Pabriks: O. Kalpaks varētu lepoties ar mūsu valsts panākumiem

Latvijas Neatkarības karš
Sargs.lv
Pabriks
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

1.latviešu atsevišķā bataljona komandieris pulkvedis Oskars Kalpaks, kurš 1919. gada 6. martā krita sadursmē ar vāciešiem Kurzemē pie „Airītēm”, varētu lepoties ar Latvijas panākumiem. Tā piemiņas pasākumā Lubānas novada Visagala kapos sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Piemiņas pasākumā piedalījās arī Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris  pulkvedis Mareks Ozoliņš, Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes Zemessardzes 25. kājnieku bataljona karavīri, zemessargi un jaunsargi, bet pasākuma muzikālo noformējumu nodrošināja Nacionālo bruņoto spēku orķestris.

piemin

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Oskaram Kalpakam neizdevās piedzīvot uzvaru Neatkarības karā, taču uzskatu, ka viņš varētu lepoties ar mūsu valsts gūtajiem panākumiem. Latvija ar katru gadu paliek drošāka, stiprāka, bagātāka un skaistāka,” uzrunājot klātesošos pulkveža O. Kalpaka atdusas vietā Lubānas novada Visagala kapos, sacīja A. Pabriks.

Aizsardzības ministrs norādīja, ka Latvijas armija kļūst stiprāka, izvietojot profesionālā dienesta vienības Zemessardzes 2. Vidzemes brigādē, kā arī uzlabojot militāro infrastruktūru bruņoto spēku poligonā “Meža Mackeviči” Latgalē.

“Vienlaikus ir bēdīgi dzirdēt, ka ir cilvēki, kuri apšauba mūsu spēju pareizi rīkoties savas valsts stiprināšanai. Tieši par to cīnījās O. Kalpaks – par iespēju pašiem uzņemties atbildību par savu likteni un savu valsti, kā arī pieņemt lēmumus, kuri ir svarīgi visai valstij,” atzina A. Pabriks.

Savukārt Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes komandieris pulkvedis Mareks Ozoliņš uzsvēra, ka O. Kalpaka vārds ir kļuvis par simbolu armijas izveidei un ticībai, ka Latvija var būt neatkarīga. “Svarīgi, ka ik reizi, kad pieminām Kalpaku, starp mums ir arī jaunieši. Novēlu, lai mums vienmēr būtu sava valsts un mēs vienmēr atcerētos savus varoņus,” pauda pulkvedis M. Ozoliņš.

piemineklis

Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pulkveža O. Kalpaka piemiņai veltīti vairāki pasākumi notika visas dienas garumā arī citviet Latvijā. Tajos piedalās Aizsardzības nozares vadība, karavīri, zemessargi un jaunsargi.

Vēlāk pulkvedis tika pieminēts arī O. Kalpaka muzejā un piemiņas vietā „Airītes”, kurā piedalījās Zemessardzes 4. Kurzemes brigādes komandieris pulkvedis Andris Rieksts, zemessargi un jaunsargi, kā arī Latviešu Virsnieku apvienības un studentu korporāciju biedri.

Savukārt Cesvaines pils pagalmā bija aplūkojama Nacionālo bruņoto spēku kājnieku ekipējuma, transporta un ieroču izstāde, bet Cesvaines Kultūras namā trīs seansos tika rādīta dokumentālā filma “Nezūdamības likums”. Turklāt Cesvaines vidusskolā svinīgo jaunsarga solījumu deva arī vairāki jaunsargu kandidāti.

Vietā, kur tagad izveidota pulkveža O. Kalpaka piemiņas vieta un muzejs „Airītes”, 1919. gada 6. martā Latvijas Neatkarības kara laikā krita pulkvedis O. Kalpaks, kapteinis Nikolajs Grundmanis, virsleitnants Pēteris Krievs un leitnants Johans Hanss Šrinders.

Pēc muzeja ēkas atjaunošanas 2013. gada 6. martā atklāja arī no jauna izveidoto ekspozīciju, kas atspoguļo pulkveža O. Kalpaka personību un stāsta par viņa darbību Pirmā pasaules kara un Latvijas Atbrīvošanas cīņu laikā.

Dalies ar šo ziņu