ASV bruņotie spēki koronavīrusa dēļ būtiski samazina “Defender 2020” mācību mērogus

Militārās mācības
Sargs.lv/Eur.army.mil
Defender 2020
Foto: Foto: Spc. Calab Franklin/eur.army.mil

Reaģējot uz vīrusa COVID-19 uzliesmojumu, kā arī sekojot ASV aizsardzības sekretāra Marka Espera norādēm, ASV bruņotie spēki nolēmuši būtiski samazināt pavasarī plānoto mācību “Defender – Europe 2020” mērogus, teikts ASV Armijas Eiropā oficiālajā paziņojumā.

Kopš 13. marta ir pārtraukta ASV bruņoto spēku tehnikas un ekipējuma pārvietošana uz Eiropu. Paziņojumā uzsvērts, ka pašreizējos apstākļos galvenās rūpes saistītas ar ASV Armijas karavīru un civilo darbinieku, kā arī viņu ģimenes locekļu veselību un drošību.

ASV Armija Eiropā norāda, ka, pieņemot šādu lēmumu, ASV spēki turpina saglabāt savu gatavību, vienlaikus stiprinot darbu pie partnerības ar sabiedrotajiem.

Paziņojumā vēstīts, ka līdz ar izmaiņu veikšanu kopējā mācību plānojumā, netiks rīkotas “Defender Europe – 2020” iekļautās mācības “Dynamic Front”, “Joint Warfighting Assessment”, “Saber Strike” un “Swift Response”.

Paredzēts, ka bruņotās brigādes kaujas grupas, kas jau ir izvietotas Eiropā kopā ar sabiedrotajiem, turpinās šaušanas mācības, kā arī citus kombinētos vingrinājumus, kas ir daļa no jau mērogu ziņā pārveidotajām mācībām “Allied Spirit”. Savukārt tie karavīri, kuri Eiropā izvietoti citiem ar mācībām saistītajiem vingrinājumiem, atgriezīsies ASV.

“Defender – Europe 2020” mērķis ir palielināt stratēģisko gatavību, izvietojot Eiropā kaujas spējīgus spēkus NATO valstu atbalstam, atbilstoši ASV Nacionālās aizsardzības stratēģijas mērķiem.

Paziņojumā teikts, ka līdzšinējā mācību fāzē sadarbībā ar sabiedrotajām valstīm jau pārbaudītas ASV Armijas spējas koordinēt liela mēroga spēku pārdislokāciju. Kopš janvāra ASV Armija Eiropā izvietojusi 6000 karavīru, tostarp divīzijas līmeņa komandcentru un bruņotās brigādes kaujas grupu. Līdz šim no ASV Armijas priekšposteņu noliktavām pārvietoti kopumā 9000 kaujas tehnikas vienību, savukārt pa jūras ceļu veiksmīgi atvestas 3000 ekipējuma vienības. Sadarbībā ar sabiedrotajiem un partnervalstīm no jūras ostām notikusi sekmīga karavīru un ekipējuma pārvešana uz poligoniem Vācijā un Polijā.

ASV Armijas Eiropā pārstāvji atzīst, ka kopā ar sabiedrotajiem Eiropā un partnervalstīm joprojām tiek pārrunātas daudzas ar mācībām saistītās detaļas.

Sagaidāmas izmaiņas arī operācijas “Atlantic Resolve” Eiropā izvietoto ASV karavīru un tehnikas rotācijas termiņos. Par šīm izmaiņām informācija tiks sniegta, tiklīdz tā būs pieejama.

Dalies ar šo ziņu