Latviju ASV rīkotajās mācībās “Defender Europe 2020” pārstāvēs līdz 2000 militārpersonu

Militārās mācības
Sargs.lv
Defender 2020
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Pēdējo gadu lielākajās ASV spēku mācībās Eiropā “Defender 2020” Latvijas teritorijā piedalīsies līdz 2000 karavīru un zemessargu, kuri trenēsies gan uzņemt sabiedroto spēkus, gan cīnīties pret tiem, izspēlējot cīņas elementus pret tehnoloģiski spēcīgāku pretinieku. Tā intervijā “Sargs.lv” pastāstīja Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos brigādes ģenerālis Georgs Kerlins.

Viņš stāstīja, ka galvenās mācību vietas ASV spēkiem Latvijā būs Ādažu poligons, kur plānota gaisa desanta operācija, Skrundas poligons, kur tiks izspēlēta ASV spēku cīņa pilsētvidē, kā arī Gaisa spēku bāze Lielvārdē, kurā tiks uzņemtas ASV lidmašīnas un helikopteri.

Brigādes ģenerālis atzina – šī būs lieliska iespēja trenēties Latvijas aizsardzībai ne tikai ASV spēkiem Eiropā, bet arī Nacionālo bruņoto spēku karavīriem, zemessargiem un Latvijā izvietotajai Kanādas vadītajai NATO paplašinātās kaujas grupai.  

“Mēs arvien plānojam šīs lielās mācības izmantot, lai trenētu elementus no mūsu aizsardzības. [..] Viennozīmīgi šo mācību laikā mēs trenēsim uzņemošās valsts atbalsta līniju, taču tāpat mēs trenēsimies plašāk. Trenēsies gan Apvienotais štābs sadarbībā ar Aizsardzības ministriju, kura šogad koordinē Ministru kabineta mācības “Kristaps”. Tās kā reizi tiek sasaistītas ar “Defender 2020”. Tādējādi mēs izmantosim mācības, lai ne tikai trenētu bruņoto spēku vienības, bet arī visus iesaistītos līmeņus līdz pat valsts valdībai.”
Kerlins
Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieka vietnieks operacionālajos jautājumos
brigādes ģenerālis Georgs Kerlins

Skrundas poligonā ASV spēku pretinieku lomā darbosies Zemessardzes vienības, trenējoties cīņai apdzīvotās vietās. Ņemot vērā, ka pēc mācību scenārija, tur plānots veikt helikopteru uzbrukumu, savas prasmes, trenēs arī Gaisa spēku Pretgaisa aizsardzības divizions.

pretgaiss

Foto: virsseržants Gatis Indrēvics/ Aizsardzības ministrija

“Mēs trenēsim pretdarbību ar pretgaisa aizsardzības elementiem, sākot no komandvadības, līdz pat lēmuma pieņemšanai. Tāpat tiks pārbaudīta “gaiss –zeme” koordinācija, kas ir daudz plašāka pretgaisa aizsardzība. Tā ļauj izmantot ne tikai pretgaisa aizsardzības iekārtas, bet arī saņemt gaisa atbalstu, kad tas nepieciešams, kā arī saņemt netiešās uguns atbalstu – artilērijas un mīnmetēju uguni,” viņš teica.

Tāpat krietni plašāku kaujas scenāriju paredzēts izspēlēt Ādažu poligonā, kur gaidāms ASV spēku gaisa desants. “Protams, mēs izspēlēsim uzņemošās valsts elementus ar domu, ka ienākošie spēki ir domāti mūsu atbalstam. Taču vienlaikus mēs mācīsimies izmantot savu potenciālu pretdarbībai un tās novēršanai, trenējot gan Speciālo uzdevumu vienības, gan Zemessardzes teritoriālās vienības,” sacīja brigādes ģenerālis G. Kerlins, piebilstot, kolīdz ASV spēku vienības būs nonākušas uz zemes, tā tām nāksies iesaistīties imitētā kaujā ar Sauszemes spēku mehanizēto brigādi un NATO kaujas grupu. Šajā scenārijā plānots izvērst apvienoto ieroči šķiru cīņu.

Deender

Foto: Normunds Mežiņš /Aizsardzības ministrija

Brigādes ģenerālis G. Kerlins gan atzina – mācību laikā, pārvietojoties pa ceļiem militārajai tehnikai, iespējams, varētu tikt kavēta satiksme. Tomēr šoferiem pret šīm neērtībām būtu jāizturas ar iecietību, ņemot vērā, ka mācības ir ieguldījums Latvijas drošības stiprināšanā.

Dalies ar šo ziņu