G. Kerlins: galvenie mācību “Defender Europe 2020” mērķi jau ir sasniegti

Militārās mācības
Sargs.lv
defender
Foto: Foto: Jason Johnston/Eur.army.mil

Līdz šim aizvadīto ASV militāro mācību “Defender Europe 2020” rezultāti ir vērtējami kā veiksmīgi, jo veiksmīgi īstenota sarežģītākā operācija – karavīru un tehnikas nogādāšana no ASV Eiropā, tā, vērtējot lēmumu COVID-19 vīrusa dēļ ierobežot mācību mērogus, intervijā “Sargs.lv” atzina Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos brigādes ģenerālis Georgs Kerlins.

Viņš skaidroja, ka, neraugoties uz pieņemto ASV lēmumu par koronavīrusa izraisītās epidēmijas mācību mēroga sašaurināšanu, tās aizvien turpinās. Lai gan sākotnēji tika plānots, ka Eiropā kopumā ieradīsies vismaz 20 000 ASV karavīru, līdz vīrusa epidēmijai ieradās 6000 karavīru, kuri šobrīd piedalās vingrinājumos poligonos Polijā un Vācijā.

“Mēs varam teikt, ka liela daļa “Defender Europe 2020” mācību uzdevumu jau ir izpildīta un visiem būs, ko domāt un mācīties. [..] Šīs ir mācības par ASV spēju nogādāt Eiropā papildspēkus un Eiropas spēju šos papildspēkus uzņemt. Tiktāl, cik šo mācību daļa notika, tā ir daļēji izdevusies, jo pats plānošanas process bija izdevīgs pats par sevi.”
Kerlins
Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos
brigādes ģenerālis Georgs Kerlins

Brigādes ģenerālis G. Krelins, uzsver, ka NATO sabiedroto vidū bija svarīgi izmēģināt liela mēroga spēku pārsūtīšanu no ASV uz Eiropu.

Viņš gan atzīmēja – šo mācību ietvaros Latvijā paredzētās operācijas šobrīd ir atceltas, tostarp plānotās desanta mācības Ādažu bāzē un helikopteru uzbrukums Skrundas poligonā. Brigādes ģenerālis G. Kerlins gan atzina – arī šogad Latvijas karavīri plāno trenēties plecu pie pleca ar ASV sabiedrotajiem citās mācībās.

“Nākamais vingrinājums, kas šobrīd nav atcelts, ir “Baltops”. Lai gan tās ir ikgadējās jūras spēku mācības, pēdējos gados tajās arvien vairāk tiek iekļauti sauszemes un gaisa elementi, piemēram, jūras desanta operācijas, kas apvieno jūras, gaisa un sauszemes spēku veidu izmantošanu. Pašlaik tās tiek plānotas jūnijā. Atkarībā no tā, kā veiksies ar vīrusa apkarošanu, tās tiks īstenotas,” viņš sacīja.

Tāpat plānota ASV spēku līdzdalība Nacionālo bruņoto spēku rudens mācībās “Namejs”, kur, visticamāk, piedalīsies Lielvārdes bāzē dislocētā ASV bruņoto spēku helikopteru vienība.

Vienlaikus brigādes ģenerālis G. Kerlins atzina, ka šobrīd vīrusa izplatības ierobežošanai noteiktie pulcēšanās aizliegumi, kas tostarp skar arī bruņotos spēkus, ir pareizi. “No loģikas viedokļa lēmums par militāro mācību ierobežošanu ir pareizs, jo katras no šāda veida mācībām ir saistītas ar liela skaita cilvēku pulcēšanos un pārvietošanos. Šajos apstākļos tas varētu kalpot par vēl vienu vīrusa izplatīšanas veidu. Šie soļi ir gan sabiedrības, gan karavīru veselības vārdā,” viņš teica.

Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos arī norādīja, ka COVID-19 noteiktie ierobežojumi jau šobrīd ir apturējuši ne tikai starptautiska līmeņa militārās mācības, bet arī apmācību procesu Nacionālajos bruņotajos spēkos. Līdzko beigsies karantīnas pasākumi, tās nāksies pārplānot.

“Mēs no savas puses pieliksim visas pūles, lai atlikušo apmācību ciklu izplānotu tā, lai viss laiks būtu maksimāli efektīvi izmantots, sasniedzot izvirzītos mērķus. Bet sākotnēji ir jāsagaida, kad beigsies karantīnas pasākumi. Izņemot mūsu apņēmību, pārējo paredzēt nav iespējams,” teica brigādes ģenerālis G. Kerlins.

Portāls “Sargs.lv” jau rakstīja, ka COVID-19 izplatības dēļ, ASV Armijas pavēlniecība Eiropā nolēmusi būtiski samazināt pavasarī plānoto mācību “Defender – Europe 2020” mērogus. Līdz ar izmaiņām mācību plānojumā netiks rīkotas “Dynamic Front”, “Joint Warfighting Assessment”, “Saber Strike” un “Swift Response”.

Dalies ar šo ziņu