Atzīmējot ASV un Baltijas diplomātisko attiecību simtgadi ASV Gaisa spēki veiks F-35 pārlidojumus

Latvijā
Sargs.lv/Usafe.af.mil
ASV iznīcinātāji F-35 "Lightning II"
Foto: Gatis Dieziņš/ Aizsardzības ministrija

Divi ASV Gaisa spēku iznīcinātāji “F-35 Lightning II” no Vermontas Nacionālās Gvardes Gaisa spēku 158. iznīcinātāju eskadriļas 16. jūnijā pār trim Baltijas valstīm veiks pārlidojumus zemā augstumā, lai atzīmētu Baltijas valstu un ASV diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgadi, portālu “Sargs.lv” informēja ASV Gaisa spēku pārstāvji.

Iznīcinātājus lidojumā pavadīs divas degvielas uzpildes lidmašīnas KC-135 Stratotanker no 92. Degvielas gaisa uzpildes aviopulka.

Kā norādīja ASV Gaisa spēkos, pārlidojuma mērķis ir demonstrēt ASV apņēmību aizsargāt NATO dalībvalstis, tostarp arī sabiedrotos Baltijas reģionā. Tāpat šī būs lieliska iespēja Baltijas valstu iedzīvotājiem uzņemt foto, video ar iznīcinātājiem, vai arī vienkārši izbaudīt to pārlidojumu.

Plānotajā zemajā pārlidojumā ASV iznīcinātāji F-35 “Lightning II” būs redzami virs Lietuvas galvaspilsētas Viļņas, Latvijas galvaspilsētas Rīgas un Igaunijas galvaspilsētas Tallinas.

“Šovasar mēs atzīmēsim simto jubileju diplomātisko attiecību izveidei starp ASV, Lietuvu, Latviju un Igauniju. Mums ir ievērojama kopīga vēsture sadarbojoties plecu pie pleca ar mūsu Baltijas valstu sabiedrotajiem un mēs droši lūkojamies nākotnē, kur šī sadarbība kļūs tikai stiprāka,” paziņojumā norāda ASV Gaisa spēku pavēlniecības komandieris Eiropas un Āfrikas reģionā ģenerālis Džefs Harrigians (Jeff Harrigian).

Kā norāda ASV Gaisa spēku pavēlniecība Eiropā un Āfrikā, dienu pirms lidojumiem tā publicēs precīzas vietas, kur katrā no valstīm lidaparāti būs apskatāmi vislabāk, kā arī laiku, kad tie būs redzami.

Vienlaikus pavēlniecība atgādina, ka lidojumi var tikt atcelti, gadījumā ja to drošību ietekmēs slikti laikapstākļi.

Dalies ar šo ziņu