Kalpaka skolas jaunieši iesaka ļauties piedzīvojumam un pievienoties valsts aizsardzības dienestam

Latvijā
Sargs.lv
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti
Foto: Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Drīzumā tiks uzsākta brīvprātīgi pieteikušos jauniešu apmācība valsts aizsardzības dienestā. Jau šobrīd salīdzinoši pēc līdzīga principa mācās Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti, kuri ikdienā līdztekus vispārizglītojošajiem vidusskolas priekšmetiem, apgūstot militārās zinības. Portāla “Sargs.lv” rīkotajā diskusijā “Jaunieši militārajā vidē – Kalpaka skolas kadetu pieredze”, jaunieši atzina, ka izdarīto izvēli nenožēlo un aicina arī citus pievienoties dienestam, kura laikā katrs indivīds tiek pilnveidots, lai spētu strādāt komandā.

Diskusijas pirmajā daļā kadeti sniedza savu skatījumu uz to, kādi bija izaicinājumi, iekļaujoties militārās vides ikdienā, kā arī uz to, ko viņi ieguvuši savai personības attīstībai, dzīvojot un mācoties šajā vidē.

Jaunieši visi kā viens atzina, ka mācības Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālajā vidusskolā (Kalpaka skolā) ir devušas lielu pienesumu personīgajā izaugsmē. Ikdienas uzdevumi ir palīdzējuši pilnveidot līderības īpašības un atbildības sajūtu, kas mūsdienās ir ļoti nepieciešamas prasmes. Kā vienu no piemēriem jaunieši minēja kursa vecākā pienākumu izpildi. Proti, katru dienu kāds no jauniešiem tiek izvēlēts par kursa vecāko, kuram nepieciešams pārraudzīt visa kursa darbības un uzdevuma izpildi. Lai arī sākumā šīs uzdevums šķita grūts, tomēr tagad jaunieši atzīst, ka pie tā ir pieraduši, un tieši šis uzdevums ir palīdzējis būtiski attīstīt līderību un atbildības sajūtu.

Tāpat jaunieši minēja, ka stingrā dienas sadale ļauj labāk plānot un izpildīt uzdotos uzdevumus. Jauniešiem rīts iesākas 06:40 ar rīta rosmi, lai jau plkst. 07:30 kārtīgi pamodušies dotos brokastīs. Pirmā mācību stunda sākas 08:15, tad pusdienas un tad otrā mācību stunda līdz 15:10. Pēc mācību stundām kadeti pilda mājasdarbus, lai 19:00 varētu doties vakariņās. Pēc iestiprināšanās seko ilgi gaidītais brīvais laiks līdz 21:15, kad iestājas vakara junda.

Līdzīga apmācību struktūra paredzēta arī valsts aizsardzības dienesta karavīriem, taču, kā atzīst jaunieši, tad no tā nevajag baidīties, jo pie visa var ātri pierast.

“Es domāju, ka viņiem nav no nekā jābaidās. Būs interesanti, bet dažos brīžos arī grūti, taču dzīvē nekas nav vienkārši,” sacīja pirmā kursa kadets Ingus Šteins.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Diskusijas otrajā pusē tika pārrunāts kādas lietas gaidāmā valsts aizsardzības dienesta kontekstā būs jāņem vērā Nacionālo bruņoto spēku instruktoriem, kuri ikdienā strādās ar iesaucamajiem jauniešiem.

Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas direktors pulkvežleitnants Intars Kušners, skaidroja, ka katra paaudze ir atšķirīgāka, kas rada jaunus izaicinājumus. Nacionālie bruņotie spēki regulāri meklē jaunas pieejas, lai efektivizētu apmācību procesu, un padarītu to jauniešiem pievilcīgāku.

“Katrs jaunietis ir personība. NBS instruktoru mērķis ir sagatavot jaunieti pēc noteiktiem standartiem un vērtībām. Metodiskie principi, ko izmanto instruktori ir ļoti efektīvi un moderni. Ar savu piemēru viņi demonstrē kāds rezultāts tiek sagaidīts no jaunieša. Instruktoru lielākais izaicinājums būs indivīdu padarīšana par vienotu kolektīvu. Ir daudz mazas zvaigznītes, bet vajag tā, lai tās spīd kopā kā viens milzīgs zvaigznājs,” uzsvēra pulkvežleitnants Intars Kušners.

Kalpaka skolas direktors skaidro, ka ir svarīgi jauniešiem iemācīt, kā rīkoties dažādās krīzes situācijās. Ne vienmēr viss būs skaidri zināms uzdevumu izpildē, tādējādi, izraisot mākslīgu stresu, jauniešiem tiek nostiprināta stresa noturība.

