Uzsver pētniecības un inovāciju nozīmi civilās drošības jomas stiprināšanā

Latvijā
LETA
Reuters/Scanpix
Foto: Reuters/Scanpix

Pētniecība un inovācijas nacionālā līmenī veicina ne tikai tautsaimniecības attīstību, bet arī palīdz Latvijas drošības institūcijām darbā, piemēram, uzlabot robežu aizsardzību, kiberdrošību, uzsvēra Latvijas Zinātnes padomes (LZP) direktore Lauma Muižniece.

Kā aģentūru LETA informēja LZP pārstāve Laura Krastiņa, ceturtdien tehnoloģiju foruma "5G Techritory" laikā norisinājās koprades pasākums "Civil Security and Cyber Security for Horizon Europe Projects", kurā nozares profesionāļi un lēmumu pieņēmēji apsprieda aktuālos izaicinājumus civilās drošības un kiberdrošības jomā un apzināja sadarbības iespējas.

Pasākuma vēstnieks, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta priekšnieka vietnieks Ivars Nakurts sacīja, ka nacionālā līmeņa un starptautiskā sadarbība "ir atslēga tam, lai pārvarētu dažādos šķēršļus". "Mūsu panākumi ir atkarīgi no mūsu spējas apvienot dažādas zināšanas un resursus caur konsorcijiem, kas pārsniedz robežas un veido ievērojamas pārmaiņas," viņš uzskata.

Pasākumā ar savu redzējumu par aktuālajiem izaicinājumiem un iespējām civilās drošības un kiberdrošības jomā dalījās augsta līmeņa kiberdrošības un komunikācijas eksperts Deivids Lunds. Savukārt LZP Nacionālais kontaktpunkts, kas ir profesionāls Eiropas pētniecības un inovāciju programmas "Apvārsnis Eiropa" atbalsta dienests Latvijā, iepazīstināja ar pašreizējiem un turpmākajiem projektu konkursiem 3.kopā "Civilā drošība un kiberdrošība". Programmas konkursi paredz pastiprināt pētniecību un inovācijas drošības jomā par tādām tēmām kā noturīga infrastruktūra, paaugstināta kiberdrošība, Eiropas Savienības (ES) ārējo robežu efektīva pārvaldība, pret katastrofām noturīga Eiropas sabiedrība, labāka ES un tās iedzīvotāju aizsardzība pret noziedzību un terorismu, skaidroja LZP pārstāvji.

"Apvārsnis Eiropa" ir ES pētniecības un inovācijas programma 2021.-2027.gada periodam, kas turpina līdzšinējo programmu "Apvārsnis 2020". Tajā kopējais finansējums ir 95,5 miljardi eiro.

Dalies ar šo ziņu