Ar svinīgu ceremoniju Ādažu bāzē tiek atzīmēta NATO 75. gadadiena

Latvijā
Sargs.lv
NATO
Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Atzīmējot pasaules spēcīgākās alianses 75. pastāvēšanas gadadienu, svinīgajā ceremonijā Ādažu militārajā bāzē pulcējas Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un Aizsardzības nozares vadība, kā arī Latvijas un NATO paplašinātās kaujas grupas karavīri. Svinībām līdzi sekoja arī “Sargs.lv”.

Ādažu bāzes parādes laukumā pirms NATO gadadienas svinīgās ceremonijas atklāšanas Latvijas un NATO paplašinātās kaujas grupas karavīri ierindā sveicināja Latvijas aizsardzības ministru Andri Sprūdi, Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Oskaru Kudli.

Virs karavīriem plīvoja lielizmēra NATO karogs, kas piestiprināts pie diviem Slovākijas 155mm haubiču "Zuzana" stobriem. Tas simbolizēja ne vien alianses vienotību, bet arī spēku, kuru veido katra no alianses dalībvalstīm.

Svinīgā ceremonija tika atklāta ar Ziemeļatlantijas līguma organizācijas himnu. Uzreiz pēc tam sekoja divi sabiedroto spēku “Eirofighter” iznīcinātāju zemie pārlidojumi, kuru dārdoņa apklusa vien pēc pāris minūtēm.

Image
NATO 75. gadadienas ceremonija/Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
NATO 75. gadadienas ceremonija/Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Uzrunā klātesošajiem Latvijas aizsardzības ministrs Andris Sprūds pateicās katram Latvijas un sabiedroto karavīram, kuri plecu pie pleca sargā Latvijas un NATO drošību pret Krievijas agresijas draudiem.

“Krievija ir “tumšais spēks”, kurš ir izvērsis savu agresiju mūsu alianses kaimiņvalstī. Tādēļ vienotība šajos izaicinošajos laikos ir kritiski nozīmīga. Mēs esam spējuši pielāgoties šiem laikiem un mēs paliksim vienoti, lai arī turpmāk mēs varētu pielāgoties jaunajiem izaicinājumiem,” uzsvēra Andris Sprūds.

Savukārt ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš norādīja, ka NATO nav vienīgi militāra alianse. “Tā pat nav tikai militāri-politiska organizācija. NATO ir alianse, kura nodrošina cerību, pārliecinātību un drošību visiem, kuri vēlas dzīvot demokrātisko vērtību balstītā pasaulē,” skaidroja ģenerālleitnants.

Image
NATO 75. gadadienas ceremonija/Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija
NATO 75. gadadienas ceremonija/Foto: štvrsž. Gatis Indrēvics/Aizsardzības ministrija

Noslēdzošajā uzrunā pulkvedis Oskars Kudlis klātesošajiem norādīja uz spēcīgu NATO vienotības simbolu – 14 sabiedroto valstu karavīriem, kuri stājušies vienotā ierindā, veidoja kopīgu sauszemes spēku brigādi.

“Šo gadu laikā mēs esam demonstrējuši mūsu vienotību. Mēs esam vienoti ne vien mūsu profesijā un misijā, bet arī kopīgās vērtībās, kas ir NATO esence. Šodien es vēlētos apstiprināt, ka mēs pēc visaugstākajiem standartiem pildām mūsu misiju – atturam Krievijas agresiju un uzturam gatavību aizstāvēt NATO ārējās robežas,” ceremonijas uzrunas noslēdzot, sacīja pulkvedis Oskars Kudlis.

Ceremoniju noslēdza NATO un Latvijas brigādes karavīru kopīgs sauciens: “Vienotībā spēks”, kas ir Sauszemes spēku mehanizētās kājnieku brigādes devīze. Pēc tās klātesošie tika aicināti uz NATO gadadienai veltītu svētku kūku.

NATO tika dibināta pirms 75 gadiem 1949. gada 4. aprīlī. Šodien katra no alianses dalībvalstīm ir apliecinājusi savu apņemšanos aizsargāt vienai otru un katru centimetru sabiedroto teritorijas, iedzīvotājus, brīvību un demokrātiju.

Dalies ar šo ziņu