NBS un NATO karavīri mācībās “Iron Spear 2020” noskaidro labākās bruņutehnikas apkalpes

Militārās mācības
Sargs.lv
tanki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigāde kopā ar NATO paplašinātās kaujas grupas karavīriem Ādažu bāzē noskaidro labākās karavīru apkalpes šaušanā no bruņutehnikas.

Mācību vingrinājumu “Iron Spear” NATO paplašinātā Kaujas grupa Latvijā rīko reizi sešos mēnešos. Šogad “Iron Spear 2020” mērķis ir sagrupēt dažādu valstu smago tehniku un kopīgi veikt kaujas vingrinājumus, kā arī noskaidrot, kura no bruņutehnikas apkalpes komandām spēj visātrāk un visprecīzāk sašaut lauka mērķus, vienlaikus izpildot arī citus uzdevumus.

Image
tanki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Sauszemes spēku Mehanizētā kājnieku brigāde vingrinājumā piedalās ar kaujas mašīnām "CVR(T)". Latvijas karavīri tajās veic tos pašus uzdevumus,  kādi doti sabiedroto bruņutehnikai “LAV 6”, “Coyote”, “Pizarro” un “BMP”, kā arī tankiem “Leopardo” un “PT-91”.

Image
tanki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris pulkvedis Sandris Gaugers stāsta, lai arī Covid-19 vīrusa izplatīšanās riska dēļ noteikti ierobežojumi sabiedroto valstu karavīru pārrobežu kustībai, mācību uzdevumu izpildi valstī noteiktais ārkārtas stāvoklis nav kavējis. Turklāt šogad mācībās piedalās visai daudzveidīga tehnika.

Image
tanki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Ceturtdienas pirmajā pusē aizvadīto šaušanu pulkvedis S. Gaugers vērtēja pozitīvi, jo rezultāts bijis skaists. “Kad tanki sāk šaut tad mazie stobri nobāl. Kopumā ļoti iespaidīgi. Domāju, ka tas visiem rada pārliecību par to, ka nepieciešamības gadījumā mēs mācēsim aizstāvēt savu valsti,” viņš sacīja.

Savukārt komentējot nesenās ziņas par divu sabiedroto valstu karavīru saslimšanu ar vīrusu Covid-19, pulkvedis S. Gaugers uzsvēra, ka šie saslimšanas gadījumi nav konstatēti Ādažu bāzē. “Šīs personas šobrīd atrodas pašizolācijā, kā arī abas personas iepriekš nestrādāja Ādažu bāzē,” viņš stāstīja. Pēc pulkveža S. Gaugera teiktā,  visas NATO paplašinātās kaujas grupas dalībvalstis, tostarp Spānija un Itālija, kuras vīrusa izplatība ietekmējusi visvairāk, jau pirms mēneša pieņēma lēmumu par karavīru kustības pārtraukšanu Latviju un mītnes valstīm.

Image
tanki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Pulkvedis S. Gaugers arī piebilda, ka tie Spānijas un Itālijas karavīri, kuri šobrīd piedalās mācībās “Iron Spear 2020”, Latvijā rotācijas kārtībā ieradušies pērnā gada decembra vidū un šī gada janvāra pirmajā pusē. “Līdz ar to ir neiespējami, ka vīrusu uz Latviju būtu atveduši mūsu sabiedrotie,” sacīja Mehanizētās kājnieku brigādes komandieris.

Image
tanki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
NATO paplašinātās kaujas grupas komandieris Latvijā pulkvežleitnants Ēriks Eindžels (Eric Angell) norādīja, ka mācību plānošana noritēja sešus mēnešus, tāpēc šajās mācībās Ādažu bāzē vienkopus trenējas starp NATO kaujas grupām lielākais bruņutehnikas vienību skaits.

Komentējot Krievijas propagandistu izplatīto dezinformāciju gan tradicionālajos, gan sociālajos medijos par NATO kaujas spēju mazināšanos Covid-19 izplatības dēļ, pulkvežleitnants Ē. Eindžels ironizēja: “Šodien šeit ir 12 tanki un 15 bruņumašīnas. Tā ir tikai daļa no NATO kaujas grupu smagā arsenāla. Foto un video materiāls, kas taps šajās mācībās, ir mana atbilde dezinformācijai.”

Image
tanki
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka šonedēļ no 25. līdz 28. martam Ādažu poligonā norisinās militārās mācības  “Iron Spear 2020”, kurās piedalās Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes un NATO paplašinātās klātbūtnes Latvijā kaujas grupu karavīri un militārā tehnika. 

Šodien, 26. martā kaujas šaušanas vingrinājums Ādažu poligonā notiks arī diennakts tumšajā laikā. Aicinām iedzīvotājus nesatraukties un ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām.

Dalies ar šo ziņu