Latvija un Ukraina sadarbosies kopīgas drošības un aizsardzības industrijas attīstībai

Latvijā
Sargs.lv
Nacionālo bruņoto spēku Industrijas diena
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šodien, 11. janvārī, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele un Ukrainas Stratēģisko nozaru ministra vietnieks Eiropas integrācijas jautājumos Serhijs Bojevs (Sergiy Boyev) parakstīja saprašanās memorandu par abu valstu drošības un aizsardzības industriju sadarbību.

Saprašanās memorands paredz Latvijas un Ukrainas aizsardzības un drošības industriju sadarbību kopīgu projektu īstenošanā, tostarp autonomo kaujas sistēmu ražošanā, sauszemes un jūras atmīnēšanā, bruņutehnikas un artilērijas risinājumu izstrādē, bezpilota lidaparātu un sauszemes transportlīdzekļu piegādes un ražošanas lokalizācijā, kā arī citās jomās.

“Šis dokuments vēl vairāk padziļina un strukturizē aizsardzības industrijas sadarbību starp Latviju un Ukrainu. Ir skaidrs, ka mums ir ļoti apjomīgi jāstiprina arī mūsu spējas, lai spētu veicināt valsts drošību. Paredzams, ka tuvāko gadu laikā visā Eiropā tiks būtiski kāpinātas aizsardzības un kaujas spējas, tāpēc arī mums ir nepieciešams audzēt šīs spējas. Šī ir arī iespēja mūsu uzņēmumiem testēt savu produkciju reālā karadarbībā, kas ļauj iegūt svarīgu informāciju un zināšanas turpmākajai attīstībai,” portālam “Sargs.lv” atzina Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele.

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis pagājušā gada septembrī Kijivā sasauca starptautisku industrijas forumu. Pēc šī foruma vairāki uzņēmumi uzsāka individuālu iesaisti, taču ar šo memorandu paredzēts identificēt prioritārās sfēras, kuras ir aktuālas Ukrainai un kurām Latvija spēj dot pienesumu. Tāpat memoranda atvieglos savstarpējo komunikāciju un radīs papildu iespējas savstarpējai sadarbībai.

Latvija turpina sniegt militāro palīdzību Ukrainas bruņotajiem spēkiem. Kopš kara sākuma Latvijas militārais atbalsts Ukrainai sasniedzis vairāk nekā 1% no Latvijas iekšzemes kopprodukta, ierindojot mūsu valsti Ukrainas atbalstītāju līderos. Papildus militārajam atbalstam, Latvija īsteno arī vērienīgu Ukrainas karavīru apmācību programmu. 2023. gadā apmācīti aptuveni 3000 Ukrainas bruņoto spēku karavīri.

Dalies ar šo ziņu