LĢIA rīkotā “Kartogrāfu diena 2023” pulcē nozares profesionāļus

Latvijā
Sargs.lv
LĢIA rīkotās "Kartogrāfu dienas 2023"
Foto: Gatis Dieziņš / Aizsardzības ministrija

Latvijas ģeotelpiskās informācijas aģentūra (LĢIA) aizvadītajā nedēļā Latvijas Kara muzejā pirmo reizi rīkoja “Kartogrāfu dienu”, kurā pulcēja nozares profesionāļus, informējot gan par aģentūras plāniem, gan par tās darbību, portālu “Sargs.lv” informēja LĢIA pārstāvji.

Iepriekš aģentūra vairākus gadus pēc kārtas ir rīkoja “Ģeodēzistu dienu”, sniedzot atskatu par padarīto ģeodēzijas jomā un tuvākajiem nākotnes plāniem, taču “Kartogrāfu diena” ir plašāka spektra pasākums, kurā aptvertas visas aģentūras darbības jomas.

LĢIA īsteno valsts politiku ģeodēzijas, kartogrāfijas un ģeotelpiskās informācijas jomā un piedalās šīs politikas izstrādē, kā arī ir galvenā institūcija, kas iegūt, apstrādā un uztur ģeotelpiskos pamatdatus militārajām un civilajām vajadzībām jeb, citiem vārdiem sakot, tā rada dažāda veida Latvijas kartes dažādām nepieciešamībām.

Pirmajā Latvijā rīkotajā “Kartogrāfu dienā 2023” klausītāji tika informēti par plānoto Latvijas ģeodēzisko koordinātu sistēmas modernizāciju, jaunajiem aerofotografēšanas un aerolāzerskenēšanas cikliem, ar kuru palīdzību ir arī izveidots kvalitatīvs un detalizēts Rīgas pilsētas 3-dimensiju modelis.

Pasākumā tika stāstīts par jaunākajām aģentūras aktualitātēm, kas paredz Latvijas pamatkartes jeb topogrāfiskās kartes mērogā 1:10 000 sagatavošanu, vidēja un maza mēroga (no 1:25 000 līdz 1:250 000) topogrāfisko karšu sagatavošanu.

Interesenti un jomas pārstāvjiem tika vēstīt arī par padarīto vietvārdu jomā, veicot pāreju uz jaunu Vietvārdu datubāzes versiju, kurā pastāvīgi palielinās datu apjomu un to precizitāti.

LĢIA pārstāvji informēja par ikvienam iedzīvotājam pieejamiem bezmaksas ģeotelpisko datu tīmekļa pakalpojumiem tādās mājaslapās kā Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras tīmekļa vietne, Valsts vienotais ģeotelpiskās informācijas portāls, Eiropas INSPIRE ģeoportāls un citi.

Tika arī sniegta informācija par aģentūras Karšu pārlūku “LĢIA Kartes”, kurā pieejami visi aģentūras produkti, kas sagatavoti civilām vajadzībām. Tāpat tika prezentēts LĢIA progress moderno automātiskās kartogrāfiskās ģeneralizācijas tehnoloģiju izstrādē, kas ļaus ar ievērojami mazāku resursu patēriņu no topogrāfiskās kartes mērogā 1:10 000 datiem izgatavot kartes vidējos un mazos mērogos.

Pasākums tika plaši apmeklēts gan klātienē, gan tiešsaistē un LĢIA norāda, ka šāda veida pasākumu turpinās rīkot katru gadu, lai plašāk informētu sabiedrību par kartogrāfijas aktualitātēm.

 

Dalies ar šo ziņu