Saeima aicina neatzīt Krievijas okupētajās teritorijās Ukrainā plānoto viltus referendumu rezultātus

Latvijā
LETA
Balsošana Saeimā
Foto: Paula Čurkste/LETA

Saeima šodien pieņēma paziņojumu, kurā aicina starptautisko sabiedrību neatzīt Krievijas plānotos viltus referendumu rezultātus okupētajās teritorijās Ukrainā. 
T

rešdien šo paziņojumu pieņēma arī Saeimas Ārlietu komisija.

Paziņojumā starptautiskā sabiedrība aicināta neatzīt nedz Krievijas plānoto tā saukto referendumu un jebkāda cita veida "tautas gribas izpausmes" rezultātus okupētajās Ukrainas teritorijās, nedz Krievijas pases, kas izdotas Ukrainas okupētajos reģionos.

Saeimas deputāti paziņojumā nosoda Krievijas plānus rīkot un pilnā mērā atbalstīt nelikumīgus referendumus par okupēto Ukrainas teritoriju pievienošanu Krievijai, kas plānoti no 23. līdz 27.septembrim. Latvijas parlaments uzsver, ka jebkādi referendumi Krievijas uz laiku okupētajās Ukrainas teritorijās ir pretrunā ar Ukrainas tiesību aktiem un starptautiskajām tiesībām.

Deputāti paziņojumā atsaucas uz Ukrainas Augstākās Radas augusta aicinājumu ANO, Eiropas Komisijai, Eiropas Parlamentam, Eiropas Padomei, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijai un to parlamentārajām asamblejām, kā arī pasaules valdībām un parlamentiem neatzīt Krievijas okupācijas administrāciju tā saucamo referendumu rīkošanu un jebkādus to rezultātus uz laiku okupētajās Ukrainas teritorijās.

Parlamentārieši atgādina, ka Krievijas neattaisnojamais iebrukums Ukrainas teritorijā ir rupjš Ukrainas suverenitātes un teritoriālās integritātes pārkāpums, kas ir klajā pretrunā ar Krievijas saistībām, kas izriet no starptautisko tiesību, ANO statūtu normām, kā arī tām saistībām, ko Krievija uzņēmusies, parakstot Budapeštas memorandu un apņemoties garantēt Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti.

Krievija, īstenojot vērienīgo militāro agresiju pret Ukrainu, turpina centienus nelikumīgi anektēt okupētās Ukrainas teritorijas, organizējot viltus referendumus, izsniedzot Krievijas Federācijas pases Ukrainas pilsoņiem, kuri uzturas Krievijas okupētajās teritorijās, kā arī veic masveida Ukrainas pilsoņu nolaupīšanu un deportācijas uz Krievijas teritoriju, norādīts Saeimas pieņemtajā paziņojumā.

Parlamentārieši atkārtoti uzsver savu stingro atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai, kā arī nemainīgo lēmumu neatzīt pretlikumīgo Krimas aneksiju un atbalstu Ukrainas dziļākai integrācijai eiroatlantiskajā telpā.

Paziņojumā Saeima aicina eiroatlantisko kopienu un tās partnerus steidzami pastiprināt sankcijas pret Krieviju, lai apturētu tās bruņoto spēku spēju turpināt militāro agresiju Ukrainā, kā arī palielināt militāro, finansiālo, humāno un diplomātisko atbalstu Ukrainai. Eiroatlantiskā kopiena tiek aicināta arī vienbalsīgi atbalstīt iniciatīvas, kas nosoda Krievijas militārās darbības Ukrainā un saukt vainīgos pie atbildības, turpināt izolēt Krieviju no starptautiskajām un reģionālajām organizācijām, kā arī pieņemt līdzvērtīgus lēmumus un noteikt līdzvērtīgas sankcijas pret Baltkrieviju kā Krievijas militārās agresijas atbalstītāju.

Dalies ar šo ziņu