Mācību “Sudraba bulta 2019” laikā sertificēts Baltijas bataljons dalībai NATO reaģēšanas spēkos

Militārās mācības
Sargs.lv
Militāro mācību “Sudraba bulta 2019” laikā tiks sertificēts Baltijas bataljons dalībai NATO reaģēšanas spēkos
Foto: Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Šī gada militāro mācību “Sudraba bulta 2019”, kas Latvijā notiek no 23. septembra līdz 6. oktobrim, laikā tiks testēta Baltijas bataljona jeb BALTBAT gatavība dalībai NATO Reaģēšanas spēkos.

Latvija dalību NATO Reaģēšanas spēkos sāka jau 2006. gadā, kad Nacionālajos bruņotajos spēkos tika sagatavots un piecu dienu gatavībā dalībai operācijās atradās Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas vads.

Savukārt 2012. gada 8. jūnijā Baltijas valstu aizsardzības ministri vienojās par kopīgu Baltijas valstu bataljona vienību dalībai NATO Reaģēšanas spēkos reizi četros gados. 2016. gadā bataljona vadību uzņēmās Igaunija, savukārt 2020. gadā šo Baltijas bataljonu vadīs Latvija.

Baltijas bataljona sastāvā sākotnēji bija pa vienai kājnieku rotai no katras valsts, taču laika gaitā izveidotas arī citas rotas, piemēram, Apgādes un Kaujas atbalsta rota.

BALTBAT komandieris majors Guntis Tauriņš stāsta, ka visu gadu Baltijas valstis ir trenējušās gan atsevišķi, gan kopā, un mācību “Sudraba bulta 2019” laikā būs sertifikācija, lai redzētu šī brīža gatavību, kā arī prasmes, kas vēl jāpilnveido.

“Baltijas bataljonam gada laikā kopīgas ir trīs lielas mācības, kas notiek visās Baltijas valstīs. Šī gada pavasarī tādas bija Igaunijā, pašlaik Latvijā notiek “Sudraba bulta 2019”, un nākamgad plānotas kopīgas mācības Lietuvā. Un sertifikācija nozīmē, ka tiek pārbaudīs, vai tehnika un resursi atbilst kritērijiem, kā bataljons veic uzdevumus jebkura spektra sauszemes operācijās un cik saliedēts tas ir. Šie trīs punkti tad parādīs, cik mēs esam gatavi darboties jebkurā reģionā pēc konkrētas NATO pavēles. Un Latvija tad nākamgad būs šī Baltijas bataljona vadošā valsts,” saka majors G. Tauriņš.

NATO Reaģēšanas spēki ir dalībvalstu kopīgi militārie spēki, kuros iekļaujas sauszemes, jūras un gaisa spēki, kā arī speciālo operāciju vienības. Tie ir augstā kaujas gatavībā, lai varētu tikt nekavējoši iesaistīti operācijās ārpus dalībvalstu robežām.

BALTBAT ir pirmais no Baltijas valstu kopīgās militārās sadarbības projektiem, kas ir lielisks starptautiskās sadarbības piemērs. BALTBAT projekts ir palīdzējis Baltijas valstu Sauszemes spēku virsniekiem un karavīriem gūt neatsveramu pieredzi, strādājot daudznacionālā vidē un piedaloties miera uzturēšanas misijās.

Ja tiks pieņemts lēmums turpināt kopīgu Baltijas līmeņa bataljona dalību NATO Reaģēšanas spēkos, tad 2024. gadā BALTBAT vadošās valsts lomu uzņemsies Lietuva.

Dalies ar šo ziņu