Šogad karavīri piedalījušies vairāk nekā 130 mācībās

Militārās mācības
Sargs.lv
zobens
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Nacionālo bruņoto spēku karavīri 2019. gadā piedalījās vairāk nekā 130 militārajās mācībās un vingrinājumos. Tāpat īpaša uzmanība 2019. gadā tikusi pievērsta Nacionālo bruņoto spēku un Zemessardzes kaujas gatavības uzlabošanai, veicot vairākas, iepriekš neplānotas pārbaudes, liecina Aizsardzības ministrijas apkopotā informācija.

Lielākajās militārajās mācībās Latvijā “Namejs 2019” piedalījās vairāk nekā 3000 karavīru, vairāk nekā 2300 zemessargu, sabiedroto bruņoto spēku karavīri, rezerves karavīri, rezervisti, aizsardzības nozares civilie darbinieki, kā arī policisti un robežsargi.

Savukārt mācībās “Sudraba bulta 2019” tika veikta Baltijas bataljona jeb BALTBAT sertifikācija gatavībai dalībai NATO Reaģēšanas spēkos 2020. gadam. Turpinot NATO paplašinātās klātbūtnes uzdevumu nodrošināšanu Latvijā, jaunās rotācijas integrācijai kopējo kaujas grupas uzdevumu izpildē, tika sertificēta arī Kanāda bruņoto spēku vadītā daudznacionālā kaujas grupa.

Zemessardzes vienības šī gada laikā piedalījās vairāk nekā 30 dažādās starptautiskās un nacionālās mācībās. Zemessardze aizvadītā gada garumā sniedza atbalstu vairāku pazudušu personu meklēšanā. Tāpat zemessargi iesaistījušies sabiedriskās kārtības nodrošināšanas pasākumos sadarbībā ar civilajām institūcijām un Valsts policiju.

zemessardze

Foto: Gatis Dieziņs/Aizsardzības ministrija

Gaisa spēki šogad piedalījās 12 slimnieku transportēšanā ar helikopteru, kā arī sniedza palīdzību sešos ugunsgrēku dzēšanas darbos. Jūras spēki gada laikā divos gadījumos veica palīdzības sniegšanu jūrā, izpildīja astoņas glābšanas operācijas, kā arī piedalījās 12 cilvēku meklēšanas un glābšanas darbos. Tāpat vienā gadījumā, kas bija saistīts ar ķīmiskajām vielām, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam atbalstu sniedza Aizsardzības no masu iznīcināšanas ieročiem vienība.

gaisa spēki

Foto: Gatis Dieziņs/Aizsardzības ministrija

Laika posmā no šā gada 1. janvāra līdz 26.novembrim Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vienība neitralizēja 5463 sprādzienbīstamus priekšmetus un 82 844 vieglo strēlnieku munīcijas vienības. Savukārt Zemessardze veiksmīgi neitralizēja 5749 sprādzienbīstamus priekšmetus un 11 382 strēlnieku munīcijas vienības. Militārā policija trīs reizes sniedza atbalstu Valsts policijai sprādzienbīstamu objektu meklēšanā.

detonators

Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Viens no vienību sagatavotības izvērtēšanas elementiem ir neplānotas kaujas gatavības pārbaudes, kurās kopš 2014. gada bez brīdinājuma tiek aktivizētas vienības tām paredzēto valsts aizsardzības uzdevumu izpildei. Kaujas gatavības pārbaudēs, laika posmā no šī gada augusta līdz novembrim, bez brīdinājuma tika veiktas visos Nacionālo bruņoto spēku veidos un Zemessardzē.

Kaujas gatavības pārbaužu laikā tika vērtēta vienību spēja aktivizēt krīzes laika struktūru, personālam noteiktajā laika posmā ierasties dienesta vietā. Tāpat tika vērtēts vienību materiāltehniskais nodrošinājums un spēja to īsā laikā sagatavot uzdevumu veikšanai.

Vienībām ar aktivizēto personālu un sagatavotajiem materiāltehniskajiem līdzekļiem bija jāizvēršas noteiktajos reģionos un jādemonstrē gatavība kaujas uzdevumu veikšanai atbilstoši noteiktajiem valsts aizsardzības uzdevumiem. Kaujas gatavības pārbaužu laikā secināts, ka vienības ir gatavas veikt kaujas uzdevumus tām noteiktajos reaģēšanas laikos pēkšņa valsts apdraudējuma situācijās. Vienlaikus arī iezīmēti attīstības virzieni, lai vienību kaujas spējas uzlabotu.

Dalies ar šo ziņu