Aizsardzības nozares vadība godina pulkveža Oskara Kalpaka piemiņu

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Pulkvedim O. Kalpakam veltītais piemineklis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Ar ziedu nolikšanu piemiņas vietā sestdien, 6. martā, Aizsardzības nozares vadība godināja 1. latviešu atsevišķā bataljona komandieri pulkvedi Oskaru Kalpaku, kurš 1919. gada 6. martā krita sadursmē ar vāciešiem pie „Airītēm” Kurzemē.

Piemiņas pasākumi iesākās Rīgā, kur pie pulkvedim Oskaram Kalpakam veltītā pieminekļa ziedus nolika Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Apvienotā štāba priekšnieku brigādes ģenerāli Imantu Ziediņu un bijušajiem Nacionālo bruņoto spēku komandieriem.

Image
NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, NBS Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Imants Ziediņš un bijušie NBS komandieri noliek ziedus pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Rīgā
Foto: Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Foto: NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, NBS Apvienotā štāba priekšnieks brigādes ģenerālis Imants Ziediņš un bijušie NBS komandieri noliek ziedus pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa Rīgā/ srž. Ēriks Kukutis.
“Pulkvedis Oskars Kalpaks- karavīrs, kurš nešauboties spēja pieņemt lēmumus visdramatiskākajās situācijās, esot bezbailīgam uz augsta riska robežas un iemantojot neapgāžama līdera stāju Latvijas neatkarības karā,” savā sociālās vietnes “Facebook” ierakstā uzsver ģenerālleitnants L. Kalniņš.

Piemiņas pasākumi turpinājās pulkveža O. Kalpaka atdusas vietā Lubānas novada Visagala kapos. Tur ziedus nolika Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece, kā arī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 25. kājnieku bataljona karavīri, zemessargi un jaunsargi.

Savukārt Pulkveža O. Kalpaka muzejā un piemiņas vietā „Airītes” atceres pasākumā ziedus nolika aizsardzības ministrs A. Pabriks, Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes 41. kaujas nodrošinājuma bataljona karavīri, zemessargi un jaunsargi.

Image
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks piemiņas brīdī pie pulkveža O.Kalpaka memoriāla muzejā "Airītes"
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Aizsardzības ministrs Artis Pabriks piemiņas brīdī pie pulkveža O.Kalpaka memoriāla muzejā "Airītes"/Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija
“Latvijas vēsturē ir virkne notikumu, ar kuriem mēs lepojamies un par kuriem mūs cildina arī starptautiskā sabiedrība. Tā ir mūsu izcīnītā uzvara Neatkarības karā, pretošanās padomju varai PSRS okupācijas laikā, neatkarības atgūšana stāvot barikādēs. Vienojošais elements šajos notikumos un stāstos ir tas, ka aiz visa tā stāv vienkārši cilvēki – mūsu ikdienas varoņi, kuri ir spējuši uzvarēt, sasniegt un iedvesmot. Tāds bija pulkvedis O. Kalpaks pirms vairāk nekā 100 gadiem, kurš ziedoja savu dzīvību domās par brīvu un neatkarīgu Latviju un tādi ir arī mūsdienās. Varonībai nav nacionalitātes, etniskās, reliģiskās vai citas piederības. Varoņi ir mūsu līdzcilvēki, kuri padara mūsu sabiedrību labāku un valsti drošāku,” saka aizsardzības ministrs A. Pabriks.
Image
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks piemiņas brīdī pie pulkveža O.Kalpaka memoriāla muzejā "Airītes"
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Aizsardzības ministrs Artis Pabriks piemiņas brīdī pie pulkveža O.Kalpaka memoriāla muzejā "Airītes"/ Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Aizsardzības nozare 2021. gadu dēvē par Varoņu gadu, un aicina sabiedrību meklēt varoņus gan starp saviem līdzcilvēkiem, gan arī katram pašam būt tādam. Aizsardzības nozare šajā gadā dažādos pasākumos visā Latvijā godinās tos varoņus un vēsturiskos notikumus, pateicoties kuriem pastāv brīva Latvija. Šogad īpaši tiks godināta Zemessardze tās 30. gadadienā.

Vietā, kur tagad izveidota pulkveža O. Kalpaka piemiņas vieta un muzejs „Airītes”, 1919. gada 6. martā Latvijas Neatkarības kara laikā krita pulkvedis O. Kalpaks, kapteinis Nikolajs Grundmanis, virsleitnants Pēteris Krievs un leitnants Johans Hanss Šrinders.

Pēc muzeja ēkas atjaunošanas 2013. gada 6. martā atklāja no jauna izveidoto ekspozīciju, kura atspoguļo pulkveža O.Kalpaka personību un apskata viņa darbību I pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu laikā.

Dalies ar šo ziņu