Pie Latvijas Kara muzeja atklās izstādi par Uzvaras parka vēsturi

Latvijā
Sargs.lv
Kara muzeja ēka no Bastejkalna puses
Foto: Armīns Janiks / Aizsardzības ministrija

24. novembrī, plkst. 13.00 laukumā pie Latvijas Kara muzeja notiks izstādes “Uzvaras parka vēsture laika griežos 1621-2022” atklāšana, kurā piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Latvijas Kara muzeja direktore Kristīne Skrīvere.

“Aicinu ikvienu apskatīt Latvijas Kara muzeja vēsturnieku veidoto unikālo izstādi par Uzvaras parku un izzināt daudzos Latvijas valstij nozīmīgos notikumus, kas šeit norisinājušies. Mums ir iespēja veidot un attīstīt šo teritoriju tā, lai veicinātu Latvijas sabiedrības saliedētību un vienotību,” pauž A. Pabriks. 

Izstāde atspoguļo Uzvaras parka vēsturi kopš tā pirmsākumiem 1621. gadā līdz mūsdienām, lielāko uzmanību veltot 20. gadsimta atspoguļojumam, kad parka teritorija piedzīvoja tās lielākās pārmaiņas.

Ideja par parka izveidi radās 1909. gadā, kad Rīgas pilsētas dome pieņēma lēmumu ierīkot šajā vietā Pārdaugavā parku, kas paredzēja arī vairākas sabiedriskas celtnes – bērnu  laukumu, paviljonu un laukumu sporta nodarbībām. Topošā parka svinīgā atklāšana notika 1910. gadā, un to nosauca par Pētera parku.

1923. gadā Rīgas pilsētas dome, atzīmējot uzvaras pār Bermonta karaspēku ceturto gadadienu, pieņēma lēmumu pārdēvēt Pētera parku par Uzvaras parku. 

1936. gadā pieņēma Likumu par Uzvaras laukuma izbūvi Rīgā, kas tostarp ietvēra arī armijas parādēm un Dziesmu svētkiem paredzēta laukuma izveidi. Lai arī Uzvaras laukuma ansambļa celtniecība līdz Otrā pasaules kara sākumam neizdevās, 1938. gada jūnijā tajā notika IX Vispārējie dziesmu svētki, 1938. gada 18. novembrī tika atzīmēta Latvijas Republikas divdesmitgade, bet 1939. gadā – Latvijas Aizsargu organizācijas divdesmitgade.

20. gadsimta 70. gados tika uzsākta plaša monumentu celtniecība visā Padomju Savienībā, un radās doma arī par piemiņas monumenta celtniecību Rīgā. Pieminekli Uzvaras parkā atklāja 1985. gada 5. novembrī.

Uzvaras parkā pieminekļa kompleksa demontāžas darbi sākās šī gada 23. augustā, un 25. augustā pieminekļa komplekss tika pilnībā demontēts.

Izstādi “Uzvaras parka vēsture laika griežos 1621-2022” veidojis Latvijas Kara muzejs pēc Aizsardzības ministrijas pasūtījuma. Izstāde pie Latvijas Kara muzeja būs pieejama apskatei pastāvīgi.

Dalies ar šo ziņu