2022. gadā iznīcināti vairāk nekā 4500 nesprāgušu sprādzienbīstamu priekšmetu

Latvijā
Sargs.lv
Starptautiskās militārās mācības “Detonators 2022” Cekulē
Foto: srž. Ēriks Kukutis, Aizsardzības ministrija

No 2022. gada sākuma līdz šā gada nogalei Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas (NMN) rotas karavīri ir iznīcinājuši 4563 sprādzienbīstamus priekšmetus, kas ir par 128 vienībām vairāk nekā pērn, informē Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljons.

“Sargs.lv” iepriekš rakstīja, ka gada laikā Nesprāgušas munīcijas neitralizēšanas rota saņem ap 1200 izsaukumiem un iznīcina ap 5000 sprādzienbīstamu priekšmetu.

Starp pagājušajā gadā neitralizētajiem priekšmetiem ir 2201 artilērijas lādiņš, 964 mīnmetēja lādiņi, 889 granātas, 17 mīnas, 45 raķetes, 42 aviācijas munīcijas vienības un 405 uzspridzināšanas vienības. Tostarp pagājušajā gadā iznīcinātas arī 72 069 vieglās strēlnieku munīcijas vienības.

Image
Pērn neitralizētā nesprāgusī munīcija
Attēls: ZS 54. kaujas atbalsta bataljona Sprādzienbīstamu priekšmetu iznīcināšanas rotas 2022. gadā iznīcinātie sprādzienbīstamie priekšmeti

“Sargs.lv” atgādina: ja iedzīvotāji atrod sprādzienbīstamu priekšmetu, to nekādā gadījumā nedrīkst izjaukt vai pētīt. Tāpat atrastos lādiņus nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt pārvietot. Lai NMN speciālisti varētu atrast vietu, kur atrodas sprādzienbīstamais priekšmets, tā pēc iespējas jānorobežo un jāiezīmē. Tālāk par bīstamo atradumu jāziņo Valsts policijai, zvanot uz tālruņa numuru 110 vai tālruņa numuru 112. Policijai jāsniedz atrasta priekšmeta īss raksturojums un jārīkojas saskaņā ar Valsts policijas darbinieka dotajiem norādījumiem. Pēcāk notikuma vietā ieradīsies nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti, kas atrastos priekšmetus iznīcinās.

Dalies ar šo ziņu