Mācībās “Detonators 2022” līdz šim atrasti vairāk nekā 200 sprādzienbīstami priekšmeti

Latvijā
Sargs.lv
Militārās mācības “Detonators 2022”
Foto: Militārās mācības “Detonators 2022” Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

No 10. līdz 23. oktobrim Ropažu novada Cekulē norisinās starptautiskās militārās mācības “Detonators 2022”, kuru galvenais mērķis ir zemes virskārtas attīrīšana no sprādzienbīstamiem priekšmetiem. Lai arī tās tiek sauktas par mācībām, tomēr patiesībā tas ir reāls uzdevums, jo sprādzienbīstamie priekšmeti nav speciāli noslēpti. Tie ir īsti un bīstami priekšmeti, kuri zemē nonākuši dažādu iemeslu dēļ pirms vairākiem gadu desmitiem. Atrastie lādiņi tika nogādāti Ādažu militārajā poligonā, kur tos kontrolēti uzspridzināja.

Militārās mācības “Detonators 2022” organizē Zemessardzes 2. Vidzemes brigādes 54. kaujas atbalsta bataljons un tajās piedalās vairāk nekā 100 karavīru no Beļģijas, Dānijas, Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Vācijas un  Zviedrijas bruņotajiem spēkiem, tādējādi veicinot arī savstarpējo sadarbību, pieredzes un zināšanu apmaiņu šādu priekšmetu iznīcināšanas procedūrās.

Image
Militārās mācības “Detonators 2022”
Militārās mācības “Detonators 2022” Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Līdz šim šajās mācībās atrasti jau vairāk nekā 200 sprādzienbīstami priekšmeti, sākot no 20mm līdz 152mm artilērijas lādiņiem. Mācību laikā mēs mācāmies viens no otra. Arī ekipējums valstīm ir dažāds, kas dod iespēju salīdzināt, lai iespējams nākotnē mēs arī aizgūtu kādu tehnoloģiju no sabiedrotajiem,” skaidroja sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanas rotas 1. vada jaunākais virsnieks leitnants Artūrs Kronbergs.
Sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanas rotas 1. vada jaunākais virsnieks
leitnants Artūrs Kronbergs

Ik pa laikam Latvijā tiek atrasti arī iepriekš neidentificēti sprādzienbīstami priekšmeti, kas tiek nodoti speciālai izmeklēšanas komandai, kura ar dažādu resursu palīdzību noskaidro tā izcelsmi. Visi atrastie sprādzienbīstāmie priekšmeti tiek iekļauti vienotā datubāzē, lai turpmāk atviegloto šo priekšmetu uzskaiti un identifikāciju.

Image
Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
Militārās mācības “Detonators 2022” Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Katru dienu atmīnēšanas vienība saņem vairākus iedzīvotāju zvanus par atrastiem potenciāli bīstamiem priekšmetiem. Šāda situācija ir jau vairāk kā 20 gadus, kas nozīmē, ka Latvijā vēl joprojām tiek atrasti un neitralizēti simtiem sprādzienbīstamu priekšmetu gadā. Eksperti mudina iedzīvotājus ziņot par šādu priekšmetu atrašanu policijai, kas tālāk šo informāciju nodos Latvijas armijai.

“Labāk mēs aizbraucam un pārbaudām tukšu konservu bundžu vai caurules gabalu, nekā notiek kaut kāda nelaime. Neviens nezina, cik atrastais lādiņš ir bīstams un cik daudz jāpieliek spēks, lai to detonētu. Dažreiz pietiek ar vienu pieskārienu. Gada laikā tie ir vidēji divi gadījumi, kad šādi eksperimenti iedzīvotājiem beidzas letāli,” sacīja sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanas rotas 2. vada vecākais operators virsseržants Arnis Kolosjonoks.

Kā novēroja portāls “Sargs.lv”, tad šādu sprādzienbīstamu priekšmetu meklēšanas prakse dažādās valstīs atšķiras. Visbiežāk meklēšanas teritorija tiek sadalīta vairākos sektoros, kurā katrā strādā divi karavīri. Viens ar metāla detektoru atzīmē saņemtā signāla punktu, un otrs pēc tam seko ar daudz precīzāku un mazāku detektoru, lai uzmanīgi atraktu potenciāli bīstamo priekšmetu.

