Aizsardzības ministrijā sekmīgi noslēgusies obligāti iesaucamo atlase valsts aizsardzības dienestam

Latvijā
Sargs.lv
VAD atlase pēc nejaušības principa
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

23. janvāra rītā Aizsardzības ministrijā norisinājās pirmā atlase pēc nejaušības principa, kuras laikā ar speciāli izstrādātas programmatūras palīdzību tika izvēlēti 300 jaunieši, kas tiks obligātā kārtā iesaukti valsts aizsardzības dienesta trešajā iesaukumā.

Kā jau iepriekš vēstīts, līdz 2023. gada 1. decembrim VAD trešajam iesaukumam brīvprātīgi pieteicās 515 Latvijas pilsoņi, no kuriem līdz šim par dienestam derīgiem atzīti 330. Attiecīgi, lai nokomplektētu iesaukumam paredzēto jauniešu skaitu – 480 karavīrus, tika lemts rīkot atlasi pēc nejaušības principa, lai obligātā kārtā iesauktu trūkstošos 150 jauniešus.

“Šodien ir ļoti nozīmīga diena aizsardzības nozarei, sabiedrībai kopumā un, protams, tiem jauniešiem, kas šodien tiks atlasīti. Valsts aizsardzības dienests ir kļuvis par vienu no visaptverošas valsts aizsardzības stūrakmeņiem,” savā uzrunā pirms atlases procedūras uzsākšanas pauda aizsardzības ministrs Andris Sprūds.

“Es negribu liktu uzsvaru uz vārdu “obligāts”, tas nav galvenais mūsu mērķis – mēs vēlamies, lai šis iesaukums jauniešiem būtu atraktīvs un efektīvs. Šis ir mazs papildinājums, kas nepieciešams, lai nodrošinātu trešo iesaukumu – tas ir mazs grūdiens, lai palīdzētu jauniešiem iesaistīties mūsu sabiedrības nodrošinātajā aizsardzībā,” ministra teikto papildināja NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš.

Atlases procedūrā tika izmantota īpaši izstrādāta gadījumskaitļu ģenerēšanas programma. Lietojumprogrammatūra veica unikālu skaitļu atlasi pēc iepriekš sagatavota iesaukšanai derīgu pilsoņu augšupielādēta saraksta, pēc tam saglabājot atlases rezultātus atsevišķā failā. Dators un gadījumskaitļu ģenerēšanas iekārta netika pieslēgta pie interneta, tādējādi nodrošinot, ka process netiek ietekmēts. Tāpat programmatūras kiberdrošības risku izvērtējumu veicis MILCERT un atzinis par drošu.

Image
Aizsardzības ministrs Andris Sprūds
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Atlases procesa uzraudzībai tka izveidota Aizsardzības ministrijas iesaukšanas atlases pārraudzības komisija. Tās sastāvā iecelti ministrijas departamentu pārstāvji (izņemot Valsts aizsardzības dienesta un Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju departamentus), kuri vērtēja procesa gaitu un tā leģitimitāti.

Pats atlases process noritēja dažu minūšu laikā un tika pārraidīts tiešraidē. Kā žurnālistiem paziņoja klātesošā VAD iesaukšanas atlases pārraudzības komisijas vadītāja Sanda Vistiņa, atlases process noritēja veiksmīgi un ārēja iejaukšanās netika konstatēta.

Ar atlases anonimizētajiem rezultātiem ir iespējams iepazīties šeit. Divu nedēļu laikā pēc atlases valsts aizsardzības dienestam atlasītajiem jauniešiem uz e-adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi tiks nosūtītas pavēstes par ierašanos uz veselības pārbaudi, norādot tās datumu un laiku.

Saņemot pavēsti, atlasītajiem jauniešiem piecu darba dienu laikā tiešsaistē vai rokrakstā ir jāaizpilda un jāiesniedz anketa, par ko būs norādes pavēstē.

Pēc veselības pārbaudes veikšanas ārstu komisija sniegs atzinumu par derīgumu dienestam, un tiks pieņemts lēmums par iesaukšanu dienestā, kas tiks nosūtīts uz e-adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi ne vēlāk kā trīs mēnešus pirms faktiskā dienesta sākuma, proti, 19. jūlija.

Tie atlasītie jaunieši, kuri dažādu iemeslu dēļ tomēr netiks iesaukti jūlija iesaukumā, saņems attiecīgus lēmumus vai nu par neiesaukšanu vai dienesta atlikšanu.

Valsts aizsardzības dienestu var atlikt uz vēlāku laiku, bet ne ilgāk kā līdz 26 gadu vecumam, tikai svarīgu iemeslu dēļ piemēram, ja ir iegūta stipendija augstskolā, pilsonis ir valsts izlases dalībnieks kādā sporta veidā, atrodas bērna kopšanas atvaļinājumā vai citu svarīgu ģimenes apstākļu dēļ.

Image
VAD atlase pēc nejaušības principa
VAD atlases pēc nejaušības principa rezultātu attēlojums. Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pieņemto lēmumu var apstrīdēt Iesaukšanas kontroles komisijai un pārsūdzēt administratīvajā tiesā. Pilsonis var iesniegt pieteikumu alternatīvā dienesta pildīšanai. Pieteikumu izvērtēs un lēmumu par iesaukšanu alternatīvajā dienestā pieņems Iesaukšanas kontroles komisija.

Valsts aizsardzības dienests ir daļa no visaptverošas valsts aizsardzības, lai stiprinātu Latvijas aizsardzības spējas. Krievija ir bijis ilgstošs drauds Latvijas drošībai, un Krievijas izvērstais pilna mēroga karš Ukrainā ir būtiski mainījis Eiropas drošības vidi.

Latvijas valsts attīstība un drošība ir cieši saistīta ar kopējo sabiedrības vienotību un gatavību aizstāvēt savu valsti. Valsts aizsardzības dienests sniedz iespēju pilsoņiem iegūt zināšanas un sapratni par valsts aizsardzību, uzlabot individuālās rīcībspējas, kā arī piedalīties valsts aizsardzības stiprināšanā.

Valsts aizsardzības dienesta trešais iesaukums sāksies 2024. gada 19. jūlijā un noritēs Sauszemes spēku Mehanizētajā kājnieku brigādē Ādažu militārajā bāzē.

Dalies ar šo ziņu