Lielvārdē bāzētā spāņu NASAMS vienīb pabeigusi sertifikāciju, stājoties Latvijas gaisa telpas sardzē

Latvijā
Sargs.lv/AC.NATO.int
Spānijas karavīri Lielvārdē pielādē NASAMS sistēmu
Foto: Courtesy Spanish Army

Lielvārdes militārajā lidlaukā izvietotā Spānijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības NASAMS apkalpe aizvadītajā nedēļā sekmīgi veikusi savu sertifikāciju, ziņo NATO Sabiedroto gaisa spēku pavēlniecība.

Pateicoties Spāņu NASAMS apkalpes un tās Latvijas sabiedroto kopīgajam labajam sniegumam, šī vienība šobrīd ir ieguvusi visus vajadzīgos sertifikātus, lai aizsargātu Latvijas gaisa telpu, saskaņā uz NATO Gaisa spēku pavēlniecības kārtību, teikts pavēlniecības paziņojumā.

85 vīru lielā Spānijas Armijas Sauszemes Gaisa aizsardzības operatīvā vienība Latvijā veica tā dēvēto Gatavības pārbaudes uzdevumu, tajā apliecinot savu gatavību darboties NATO kopīgajā pretgaisa un pretraķešu sistēmā.

Image
Spānijas NASAMS vienības sertifikācijas mācības Lielvārdē
Foto: Spānijas NASAMS vienības sertifikācijas mācības Lielvārdē/ Spanish Army

“Mēs šeit tikām izvietoti pērnā gada jūnija vidū, lai piedalītos NATO gaisa aizsardzības operācijā alianses Austrumu flangā,” skaidro Spānijas pretgaisa aizsardzības vienības komandieris Latvijā majors Huans Hesuss Fodrigess Lahore (Juan Jesús Fodríguez Lahore).

“Mēs līdz šim jau esam sadarbojušies kopā ar mūsu Latvijas kolēģiem, kā arī piedalījušies NATO rīkotos vingrinājumos, tostarp “Ramstein Alloy 3”, ko rīkoja NATO Sabiedroto Gaisa spēku pavēlniecība, kā arī mācībās, ko rīko NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā. Tāpat mēs esam nodibinājuši sadarbību arī ar citām NATO sauszemes pretgaisa aizsardzības vienībām, kas ir izvietotas Polijā un Slovākijā, demonstrējot spēju aizstāvēt alianses iedzīvotājus un teritoriju pret potenciāliem gaisa vai raķešu uzbrukumiem,” skaidroja majors H.H. Fodrigess Lahore.

Image
Spānijas NASAMS vienības sertifikācijas mācības Lielvārdē/ Spanish Army
Foto: Spānijas NASAMS vienības sertifikācijas mācības Lielvārdē/ Spanish Army

NATO gatavības pārbaudes mācības sastāvēja no vairākiem vingrinājumiem, kuri noritēja divas dienas. Sākotnēji Latvijā izvietotajai Spānijas bruņoto spēku pretgaisa aizsardzības vienībai vajadzēja identificēt, izsekot un novērst simulētus gaisa uzbrukumus, kā arī veikt reālu mērķu izsekošanu, ko nodrošināja Lietuvā bāzētā Ungārijas gaisa spēku iznīcinātājlidmašīna JAS -39 “Gripen”, kura piedalās NATO Gaisa telpas patrulēšanas operācijā.

“Mūsu vienība sekmīgi aizsargāja mums uzticēto atbildības rajonu Lielvārdes Gaisa spēku bāzē pret šiem uzbrukumiem,” sacīja majors H.H. Fodrigess Lahore. “Pateicoties sekmīgajai uzdevuma izpildei, ko veica spāņu NASAMS vienība, sadarbībā ar mūsu Latvijas kolēģiem, mēs nokārtojām kaujas gatavības pārbaudi, kas nozīmē, ka mēs tagad esam sertificēti un gatavi aizstāvēt Latvijas gaisa telpu, izpildot NATO Gaisa spēku pavēlniecības rīkojumus,” viņš paskaidroja.

NASAMS ir Norvēģijas izstrādātā pretgaisa aizsardzības sistēma, kura spēj neitralizēt gaisa draudus tuvā un vidējā distancē. Iekārta var cīnīties ar tāda veida draudiem kā bezpilota lidaparāti, helikopteri, pretinieka kaujas lidmašīnas un spārnotās raķetes.

Spānijas NASAMS sistēma iekļauj ASV ražoto trīsdimensionālo gaisa novērošanas radaru MPQ-64 “Sentine”, AMRAAM pretgaisa aizsardzības raķetes, kā arī Norvēģijā izgatavotu kaujas vadības un uguns kontroles sistēmu. Šīs sistēmas var tikt saslēgtas arī ar citiem līdzīgiem radariem, veidojot daudz precīzāku gaisa telpas ainu. Savukārt AMRAAM raķetes var satriekt pretinieka mērķi 25 kilometru attālumā.

 

 

Dalies ar šo ziņu