Image
Militārās mācības “Detonators 2022”
Militārās mācības “Detonators 2022” Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija
“Šeit atrodami dažāda veida spŗādzienbīstami priekšmeti no vairāku valstu arsenāliem, kas ir diezgan unikāla situācija. Tas nav tikai Krievijas un Vācijas arsenāls. Zviedrijā šādu bīstamu zemju platības nav, tāpēc ir vērtīgi apgūt pieredzi šeit,” atzina Zviedrijas bruņoto spēku Atmīnēšanas komandas leitnants Fabians Lindbeks.

Sprāgstvielu eksperti skaidroja, ka ne visas granātas vai mīnas ir domātas, lai nogalinātu pretinieku. Piemēram, tā saucamās “kasešu bumbas” ir paredzētas, lai ievainotu karavīru, tādējādi no kaujas izslēdzot uzreiz trīs pretiniekus – ievainoto un divus nesējus, kuri cietušo nogādā mediķiem. Šādu ieroču pielietošana karā mūsdienās ir aizliegta, taču kā redzam Ukrainā, tad krievu okupanti šo īpaši nežēlīgo ieroci turpina izmantot.

Image
Militārās mācības “Detonators 2022”
Militārās mācības “Detonators 2022” Foto: seržants Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Cekules munīcijas noliktava tika izmantota militārām vajadzībām laikā no 1920. līdz 1995.gadam. Šobrīd 240 hektāru lielā teritorija joprojām ir viens no lielākajiem ar sprādzienbīstamiem priekšmetiem piesārņotajiem objektiem Latvijā.

Kopš 1994. gada notiek teritorijas virsmas attīrīšana no nesprāgušās munīcijas un ik gadu nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālisti atrod un neitralizē vairākus simtus sprādzienbīstamu priekšmetu.

2007. gadā Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljona profesionālā dienesta karavīri un zemessargi pirmo reizi mācību ietvaros veica bijušās Cekules munīcijas noliktavu teritorijas zemes virskārtas pārbaudi. Mācību laikā tika apsekota 10 hektāru liela teritorija, kurā tika atrasti 236 sprādzienbīstami priekšmeti, kuri mācību noslēgumā tika iznīcināti Ādažu poligonā.

Kopš 2008. gada Zemessardzes 54. kaujas atbalsta bataljons reizi gadā organizē mācības bijušās Cekules munīcijas noliktavu teritorijā, turpinot plānveidīgu teritorijas virskārtas pārbaudi, kuras ietvaros tiek neitralizēti un iznīcināti visi atrastie sprādzienbīstamie priekšmeti.

Sākot ar 2012. gadu mācībās piedalās NATO un ES valstu sprādzienbīstamo priekšmetu iznīcināšanas eksperti. Kopš 2012. gada bijušajā Cekules munīcijas noliktavu teritorijā ir atrasti, neitralizēti  un iznīcināti 10 818 sprādzienbīstamie priekšmeti, kā arī vairāk nekā viena tonna vieglās strēlnieku munīcijas.

 

Iedzīvotāju ievērībai!

Aicinām iedzīvotājus ar sapratni izturēties pret notiekošajām mācībām un drošības apsvērumu dēļ neapmeklēt bijušo munīcijas noliktavu teritoriju Cekulē.

Atrodot sprādzienbīstamus priekšmetus, tos neaiztikt, nemēģināt izjaukt, lai izpētītu un nepārvietot. Vieta, kurā priekšmeti atrasti, iespēju robežās jānožogo un jāiezīmē. Par atradumu jāziņo tuvākajā Valsts policijas nodaļā (tālruņa numurs 110), vai zvanot uz tālruņa numuru 112 un jāsniedz atrastā priekšmeta īss raksturojums,  kā arī jārīkojas saskaņā ar saņemtajām instrukcijām.

Dalies ar šo ziņu