Pabriks: Latvijas karavīriem gūt uzvaru pār Bermonta karaspēku ļāva ticība cīņai par taisnīgu lietu

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Latvijas armijas karavīriem Bermontiādes laikā izcīnīt uzvaru pār tehniski labāk apgādātu un skaitliski pārāku pretinieku ļāva viens, taču ļoti būtisks elements – ticība un pārliecība, dodoties cīņā par taisnīgu lietu. Pārliecība un ticība cīņai par taisnīgu lietu ir arī mūsdienu bruņoto spēku vadmotīvs. Tas dod pārliecību, ka Latvija arī mūsdienās nekad netiks atdota naidniekam. Šādi, uzrunājot Latvijas bruņoto spēku vadību Lāčplēša dienai veltītajā ekumēniskajā dievkalpojumā, uzsvēra aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Ministrs atzina, ka Lāčplēša diena ir visas Latvijas svētki, kas ieviesti par godu Rīgas atbrīvošanai un aizsāka visas Latvijas atbrīvošanu.

“Šī zeme ir mūsu, pilsēta ir mūsu un arī valsts ir mūsu. Un tā tas ir jau 101. gadu,” sacīja ministrs.

Viņš atzina, ka līdzīgi kā pirms 101 gada, arī šodien, valstij saskaroties ar Covid19 pandēmiju, meklējama analoģija ar kaujas apstākļiem.

“Mūsu valsti un citas ir pārņēmis vīruss. Ar to ir jātiek galā un mēs tiksim. Neviens nevar atcelt mūsu valsts svētkus un to svinīgo sajūtu, kādai jābūt katrā mājā un katra cilvēka sirdī,” uzsvēra A. Pabriks.

Vērtējot pirms 101 gada izcīnīto uzvaru pār Bermonta karaspēku, ministrs sacīja, ka neraugoties uz statistikas rādītājiem, kuri par labu Bermonta karaspēkam uzrādīja gan vairāk vīru, gan vairāk ieroču, Latvijas karavīri uzvaru izcīnīja, pateicoties vienam elementam – ticībai un pārliecībai, ka ikviens Latvijas karavīrs cīnās par taisnīgu lietu.

“Pārliecība ir tā, kas mums neļauj zaudēt pat grūtos laikos. Mūsdienās mēs sastopamies ar Covid19 krīzi. Tajā daudziem cilvēkiem jāzaudē darbs, citiem ir samazinājušies ienākumi, vai saslimis kāds tuvinieks. Tomēr pēc katras lietus gāzes vienmēr parādās saule. Mēs pārvarēsim šo krīzi, tāpat kā pārvarējām pārspēku, kas nāca pāri Daugavai, kas nāca iekarot Rīgu. Ticēsim sev un valstij un palīdzēsim viens otram!”

Šajā dienā ministrs aicināja iedegt sveces ikvienā mājā, pieminot kritušos Latvijas karavīrus gan neatkarības karā, gan citos konfliktos. “Mēs pieminām visus, kas ir cietuši, nomocīti un krituši par Latviju. Mēs pieminām arī Otrajā pasaules karā kritušos leģionārus un nacionālos partizānus. Jebkuru, kurš atceras, ka ir kas svētāks par ikdienas rūpēm – tā ir viņa tautas brīvība,” sacīja A. Pabriks.

Ministrs aicināja atcerēties un pieminēt Brīvības cīņās par Latvijas neatkarību kritušos sabiedroto valstu Francijas un Lielbritānijas karavīrus. Tāpat viņš aicināja godāt mūsdienu Nacionālo bruņoto spēku profesionālā dienesta karavīrus un zemessargus, kuri nepieciešamības gadījumā ir gatavi aizstāvēt valsti arī šodien.

“Šodien mēs izturamies arī ar cieņu pret tiem, kam Dievs bija atņēmis apziņu un kuri cīnījās pret mums. Mūsu zeme ir pilna ar mūsu pretinieku kapiem. Mēs uz viņiem neturam ļaunu prātu. Mēs viņiem varam piedot, bet nekad neaizmirsīsim, no kurienes nākušas briesmas. [Es gribu brīdināt arī visus tos, kuri jebkad gribētu atkārtot tādu karagājienu, kāds bija pirms 101 gada. Nenāciet šurp jums te nav ko darīt! Ir daudzi līdzīgi kā jūs, kuri ir apglabāti mūsu zemē. Viņi tur arī paliek!”

Dalies ar šo ziņu