Ukrainai paredzētā drona "Bayraktar" iegādei saziedotie līdzekļi tiks novirzīti akūtākām vajadzībām

Latvijā
Sargs.lv
Ziedojumu akcijai "Latvijas "Bayraktar"" veltītā preses konference Ukrainas vēstniecībā Latvijā
Foto: Aizsardzības ministrija

Ukrainai paredzētā drona "Bayraktar" iegādei līdz šim vietnē “ziedot.lv” saziedotie līdzekļi tiks novirzīti akūtākām Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām. Par to šodien preses konferencē informēja viens no šīs ziedojumu kampaņas organizatoriem mūziķis Ralfs Eilands kopā ar Ukrainas vēstnieku Latvijā Oleksandru Miščenko.

Informācija “ziedot.lv” mājas lapā liecina, ka šobrīd no kaujas drona iegādei nepieciešamajiem pieciem miljoniem eiro ir saziedoti nedaudz vairāk kā 904 tūkstoši eiro.

Ar šādiem Latvijas iedzīvotāju ziedošanas tempiem visas summas savākšana varētu prasīt diezgan ilgu laiku, taču Ukrainas armijas karavīru vajadzības kaujas laukā ir tūlītējas – viņiem cīņā pret krievu okupantiem atbalsts vajadzīgs jau tagad.

Gan Ukrainas vēstnieks, gan iniciatīvas autors R. Eilands pateicās visiem ziedotājiem, kuri piedalījās ziedojuma akcijā.

“Loģiski, ka situācijai ir jāpielāgojas. Apzinoties, ka Latvijā tuvojas ziema un ziedotāji par to domā, bet mainās arī situācija frontē, palīdzība Ukrainai vajadzīga jau tagad. Mēs esam paredzējuši, ka šī summa tiks nodota arī kaujas ieroču iegādei, kā tas sākotnēji bija paredzēts “Latvijas “Bayraktar”” akcijā. Šobrīd mēs esam nolēmuši, ka par šo summu varētu iegādāties arī Latvijas ražotāja “Atlas Pro” dronus,” sacīja R. Eilands.

“Uz šo brīdi ir savākta pietiekoši liela summa, par ko mēs esam pateicīgi,” sacīja Ukrainas vēstnieks Latvijā, vienlaikus norādot, ka pirms preses konferences Ukrainas vēstniecība Latvijā kopā ar visām iesaistītajām pusēm esot apspriedusies, cik racionāla būtu tālākā līdzekļu vākšana kaujas drona “Bayraktar TB2” iegādei, vai arī līdzekļi būtu jānovirza citiem mērķiem. “Katrā ziņā situācija frontē mainās ļoti strauji, un mums ir nepieciešams atbalsts,” viņš sacīja.

“Jūs jau esat dzirdējuši par [Krievijas diktatora un kara noziedznieka Vladimira] Putina paziņojumu par mobilizāciju. Domāju, ka jūs visi saprotat, ko tas nozīmē. No vienas puses tas apstiprina šī režīma vājumu, no otras – ievada viņa agonijas pēdējo fāzi,” sacīja O. Miščenko, piebilstot, ka agresorvalsts Krievijas izsludinātā daļējā mobilizācija pieprasa ātru rīcības maiņu arī Ukrainā.

Arī Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks atzina, ka kaujas gaita Ukrainā mainās ārkārtīgi ātri, taču laika ilgāk vākt naudu kaujas dronam vairs nav, jo jau šodien ir vajadzīga palīdzība Ukrainas sabiedrībai un bruņotajiem spēkiem.

“”Atlas” droni jau ir saražoti un sagatavoti. Tie ir gatavi sūtīšanai. Mūsu piedāvājums ir izmantot naudu, lai nosūtītu 15 dronus ar 15 automašīnām. Katrā no šiem komplektiem ir iekšā 3 droni. Tas nozīmē, ka kopumā šajā sūtījumā būtu 45 droni, 15 dronu komplekti un 15 transportlīdzekļi, kas būtu ļoti nepieciešami šajās dienās Ukrainai,” teica ministrs.
Image
Uzņēmuma "Atlas Aerospace" sagādātie droni Ukrainas aizstāvjiem
Foto: Uzņēmuma "Atlas Aerospace" sagādātie droni Ukrainas aizstāvjiem/ Armīns Janiks/ Aizsardzības ministrija

Viņš arī piebilda, ka, palielinoties ziedotāju līdzekļiem, ir paredzēts finansēt arī cita veida atbalstu, lai nodrošinātu Ukrainas bruņotos spēkus ar vajadzīgajām lietām pašreizējā situācijā.

