Rīgas Pieminekļu padome vērtēs divu Sarkanai armijai veltītu pieminekļu demontāžu

Latvijā
LETA
piemineklis
Foto: Ilustratīvs attēls/Zane Bitere/LETA

Rīgas Pieminekļu padomē saņemts priekšlikums vērtēt divu Sarkanai armijai veltītu pieminekļu demontāžu. Viens no tiem ir piemiņas akmens Sarkanās armijas uzbrukuma vietā Ķīšezera krastā, kas atrodas Jaunciemā, Jaunciema gatvē pie 7. šķērslīnijas. Otrs piemineklis ir obelisks Sarkanās armijas 374. strēlnieku divīzijai, kas sāka Rīgas atbrīvošanu no vācu iebrucējiem. Tas atrodas Mežaparkā, Ķīšezera krastā.

Pašvaldībā skaidro, ka abi pieminekļi atrodas uz pašvaldības zemes un nav saistīti ar kritušo karavīru apbedīšanas vietām.

Padomes ieskatā, jautājums par PSRS varas atstāto pieminekļu mantojuma izvērtēšanu ir pamatots. Galvenais vērtēšanas kritērijs - ja pilsētvidē ir elementi, kas izveidoti ar mērķi atgādināt par okupācijas varu un tiem ir vāja saikne ar vēsturi, kā arī to kultūras vērtība ir apšaubāma, tad tie būtu jādemontē.

Abi minētie pieminekļi ir veltīti Sarkanās armijas vienībām, kas 1944.gada oktobrī amfībijās cēlās pāri Ķīšezeram, lai no Rīgas padzītu vācu karaspēku. Pastāv viedoklis, ka šī Sarkanās armijas operācija bija padomju gados radīts propagandas stāsts.

Pieminekļu padome ir Rīgas domes izveidota konsultatīva institūcija pilsētvides kvalitātes nodrošināšanai, arhitektūras un vizuālās mākslas projektu un iniciatīvu vērtēšanai saistībā ar sabiedrības un kultūrvēsturiskās vides attīstības likumsakarībām. 

Padomes darbības mērķis ir pilnveidot pašvaldības darbu vides dizaina un vides mākslinieciskās kvalitātes jomā, veicinot komunikāciju un zināšanu piesaisti arhitektūrā un mākslā izteiktu sabiedrības vērtību īstenošanai Rīgas pilsētvidē, respektējot būvmākslas tradīcijas un vides kontekstu.

Dalies ar šo ziņu