Prezentēs Neatkarības karam veltītu dokumentu krājumu

Latvijas Neatkarības karš
LETA
neatkarības karš
Foto: Piemiņas pasākums Rīgas Brāļu kapos par godu Neatkarības karā kritušajiem karavīriem, 10.08.2020. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Turpinot Latvijas valsts un Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) simtgades svinību laikā uzsākto publikāciju sēriju, vēsturnieki un arhīvisti izdevuši grāmatas "Cīņa par brīvību: Latvijas Neatkarības karš (1918-1920) Latvijas Valsts vēstures arhīva dokumentos" trešo daļu, informē LNA pārstāve Anete Mežmača.

Grāmatas sastādītāji ir Latvijā atzīti vēsturnieki, vēstures doktori Ēriks Jēkabsons un Jānis Šiliņš. Jaunajā izdevumā publicēti un komentēti 230 dokumenti no Latvijas Valsts vēstures arhīva krājuma, kas ļauj vispusīgi iepazīties ar militārajiem un politiskajiem notikumiem Latvijā Neatkarības kara laikā un izsekot valsts tapšanas procesam.

Pēc LNA pārstāves paustā, grāmata ir īpaši nozīmīga, jo pirmo reizi vienkopus publicēts tik plašs Neatkarības karam veltīto avotu klāsts, ieviešot tos ne tikai zinātniskajā apritē, bet arī padarot pieejamus sabiedrībai. Grāmatā iekļauts apskatāmā laika politiskās un militārās situācijas raksturojums, notikumu hronika, personu rādītājs un grāmatas kopsavilkums angļu valodā. Izdevums ir veltījums Latvijas armijas uzvarai cīņās pret bermontiešiem 1919.gada oktobrī-novembrī. Tas ir turpinājums 2019.gadā izdotajiem pirmajiem diviem dokumentu krājumiem, kuros tika aplūkota Neatkarības kara gaita no 1918.gada beigām līdz 1919.gada vidum.

Grāmatas prezentācija notiks attālināti 22. maijā plkst.14 un tiks pārraidīta tiešraidē LNA sociālā medija "Facebook" lapā. Pasākuma laikā notiks vēsturnieku diskusija, kuru vadīs žurnālists Māris Zanders.

Diskusijā piedalīsies grāmatas autori Šiliņš un Jēkabsons, kā arī vairāku Latvijas muzeju pārstāvji. Diskusija būs veltīta bermontiādes notikumiem un Latvijas atmiņu institūciju glabātajām liecībām par šiem notikumiem.

Dalies ar šo ziņu