Gan A. Pabriks, gan O. Miščenko atzina, ka mainīt sākotnējās ziedojumu vākšanas akcijas mērķi nav vienpersonisks lēmums. Šāds risinājums panākts pēc sarunām ar Ukrainas aizsardzības ministru Oleksiju Rezņikovu, kurš atzinis – tā kā tuvojas ziema, kas Ukrainā mēdz būt barga, tāpēc karavīriem ir nepieciešams ne tikai inventārs, bet arī ziemas formastērpi un zābaki.

Savukārt fonda “Ziedot.lv” vadītāja Rūta Dimante atzina, ka, neraugoties uz citām ziedojumu vākšanas akcijām, Ukrainai domātā lidaparāta “Bayraktar” iegādei Latvijas iedzīvotāji ik dienu ziedoja vairākus tūkstošus eiro.

Viņa sacīja, ka lielākais ziedojums no privātpersonām esot sasniedzis 5000 eiro. Šādu summu atvēlējuši vairāki cilvēki. Savukārt lielākais uzņēmuma ziedojums sasniedzis 15 tūkstošus eiro. Kopumā akcijā piedalījušies vairāk nekā 50 tūkstoši cilvēku.

Jau ziņots, ka šī gada 16. augustā ar "ziedot.lv" starpniecību tika sākta ziedojumu vākšana Ukrainai paredzētā kaujas drona "Bayraktar" iegādei, taču tam vajadzīgs liels finansējums - Turcijā ražotais kaujas bezpilota lidaparāts maksā ap pieciem miljoniem eiro.

“Bija pat gadījumi, kad jaunie pāri lūdza savu kāzu viesiem dāvanām atvēlēto naudu ziedot “Latvijas Bayraktar” iegādei. Tāpat cilvēki viens otru apsveica dzimšanas dienā, dāvanas vietā naudu ziedojot “Bayraktar” iegādei. Tāpat mēs saņēmām izteikti daudz senioru zvanus, kuri vēlējās ziedot šim mērķim,” teica R. Dimante.

Savukārt Ukrainas vēstnieks vēlreiz pateicās Latvijas sabiedrībai, uzsverot, ka Latvija ir Eiropas solidaritātes dzinējs atbalstam Ukrainai. “Mēs par šo palīdzību esam dziļi pateicīgi,” viņš piebilda.

O. Miščenko atgādināja, ka Ukrainas tauta līdz ar Krievijas barbarisko un pretlikumīgo iebrukumu piedzīvo vēl nebijušu izaicinājumu, jo nesen atbrīvotajā Izjumā okupantu pastrādātās noziegumu šausmas pārspējušas pat Bučas un Irpiņas kara noziegumu mērogu.

“Mēs jūtam savu vēsturisko pienākumu apstādināt šo noziedzīgo režīmu un tā armiju. Mūsu karavīri ir gatavoti šī uzdevuma izpildei. Mūsu cilvēki ir augsti motivēti, tāpēc mēs lūdzam partnerus piegādāt ieročus, lai apstādinātu karu Ukrainā. Šis ir vēsturisks brīdis, kad beidzot mēs varam pielikt punktu visam padomju periodam,” sacīja Ukrainas vēstnieks.

Paralēli Latvijas uzņēmēju un sabiedrības atbalstam arī Aizsardzība ministrija turpina sniegt palīdzību Ukrainai. Kopš 24.februāra Latvijas valdības sniegtais militārais atbalsts Ukrainai cīņā pret Krievijas uzbrukumu ir mērāms jau aptuveni 300 miljonu eiro apmērā, savukārt Latvijas iedzīvotāji, uzņēmumi un nevalstiskās organizācijas apkopojušas ziedojumus vairāk nekā 15,7 miljonu eiro apmērā.

Latvijas sniegtajā militārajā atbalstā iekļauti ieroči, individuālais ekipējums, sausās pārtikas uzturdevas, munīcija, prettanku ieroči, pretgaisa raķetes "Stinger", bezpilota lidaparāti, pašgājējhaubices, helikopteri, degviela un citas preces.

Tāpat Aizsardzība ministrija sadarbībā ar organizāciju "Uzņēmēji mieram" īsteno iniciatīvu, kuras mērķis ir savākt vairāk nekā septiņus miljonus eiro, lai Ukrainas bruņotajiem spēkiem nodrošinātu militāros transportlīdzekļus, bruņuvestes, bruņotas ātrās medicīniskās palīdzības mašīnas, tehnoloģiju risinājumus un cita veida militāro palīdzību, piemēram, binokļus un nakts redzamības iekārtas.

Dalies ar šo ziņu