Latvijas metālapstrādātāji Ukrainai nogādā tūkstošiem pašizgatavotu metāla “ežu”

Latvijā
Sargs.lv
Palīdzība Ukrainai
Foto: "Metark" metālapstrādes darbnīcas/Facebook.com

Metināšanas darbnīca “Metark”, sadarbojoties ar vairākiem Latvijas metālapstrādes uzņēmumiem, Ukrainas aizstāvjiem, nogādājuši tūkstošiem metāla “ežu”, kas paredzēti izbēršanai uz ceļa un ienaidnieka tehnikas riepu pārduršanai.

Uzņēmums informē, ka pirmā partija 3. martā tika nosūtīta kopā ar Latvijas iedzīvotāju ziedoto un sagādāto bezceļa apvidus automašīnu kolonnu. Kopumā sūtījumā bija ap 6000 metāla “ežu”, kuri jau ir Ukrainā.  Plānots, ka “ežus", izberot uz stratēģiski nozīmīgajām šosejām un ceļiem ap lielajām pilsētām, Krievijas okupantu auto tālāka virzība tiks kavēta, dodot laiku Ukrainas bruņotajiem spēkiem pretinieka  uzbrukuma atvairīšanai.

Otrā partija ar “ežiem” tika nosūtīta 5. martā. Tajā kopumā bija 1900 metāla “eži”, trešā partija ar 5400 metāla “ežiem” nosūtīta 7. martā, savukārt ceturtā partija nosūtīta 13. martā ar 4700 metāla “ežiem”.

“Ceturtā krava piegādāta, pateicoties kādam latviešu žurnālistam, kurš ir uzņēmies sūtījuma piegādāšanu Ukrainā. Jo zināms, ka šobrīd sūtījumu piegāde ir visai sarežģīta un nereti sūtījumi “pazūd”, nenokātot Ukrainā,” saka darbnīcas “Metark” vadītājs Einārs Mežezers.

Šobrīd Ukrainai piegādāti vairāk nekā 18 000 “ežu”, bet darbnīcā ir vēl kāda partija “ežu” un gaidāmi vēl sūtījumi no citiem Latvijas metālapstrādes uzņēmumiem. Viņš atzīst, ka atsaucība un palīdzīgas rokas ir teju gandrīz no visām Latvijas pilsētām.
Šajā atbalsta akcijā ir iesaistījušies nu jau vairāki metālapstrādes uzņēmumi, kuri arī no metāla griež formas un metina gatavus "ežus". Kā norāda E. Mežezers, pirmā "ežu" partija tika izgatavota par pašu līdzekļiem. Ar Latvijas ziedotāju atbalstu sākotnēji bija plānots izgatavot vēl dažus simtus, tomēr atsaucība izrādījusies neplānoti liela, tādēļ piegādēm joprojām uzņēmums spēj saražot tūkstošiem "ežu".

Tomēr viņš uzsver, ka “ežu” ražošanai sāk aptrūkties resursu. Jau saražoto “ežu” izmaksas jau sasniedz teju 18 000 eiro, turklāt līdz ar sankcijām Krievijā, arī Latvijā metāla cenas šobrīd krietni vien ir paaugstinājušās.

Image
Palīdzība Ukrainai
Foto: "Metark" metālapstrādes darbnīcas/Facebook.com
“Tāpēc es nezinu, kā mums tālāk ies ar ražošanas darbiem, bet mēs ļoti cenšamies. Šī bija mana iniciatīva un uzņēmuma darbinieku veids, kā mēģināt, kaut nedaudz, palīdzēt Ukrainas armijai,” saka Elmārs Mežezers.

Vaicājot par to, kā vispār radusies ideja par “ežu” ražošanu, viņš atminas, ka tas bijis drauga nosūtīts attēls, kurā attēlots metāla “ezis”.

“Draugs atsūtīja foto ar domu, ka pat metālapstrādes procesi kara laikā noder, jo Ukrainas cilvēki paši gatavo šāda veida aizsardzības lietas. Saprotot, ka arī es varu palīdzēt, izlēmu, ka mazu čupiņu varētu izgatavot,” saka E. Mežezers.

Taču Latvijas iedzīvotāju lielā atsaucība vainagojusies ar to, ka jau trīs nedēļas tiek organizēti, metināti, pakoti un uz Ukrainu sūtīti vairāki tūkstoši “ežu”.

Image
Palīdzība Ukrainai
"Metark" metālapstrādes darbnīcas/Facebook.com

 

“Labā ir daudz, cilvēki tic mūsu darbam un sniedz milzīgu atbalstu. Arī man pazīstamās militārās personas viennozīmīgi atbalstīja ideju par “ežu” ražošanu. Ja cilvēki uz to mudina, tad tas nozīmē, ka tas nav bezjēdzīgs darbs, bet gan nopietna atbalsta tehnika Ukrainai. Tāpēc, kamēr būs iespējas un resursi, tikmēr turpināsim to darīt,” norāda uzņēmuma vadītājs.

Ikdienā uzņēmums gatavo metālizstrādājumus transportlīdzekļiem, sporta mašīnām, motocikliem un mēbelēm, tāpēc “ežu” izstrāde metāla darbnīcā “Metark” ir jaunums.

Dalies ar šo ziņu