Ādažos aizvadītas Zemessardzes mīnmetēju sacensības, kurās uzvaru guva 56. kaujas nodrošinājuma bataljons

Latvijā
Sargs.lv
Sacensības “Mīnmetēju apakšvienība 2023”
Foto: Sacensības “Mīnmetēju apakšvienība 2023” Foto: Zemessardzes Studentu bataljons

Aizvadītajā nedēļas nogalē Ādažos norisinājās Zemessardzes 34. kājnieku bataljona rīkotais “Mīnmetēju apakšvienība 2023” vingrinājums, kurā 17 komandu konkurencē uzvaru guva Zemessardzes 3. Latgales brigādes 56. kaujas nodrošinājuma bataljons, otrajā vietā – 17. kaujas atbalsta bataljons, taču trešo vietu izcīnīja 34. kājnieku bataljons. Pirmās divas vietas savu pozīciju ieguva pārliecinoši, taču tālāko komandu sadalījums izšķīrās vien pēdējo uzdevumu laikā. Kopā sacensībās piedalījās 136 zemessargi no visas Latvijas.

Sacensību norise sākotnēji bija apdraudēta, jo ilgstošais karstuma un sausuma periods Ādažu militāro poligonu bija padarījis bīstamu mīnmetēju šaušanas vingrinājumam, proti, tas varētu beigties ar ugunsgrēku. Tomēr pēdējās dienās pirms sacensībām daba izrādīja savu labvēlību, un poligonu pārklāja lieli lietus mākoņi. Šo apstākļu sakritība ļāva sacensībā noritēt bez starpgadījumiem.

Tieši mīnmetēju šaušanas vingrinājumi ir ļoti atkarīgi no laikapstākļiem, jo mērķi bieži atrodas vairāku kilometru attālumā, tāpēc spēcīgs sniegs, lietus vai vējš var būtiski ietekmēt lādiņa precizitāti un apkalpes sagatavošanās procesu.

Image
Sacensības “Mīnmetēju apakšvienība 2023”
Sacensības “Mīnmetēju apakšvienība 2023” Foto: Zemessardzes Studentu bataljons

Sacensību laikā kontrolpunktos tika pārbaudītas spējas un zināšanas gan individuāli, gan kā komandai. Noslēgumā tika veikta kaujas šaušana, kuras laikā visiem iesaistītajiem bija jāstrādā kā vienotam mehānismam.

“Līmenis visām komandām vērtējams kā labs. Protams, ka komandu sagatavotības līmenis bija atšķirīgs, jo citas komandas tika komplektētas no pieredzējušākajiem mīnmetējniekiem, bet citas no nesen apmācību izgājušiem zemessargiem. Ja speciālists ir labi sagatavots, tad uzdevumi bija viegli izpildāmi. Šoreiz arī laikapstākļi bija ļoti labvēlīgi sacensību norisei. Galvenais, ka arī paši dalībnieki bija apmierināti ar sacensību norisi. Esmu pārliecināties, ka šī tradīcija turpināsies,” portālam “Sargs.lv” skaidroja Zemessardzes 3. Latgales brigādes 34. kājnieku bataljona komandieris majors Valērijs Baranovskis.

Vingrinājuma mērķis ir sagatavot Latvijas Republikas zemessargus un karavīrus valsts aizsardzībai, veicināt vienību mīnmetēju apakšvienību zemessargu un karavīru kaujas spējas un fizisko sagatavotību, kā arī noskaidrot labāko Zemessardzes mīnmetēju apakšvienību un prasmīgākos netiešās uguns atbalsta elementu speciālistus.

Image
Sacensības “Mīnmetēju apakšvienība 2023”
Sacensības “Mīnmetēju apakšvienība 2023” Foto: Zemessardzes Studentu bataljons

Mīnmetējnieku vienība sastāv no trīs daļām – pašas mīnmetēja apkalpes, uguns vadības centra un priekšējiem novērotājiem. Šajās sacensībās tika pārbaudīta visu trīs grupu spēja savstarpēji sadarboties vienota mērķa izpildē.

Mīnmetējs ir netiešā uguns atbalsta ierocis, kura pamatuzdevums ir pretinieka dzīvā spēka iznīcināšana, taču tos var sekmīgi izmantot arī cīņai pret viegli bruņotiem transportlīdzekļiem un nelielām pretinieku nocietinātām pozīcijām.

Dalies ar šo ziņu