 2019. gada Nacionālie bruņotie spēki darba devējam kompensē darbiniekam izmaksāto atlīdzību par attaisnotu prombūtni sakarā ar dalību zemessargu kolektīvajā apmācībā. Sargs.lv skaidro, kas darba devējam jādara, lai šo kompensāciju saņemtu.

Gadījumā, ja privāta uzņēmuma darbinieks ir spiests kavēt savu darba laiku Zemessardzes kolektīvo mācību, piemēram, “Zobens 2020” dēļ, Nacionālie bruņotie spēki darba devējam kompensē darbiniekam izmaksāto atlīdzību atbilstoši ministru kabineta noteikumiem Nr.617 “Kārtība, kādā Nacionālie bruņotie spēki darba devējam kompensē darbiniekam izmaksāto atlīdzību” .

Kompensācija izmaksājama atbilstoši faktiskajiem darba devēja izdevumiem, bet ne vairāk kā 50 eiro apmērā par vienu darba dienu vai 6,25 eiro apmērā par vienu darba stundu, nepārsniedzot normālo darba laiku.

Lai saņemtu kompensāciju, darba devējam trīs mēnešu laikā pēc notikušās kolektīvās apmācības jāiesniedz 2 dokumenti: iesniegums NBS par darbiniekam izmaksātās atlīdzības kompensēšanu un darba devēja apstiprināts darbiniekam izmaksātās atlīdzības aprēķins, kurā atspoguļots izmaksātās atlīdzības apmērs par katru darba dienu vai darba stundām, kad darbinieks nav veicis darbu sakarā ar dalību zemessargu kolektīvajā apmācībā.

Ja dokumenti tiks iesniegti noteikto trīs mēnešu laikā, tajos būs sniegtas patiesas ziņas vai nebūs konstatēti citi apstākļi, kas varētu liegt izmaksāt atlīdzību, Nacionālie bruņotie spēki izmaksāto atlīdzību kompensēs trīs mēnešu laikā pēc iepriekšminēto dokumentu iesniegšanas.

Gadījumā, ja darbiniekam ir vairāki darba devēji, atlīdzību kompensē visiem darba devējiem, pie kuriem darbinieks nav veicis darba pienākumus dalības zemessargu kolektīvās apmācības dēļ.

Jau ziņots, ka no 15. augusta līdz 4. oktobrim visā Latvijā norisinās Nacionālo bruņoto spēku militāro mācību cikls “Namejs 2020”, lai pārbaudītu un pilnveidotu vienību gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi, tā arī kolektīvās aizsardzības sistēmas ietvaros.

Septembra pirmajās dienās mācības “Zobens 2020” aizsāka Zemessardzes 3. Latgales brigāde un 4. Kurzemes brigāde, savukārt septembra vidū mācību “Namejs 2020” aktivitātēs iesaistīsies Zemessardzes 1. Rīgas un 2. Vidzemes brigādes vienības.

Dalies ar šo ziņu