Valdība lems par Lielvārdes militārā lidlauka izmantošanu civilo gaisa kuģu mācību lidojumiem

Latvijā
LETA
Lielvārdes gaisa spēku bāze
Foto: Lielvārdes gaisa spēku bāze/Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Valdība otrdien plāno apstiprināt regulējumu par militārā lidlauka "Lielvārde" izmantošanu civilās aviācijas gaisa kuģu mācību lidojumiem.

Valdība lems par lidlauka maksas pakalpojumu cenrādi un grozījumiem noteikumos, kas regulē kārtību, kādā militārās aviācijas lidlauku izmanto civilās aviācijas gaisa kuģi.

Pērn Aizsardzības ministrija organizēja vairākas starpinstitūciju sanāksmes, lai pārrunātu turpmāko sadarbību un iespējas Lielvārdes militārā lidlauka izmantošanā, piesaistot arī pārstāvjus no aviokompānijas "airBaltic".

Sanāksmēs tika pārrunāta iespēja izmantot militāro lidlauku pilotu mācību lidojumu veikšanai, ko atbalstīja gan "airBaltic", gan aizsardzības resors.

Militāro lidlauku izmantošana civilās aviācijas gaisa kuģu mācību lidojumiem tiek paredzēta par maksu, tādēļ ir sagatavots noteikumu projekts, kurā būs militārā lidlauka maksas pakalpojumu cenrādis.

Plānoti divi maksas pakalpojumi, proti, maksa par gaisa kuģu nosēšanos un pacelšanos, kā arī lidlauka izmantošanu mācību lidojumiem gaisa kuģiem, kuru svars ir līdz 101 un vairāk tonnām.

Par gaisa kuģu nosēšanos un pacelšanos būs jāmaksā 177,74 eiro, bet par lidlauka izmantošanu mācību lidojumam, ja lidaparāts ir līdz divām tonnām smags, būs jāmaksā vien 2,49 eiro par stundu.

Vienlaikus, nosakot maksas pakalpojumu cenrādi, ir ņemts vērā militārā lidlauka statuss, proti, ka tas ir militārs objekts, kas paredzēts Nacionālo bruņoto spēku uzdevumu izpildes nodrošināšanai. Līdz ar to iespēja militāro objektu izmantot citiem mērķiem ir pilnībā pakārtota tā pamatdarbībai, kas nedrīkst tikt traucēta.

Dalies ar šo ziņu