Latvijā ierodas nākamā ASV operācijas “Atlantic Resolve” rotācija

Latvijā (Papildināts)
Sargs.lv

Šodien, 25. janvārī, Rīgā ierodas Amerikas Savienoto Valstu kravas kuģis “ARC Defender”, kas operācijas “Atlantic Resolve” rotācijas ietvaros piegādās militāro tehniku un ekipējumu, tostarp pašgājējhaubices “M109”.

ASV un Latvijai ir spēcīga militārā sadarbība, tostarp pastāvīga ASV sabiedroto klātbūtne Latvijā. Operācijas “Atlantic Resolve” rotācija parāda ASV sabiedroto spēju, sadarbojoties ar uzņemošo valsti, ātri izvietot ekipējumu un personālu Eiropā, lai spētu reaģēt uz jebkuru apdraudējumu. Šāda operācija sniedz iespēju ASV un Latvijai pilnveidot sadarbību un procedūras kopēju uzdevumu izpildē.

Image
ASV kravas kuģis "ARC Defender" ierodas Rīgas ostā
Foto: ASV kravas kuģis "ARC Defender" ierodas Rīgas ostā/Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija
"Šāda veida operācija īpašas problēmas nesagādā, jo infrastruktūra ir atbilstoši piemērota, ostas personāls ir pietiekami apmācīts. Mēs veiksmīgi spējam sadarboties gan ar vietējiem servisiem, gan ASV pārstāvjiem. Šī operācija ir svarīga, jo mēs nevaram Latvijā justies droši, ja ņemam vērā notikumus Ukrainā," skaidroja Nodrošinājuma pavēlniecības Pārvietošanas koordinācijas centra komandieris pulkvežleitnants Lauris Bļodons.
"Kopumā tika attransportētas 590 dažāda veida tehnikas vienības. Rīgas ostā nogādātā militārā tehnika tālāk tiks transportēta uz Baltijas valstīm un Poliju, lai tur demonstrētu dažādas spējas. Varu teikt, ka līdzšinējā sadarbībā ar Latviju kā uzņemošo valsti ir bijusi ļoti veiksmīga," portālam "Sargs.lv" atzina pulkvedis Roberts Kellams, ASV bruņoto spēku 598. transportēšanas brigādes komandieris.

Jau ziņots, ka pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014.gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV ir sākusi mācību operāciju “Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis ir apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā. Operācija ir izvērsta arī Rumānijā un Bulgārijā.

Plašāka informācija par operāciju “Atlantic Resolve” angļu valodā pieejama:  

 www.EuropeAfrica.army.mil/AtlanticResolve  

Dalies ar šo ziņu