14 jaunieši no Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas uzsākuši dienestu Zemessardzē

Latvijā
Sargs.lv
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti mācībās
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti mācībās Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola ir izglītības iestāde, kur ikdienā līdztekus vispārizglītojošajiem vidusskolas priekšmetiem tiek apgūtas arī militārās zināšanas. Šogad 14 no 3. kursa kadetiem ir lēmuši paralēli skolai uzsākt dienestu arī Zemessardzē. Vēl vairāki kadeti ir procesā, lai spertu šo soli pretī izaugsmei. Portāls “Sargs.lv” uz sarunu aicināja Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktoru un kadetus, lai noskaidrotu vairāk par jauniešu gaitām militārajā jomā un pašu jauniešu motivāciju dienēt Zemessardzē.

Skolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners atzīst, ka skola jauniešiem ir prioritāte, tāpēc Zemessardzes mācības tie apmeklē brīvdienās, lai netiktu ietekmēts apmācību process. Kadetiem, kuri iestājušies Zemessardzē, nav jāiet pamatapmācība pilnā apmērā, jo skolas apmācību saturs ir pielīdzināms pamatapmācības saturam. Jauniešiem ir nepieciešams vienīgi nokārtot kaujas šaušanas kvalifikāciju, kas šobrīd skolā nav izdarāma.

“Šis gads skolai ir pagājis raibi, jo ir bijis ļoti intensīvs darbs gan no pedagogiem, gan kadetiem. Mēs aktīvi strādājam pie skolas attīstības un ieguldām lielu darbu. Kadeti šogad ir uzrādījuši labus sniegumus arī olimpiādēs un aktīvi iesaistījušies dažādās iniciatīvās. Tāpat šogad no 3. kursa Zemessardzē ir iestājušies 14 kadeti, un vēl četri ir procesā, lai kļūtu par pilntiesīgiem zemessargiem. Mums ir izveidojusies veiksmīga sadarbība ar Zemessardzes 4. Kurzemes brigādi, kuras sastāvā dien 12 mūsu skolas kadeti. Ģeogrāfiski tā atrodas tuvāk mums, tāpēc ir iespējama vieglāka sadarbība,” portālam “Sargs.lv” atzina Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners.

Rudenī kadeti piedalījās mācībās “Kurland 2023”, kur daļa kadetu apguva medicīniskās palīdzības sniegšanu, bet otra daļa piedalījās mācībās kā atbalsta personāls, proti, imitēja ievainotos.

Paši kadeti sarunā ar portālu “Sargs.lv” atzīst, ka šis laiks, kuru pavadījuši Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā ir bijis ļoti lietderīgs. Jaunieši atzīst, ka šajā laikā ir krietni pilnveidojušies gan fiziskā, gan garīgā ziņā. Tāpat mācības ir devušas neatsveramu pieredzi, kas noderēs arī turpmākajās karjeras gaitās.

“Es Zemessardzes zvērestu devu augusta beigās, tāpēc nav sanācis apmeklēt vēl lielās mācības. Iestāties Zemessardzē es nolēmu, jo vēlējos vairāk pārbaudīt skolā iegūtās teorētiskās zināšanas praktiski. Manuprāt, ir svarīgi pārbaudīt sevi citā vidē ar citiem cilvēkiem. Skolā esmu ieguvis daudz un dažādu zināšanu, tāpēc esmu priecīgs, ka nolēmu šeit mācīties. Arī turpmāk plānoju saistīt savu nākotni ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem, taču vēl ir laiks visu kārtīgi izdomāt,” atzina Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas 3. kursa kadets Kristers Jānis Logins.

Arī citi kadeti norādīja, ka galvenais iemesls iestāties Zemessardzē ir, lai pārbaudītu vairāk savas zināšanas praktiski. 3. kursa kadete Sintija Andersone skaidroja, ka dienests Zemessardzē pilnveidos viņas prasmes, kuras vēlāk varēs pielietot gan apmācību procesā skolā, gan palīdzot citiem sava kursa biedriem, kuri konkrētās prasmes vēl tikai apgūs. S. Andersone atzīst, ka, iestājoties skolā viņa bijusi salīdzinoši kautrīga, taču šobrīd komunikācijas prasmes un zināšanas ir ievērojami augušas, kas noderēs gan militārajā, gan civilajā dzīvē. Nenoliedzami arī papildu kompensācija par apmācību apmeklēšanu ir kalpojusi kā motivācija pieteikties dienestam Zemessardzē.

Arī 3. kursa kadets Ralfs Reinis Kvecko nolēma iestāties Zemessardzē, lai pilnveidotu savas prasmes un pārbaudītu līdz šim iegūtās zināšanas praksē.

“Zemessardze ir lieliska vieta, kur savas zināšanas pārbaudīt praksē. Mācoties šajā skolā, es jūtu, ka esmu kļuvis pieaugušāks un vairāk attīstījies kā līderis. Arī nākotnē domāju saistīt savu dzīvi ar militāro jomu. Plānoju turpināt mācības Nacionālajā aizsardzības akadēmijā, kur iegūšu vēl zināšanas un jaunas prasmes,” portālam “Sargs.lv” atzina kadets R. R. Kvecko.

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālā vidusskola tika atklāta 2021. gada 1. jūlijā. Mācību process pagaidām notiek Kandavas Lauksaimniecības tehnikuma telpās, jo vidusskolas pastāvīgajā mājvietā – Kuldīgas novada Rudbāržu pagastā esošajā Rudbāržu muižā pagaidām vēl notiek renovācijas darbi, lai ēku pielāgotu mācību vajadzībām.

Izglītojamie ikdienā nēsā militāro formastērpu un dzīvos dienesta viesnīcā. Audzēkņiem tiek nodrošināta stipendija, ēdināšana četras reizes dienā, dienesta kopmītnes, kā arī veselības aprūpe.

Četru gadu laikā pabeidzot mācību iestādi, tās absolventi iegūs jaunākā militārā instruktora profesiju.

Lai gan viens no vidusskolas mērķiem ir gatavot jauno virsniecības paaudzi dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos, tālākas studijas Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā nebūs obligātas. Ņemot vērā, ka mācību programmā uzsvars būs uz vispārizglītojošo eksakto priekšmetu apguvi, absolventi studijas varēs turpināt arī jebkurā citā augstākās izglītības iestādē Latvijā vai ārvalstīs.

Dalies ar šo ziņu