Kalpaka skolas instruktori un direktors ir novērojuši būtiskas atšķirības kādi jaunieši bija pirms iestāšanās skolā un pēc pirmā gada. Jaunieši ir daudz pašpārliecinātāki, staltāki, fiziski spēcīgāki un dzīves gudrāki.

Image
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti
Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas kadeti Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jaunieši diskusijas laikā atzina, ka jau no pašas pirmās skolas dienas pret viņiem izturas kā pret pieaugušiem cilvēkiem. Salīdzinot ar skolām bez militārās ievirzes, Kalpaka skolas jaunieši atzīst, ka cits citam var daudz vairāk uzticēties uzdevumu izpildē. Kalpaka skolas kadeti aicina pieteikties citus jauniešus valsts aizsardzības dienestam, lai pilnveidotu sevi un iegūtu zināšanas, kuras noderēs turpmākajā dzīvē.

“Galvenais ir nebaidīties un būt pārliecinātam par savām spējām. Protams, ka vienmēr visu neizdosies izdarīt perfekti, taču tajos brīžos vajag atcerēties, ka blakus ir tavi komandas biedri, kuri vienmēr ir gatavi tevi atbalstīt,” atzina Kalpaka skolas otrā kursa kadete Signe Līne.

 

Diskusijā piedalījās Pulkveža Oskara Kalpaka profesionālās vidusskolas (Kalpaka skolas) direktors pulkvežleitnants Intars Kušners, kā arī audzēkņi – otrā kursa kadeti Deivs Birzulis un Signe Līne, kā arī pirmā kursa kadets Ingus Šteins.

Kalpaka skola ir vienīgā mācību iestāde Latvijā, kurā līdztekus vidusskolas mācību programmai iespējams iegūt arī jaunākā militārā instruktora kvalifikāciju. Papildus vidusskolas mācību priekšmetiem Kalpaka skolas kadeti apgūst orientēšanos apvidū, ieroču apmācību un šaušanas prasmes, medicīnu, lauka kaujas iemaņas, militārās taktikas un militārās vadības pamatus, kā arī nostiprina savu fizisko un psiholoģisko noturību, lai būtu sagatavoti tālākajam dienestam Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Zīmīgi, ka Kalpaka skolas kadetu ikdiena jau šobrīd ir maksimāli pietuvināta topošo Valsts aizsardzības dienesta karavīru ikdienai, kuri savas dienesta gaitas uzsāks šā gada 1. jūlijā.

Jau ziņots, ka 5. aprīlī Saeima trešajā – galīgajā – lasījumā pieņēma Valsts aizsardzības dienesta likumu, nosakot pienākumu dienēt valsts aizsardzības dienestā katram Latvijas pilsonim, vīrietim viena gada laikā pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas, vai, ja pilsonis turpina iegūt izglītību pamata vai vidējās izglītības pakāpē – viena gada laikā pēc izglītības iestādes absolvēšanas, bet ne vēlāk kā līdz 24 gadu vecumam. Vienlaikus noteikts, ka valsts aizsardzības dienestam brīvprātīgi var pieteikties Latvijas pilsones, sievietes no 18 līdz 27 gadu vecumam.

Pirmais iesaukums dienestu uzsāks šī gada 1. jūlijā uz brīvprātības pamata, bet no 2024. gada 1. janvāra dienests tiek noteikts kā obligāts. Jāatzīmē, ka arī otrajā iesaukumā sākotnēji Latvijas pilsoņi tiks aicināti iestāties brīvprātīgi. Taču nepieciešamības gadījumā trūkstošo personu skaitu vecumā no 18 līdz 19 gadiem iesauks, nosūtot lēmumu par iesaukšanu valsts aizsardzības dienestā uz elektronisko adresi vai deklarēto dzīvesvietas adresi, vai izsniegs personīgi.

Līdz 15. maijam Latvijas pilsoņi vecumā no 18 līdz 27 gadiem ir aicināti brīvprātīgi pieteikties valsts aizsardzības dienesta pirmajam iesaukumam, izmantojot elektronisko vienoto rekrutēšanas platformu www.klustikaravirs.lv. Lai uzzinātu vairāk par pieteikšanos, kandidāti aicināti zvanīt uz tālruni 67072793 vai rakstīt uz e-pastu vadatklustikaravirs [dot] lv ().

Savukārt pieteikties mācībām Kalpaka skolā jaunieši var, iepazīstoties ar uzņemšanas prasībām skolas mājas lapā https://www.kalpakaskola.lv/lv/20222023-macibu-gadam.

Dalies ar šo ziņu