Zilupē godina Neatkarības karā kritušos karavīrus

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Neatkarības karš
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

10. augustā, atzīmējot Latvijas Neatkarības kara noslēguma simtgadi, Zilupē norisināsies piemiņas pasākumi par godu Neatkarības karā kritušajiem karavīriem. Laika posmā no 16.00 līdz 17.45 Zilupē Raiņa ielas posmā no Brīvības ielas līdz Partizānu ielai būs arī apskatāma Zemessardzes un Valsts robežsardzes militārās tehnikas, ieroču un ekipējuma izstāde.

Savukārt 15.00 pie Opoļu svētavota par godu Latvijas Neatkarības kara simtgades noslēgumam atskanēs 100 baznīcas zvani un notiks svētbrīdis. Tāpat pie Opoļu svētavota būs vēstures mirkļu pietura “Pa Brīvības cīņu pieturas vietām”. Pēc pasākumiem pie Opoļu svētavota pasākuma dalībnieki dosies apmēram piecu kilometru garā pārgājienā līdz Dilānu tiltam, kur plānota svecīšu iedegšana, lai pateiktos tiem varonīgajiem Latvijas sargiem, kuri krita Latvijas Neatkarības kara cīņās ar Padomju Krieviju un Vāciju. Tālāk pasākuma dalībnieki turpinās pārgājienu vēl piecu kilometru garumā līdz pat Zilupei.

10. augustā pulksten 18.00, godinot kritušo karavīru piemiņu, Zilupē pie strūklakas notiks svinīgās uzrunas, kur par muzikālo noformēju gādās Nacionālo bruņoto spēku Štāba bataljona štāba orķestra metāla pūšamo instrumentu kvintets.

Piemiņas pasākumus Zilupē organizē Zemessardzes 3. Latgales brigāde sadarbībā ar Zilupes novada domi. Piemiņas pasākumi tiek rīkoti par godu tam, ka 11. augustā aprit 100 gadi, kopš  Latvijā Neatkarības kara beigām, jo 1920. gada 11. augustā tika parakstīts Latvijas - Padomju Krievijas miera līgums.

"Sargs.lv" jau rakstīja, ka par godu Latvijas Neatkarības kara simtgadei, 10. augusta vakarā un 11. augustā plānoti pasākumi arī citviet Latvijā.

Līdz ar Latvijas valsts un Latvijas armijas simtgadi aizsardzības nozare svinēja un pieminēja arī Latvijas Neatkarības kara notikumus. Latvijas Neatkarības kara un Latvijas armijas simtgades svinības ietvēra teju 80 pasākumus, kuri notika hronoloģiski atbilstoši vēstures notikumiem visā Latvijā, atspoguļojot izšķirošās cīņas. Iesaistot pašvaldības un nevalstiskās organizācijas, 2019. gadā tika atzīmētas Latvijas armijas gūtās uzvaras Kurzemē, Zemgalē un Vidzemē, bet 2020. gada sākumā svinēta Latgales atbrīvošanas simtgade.

Dalies ar šo ziņu