Liepājā mācību “Namejs 2023” laikā zemessargi pilnveido prasmes cīņā ar hibrīddraudiem

Latvijā
Sargs.lv
Mācības “Namejs 2023” Liepājā
Foto: Mācības “Namejs 2023” Liepājā Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Mācību aktīvās fāzes laikā Zemessardzes 44. kājnieku bataljons ar sadarbības partneriem devās vairākās patruļās gan pilsētas ielās, gan kritiskās infrastruktūras apkārtējā teritorijā. Uzdevums bija viens – apsekot apkārtni un identificēt potenciālo apdraudējumu. Zemessargi rūpīgi apsekoja apkārtni, jo tika ziņots par aizdomām, ka tur var atrasties sprādzienbīstami priekšmeti, kurus izvietojis pretinieks.

Pēc veiksmīgi aizvadītas patruļas zemessargi atgriezās savās patruļbāzēs, taču tas nenozīmēja, ka viņi varēja doties pelnītā atpūtā. Kamēr daļa zemessargu ēda pusdienas, tikmēr otra daļa sedza iekšējo perimetru militārajā objektā. Pēc brīža zemessargu uzmanību pievērsa divi aizdomīgi vīrieši, kuri vairākkārtīgi apstaigāja militāro objektu un veica pierakstus. Nevilcinoties zemessargu grupa devās pie vīriešiem aprunāties, lai noskaidrotu aizdomīgās uzvedības cēloņus un mērķi.

Tā kā vīrieši nebija ieinteresēti sadarboties, un viens no viņiem atteicās uzrādīt dokumentus, zemessargi izsauca patrulējošo Pašvaldības policijas ekipāžu. Pēc nelielām pārrunām likumsargi lēma par labu aizdomīgo vīriešu aizturēšanai. Operatīvi tika uzlikti rokudzelži, lai pārbaudītu vīriešu kabatas, jo pastāvēja aizdomas, ka tie varētu būt bruņoti pretinieki. Abiem vīriešiem šis notikums beidzās policijas ekipāžas aizmugurējā nodalījumā aiz restēm. Lai arī viss notika teju kā īstenībā, tomēr šis bija tikai mācību scenārijā iespēlēts uzdevums, ar kuru veiksmīgi tika galā gan zemessargi, gan likumsargi.

Image
Mācības “Namejs 2023” Liepājā
Mācības “Namejs 2023” Liepājā Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
“Mācību laikā tika izspēlēts hibrīdapdraudējumu scenārijs, kura ietvaros norisinājās dažādas pakāpes eskalācijas uzdevumi. Tāpat vienlaikus tika demonstrēta militārā klātbūtne pilsētā kopā ar Iekšlietu dienestiem. Mūsu galvenais mērķis ir trenēties visaptverošas valsts aizsardzības uzdevumu veikšanai, kā arī pilnveidot sadarbību ar mūsu partneriem. Šīs mācības veicina sapratni par to, kā mēs arī turpmāk varam veidot un attīstīt savstarpējo sadarbību,” Zemessardzes 44. kājnieku bataljona komandieris pulkvežleitnants Viktors Kareckis.

Mācībās piedalās Zemessardzes 44. kājnieku bataljona zemessargi un veterāni, mednieki, Valsts policijas, Pašvaldības policijas, Valsts robežsardzes un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta pārstāvji. Tāpat mācībās vada sastāvā piedalījās arī Lietuvas Zemessardzes pārstāvji jeb Nacionālās aizsardzības brīvprātīgie spēki (KASP).

Image
Mācības “Namejs 2023” Liepājā
Mācības “Namejs 2023” Liepājā Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka no 5. septembra līdz 2. oktobrim visā Latvijā notiek Nacionālo bruņoto spēku organizētās visaptverošas valsts aizsardzības mācības “Namejs 2023”, lai pilnveidotu un stiprinātu spēju veikt uzdevumus valsts apdraudējuma gadījumā.

 

Dalies ar šo ziņu