Mācībās Latvijā pilnveidos NATO gaisa telpas novērošanas un kontroles spējas

Militārās mācības
Pēc daccc.nato.int materiāliem
Ramstein Dust
Foto: Foto: Normunds Mežiņš/Aizsardzības ministrija

Turpinot attīstīt NATO gaisa telpas novērošanas, taktisko gaisa operāciju kontroles un ieroču sistēmu vadības spējas, alianses operāciju rajonā neilgā laikā izvietojamais Gaisa operāciju vadības un kontroles centrs Latvijā rīkos militārās mācības “Ramstein Dust II-15”.

 

Mācībās Latvijā pilnveidos NATO gaisa telpas novērošanas un kontroles spējas

Netālu no Venēcijas izvietotā centra mācības, kas sākās jau 26. oktobrī, Latvijā notiks no 7. līdz 26. novembrim Gaisa spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē, un tās būs pirmās mācības ārpus centra pastāvīgā izvietojuma Itālijā. 2500 kilometru tālajā ceļā uz Latviju – pārvietošanās vingrinājumā “Exercise Start” – centra personālsastāvs un tehnika ar aprīkojumu devās novembra sākumā.

Mācībās Latvijā piedalīsies vairāk nekā 100 karavīru no šī centra apakšvienībām, kas nodrošina gaisa telpas kontrolēšanu un ieroču sistēmu vadīšanu, kā arī gaisa telpas reālās situācijas (attēla) un sensoru datu apstrādāšanu (“DARS”).

Mācību “Ramstein Dust II-15” mērķis ir pārbaudīt “DARS” spējas ierasties operāciju rajonā, izvērsties un veikt operacionālos uzdevumus, jo alianses pārvietojamais Gaisa operāciju vadības un kontroles centrs ir viens no būtiskākajiem NATO Sevišķi ātrās reaģēšanas vienības gaisa komponentes elementiem. Mācības Latvijā palīdzēs centram sasniegt pilnas operacionālās spējas.

Mācību laikā “DARS” pieslēgsies vienotajai Baltijas valstu gaisa telpas kontroles sistēmai (BALTNET), un kā  reģionālajam gaisa telpas novērošanas koordinācijas centram nodrošinot datus NATO Gaisa spēku komandvadības elementiem vienotajā NATO pretgaisa un pretraķešu aizsardzības sistēmā (NATINAMDS).

“DARS” mācībās simulēs dažāda veida gaisa operācijas un to izpildi veiks ne tikai NATO Apvienotais Gaisa operāciju centrs Ūdemā un NATO Gaisa spēku pavēlniecības štābs Ramšteinā, bet arī alianses gaisa telpā virs Baltijas valstīm patrulējošās lidmašīnas.

Alianses Gaisa operāciju vadības un kontroles centrs ir būtisks NATO gaisa operāciju elements. Tas veic pastāvīgu gaisa telpas novērošanu operāciju rajonā un ir informācijas saikne starp dažādām ieroču sistēmām un komandvadības elementiem, ļaujot tiem izprast reālo situāciju un ātri pieņemt lēmumus. Spējot ātri izvērsties, tas nodrošina NATO gaisa operāciju vadību un kontroli 24/7 režīmā no jebkuras vietas. Vienlaikus tas ir arī viens no alianses Gaisa spēku pavēlniecības mācību centriem.

Pašreiz centrā dienesta pienākumus pilda 16 alianses dalībvalstu karavīri.

NATO Gaisa spēki Baltijas valstīs rīko arī regulārus treniņlidojumus Baltijas valstu gaisa telpā (Baltic Region Training Event – BRTE), kuros pilnveido iznīcinātāju un atbalsta gaisa kuģu sadarbību daudznacionālā vidē, sauszemes un gaisa spēku vienību sadarbību, kā arī darbības, kas saistītas ar gaisa kuģiem ārkārtas situācijās.

 

Dalies ar šo ziņu