Austrumu robežas uzraudzībā līdz 2027.gadam no EK līdzekļiem plānots ieguldīt vismaz 61 miljonu eiro

Latvijā
LETA
Latvijas karavīrs uzrauga robežu
Foto: Latvijas karavīrs uzrauga robežu Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Valsts austrumu robežas uzraudzībā līdz 2027.gadam plānots ieguldīt Eiropas Komisijas (EK) piešķirtus vismaz 61 miljona eiro apemērā, aģentūra LETA uzzināja Iekšlietu ministrijā. Ministru kabinets otrdien slēgtā sēdē izskatīja Iekšlietu ministrijas (IeM) informatīvo ziņojumu par inovatīvu vienotu tehnoloģisko risinājumu ieviešanu Latvijas ārējas robežas uzraudzībā.

Robežas uzraudzībā paredzēts izmantot optisko sensoru, videonovērošanas kameru, ļoti augstas veiktspējas kapacitātes datu pārraides tīkla un datorprogrammas sistēmu, kas nodrošinās nepārtrauktu notikumu apzināšanu un robežkontroli tiešsaistē institūcijām, kas atbildīgas par valsts apdraudējumu novēršanu.

Perspektīvā tiks nodrošināta iespēja izveidotajā arhitektūrā integrēt vairākas institūciju sistēmas, kā arī lielākā apjomā veikt ar robežapsardzību saistīto datu uzkrāšanu, apstrādi, analīzi un koplietošanu.

Patlaban izmantotie tehnoloģiskie uzraudzības līdzekļi nav pietiekami, lai nodrošinātu efektīvas reaģēšanas spējas krīzes situācijās. Tāpēc ir būtiski, lai visas ES dalībvalstis ārējās robežas uzraudzībai piemērotu mūsdienīgus tehnoloģiskos līdzekļus. Modernizējot Latvijas robežu, būtiski tiks samazināti riski nelegālām darbībām uz valsts ārējās robežas.

Inovatīvu tehnoloģisko risinājumu ieviešanas sākšanu uz Latvijas ārējās robežas ir paredzēts īstenot ar Finansiāla atbalsta instrumenta robežu pārvaldībai un vīzu politikai 2021.-2027.gada plānošanas perioda atbalstu, paredzot šim mērķim finansējumu vismaz 61 miljona eiro apmērā.

Turklāt ir paredzēta grozījumu izstrāde tiesiskajā regulējumā un atbildīgo institūciju uzdevumu papildināšana.

Ar minētā finanšu instrumenta atbalstu ir paredzēts izveidot infrastruktūru robežapsardzības uzdevumu veikšanai, aprīkot robežu ar perimetra uzraudzības līdzekļiem, nodrošināt nepieciešamo programmatūru un nodrošināt augstas kapacitātes datu pārraidi.

Dalies ar šo ziņu