Video: Varoņu dienā piemin Latvijas Neatkarības karā kritušos

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Varoņu diena 2023
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ceturtdien, 22. jūnijā, aizsardzības nozare svinīgi atzīmē Varoņu piemiņas dienu un Cēsu kauju atceres gadadienu, aizsardzības nozares vadībai, karavīriem un zemessargiem piedaloties svinīgos pasākumos Rīgā un Cēsīs. "Sargs.lv" piedāvā noskatīties video ierakstu no piemiņas pasākuma Rīgas Brāļu kapos.

 

Ziedu nolikšanas ceremonijā un vakara jundā piedalās aizsardzības ministre I. Mūrniece, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, Zemessardzes 1. Rīgas brigādes komandieris pulkvežleitnants Normunds Baranovs, brigādes karavīri un zemessargi, regulāro spēku veidu komandieri, virsseržanti, kā arī Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris, lāpu gaismā pieminot Latvijas Neatkarības karā kritušos.

1919. gada 22. jūnijā igauņu un latviešu spēki guva izšķirošu uzvaru pār Baltijas landesvēru un Dzelzsdivīziju Cēsīs un tās apkārtnē. Pateicoties Ziemeļlatvijas brigādes un Igaunijas vienību apņēmībai un cīņas sparam, šajās kaujās no iebrucējiem izdevās atbrīvot Cēsis, Siguldu un Inčukalnu, tādējādi izjaucot pretinieka plānus pārņemt varu Latvijā un Igaunijā.

Uzvara Cēsu kaujās arī vēlāk ļāva Ziemeļlatvijas brigādei ieiet Rīgā un galvaspilsētā atgriezties Kārļa Ulmaņa vadītajai pagaidu valdībai, kā arī īstenot ieceri par vienotas Latvijas armijas izveidi 1919. gada 10. jūlijā.

Dalies ar šo ziņu