Latvijas un ASV aizsardzības nozares vadība Ādažu bāzē tiekas ar karavīriem

Latvijā
Sargs.lv
 Latvijas armija Mācībās "Allied Spirit" Vācijā izvērsts skaitliski lielākais Latvijas Nacionālo bruņoto spēku militārais kontingents
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Rīt, 5. martā, aizsardzības ministrs Artis Pabriks, Nacionālo bruņoto spēku komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš, tiksies ar ASV Apvienotās štābu priekšnieku komitejas priekšsēdētāju ģenerāli Marku Miliju (Mark Milley) un ASV armijas Eiropā un Āfrikā komandieri ģenerāli Kristoferu Kavoli (Christopher Cavoli), lai pārrunātu starptautiskās un reģionālās drošības situāciju saistībā ar Krievijas uzsākto karu Ukrainā un sadarbību drošības stiprināšanā.

Plkst. 12.50 ģenerālis M. Milijs, ģenerālis K. Kavoli un ģenerālleitnants L. Kalniņš Ādažu bāzē tiksies ar ASV armijas 173. gaisa desanta brigādes karavīriem,  kuri ieradušies Latvijā, tādējādi demonstrējot ASV apņemšanos aizstāvēt NATO sabiedrotos un stiprināt Latvijas aizsardzības spējas.

Nacionālie bruņotie spēki nodrošina uzņemošās valsts atbalstu, izvietojot ASV gaisa desanta vienību Ādažu bāzē. Uzturēšanās laikā Latvijā vairāk nekā 320 ASV karavīri piedalās kopīgos treniņos ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Jau ziņots, ka, ņemot vērā Krievijas militāro eskalāciju pie Ukrainas robežām un tai piederošajās teritorijās, kā arī Krievijas spēku koncentrāciju Baltkrievijā, ASV prezidents Džo Baidens (Joe Biden) 22. februārī paziņoja par ASV pieņemto lēmumu pastiprināt spēku klātbūtni Eiropā, nosūtot uz Latviju, Lietuvu un Igauniju karavīrus un militāro tehniku. Savukārt jau 23. februārī Latvijā ieradās pirmie ASV karavīri.

Arī pēc Krievijas veiktās Krimas aneksijas 2014. gada pavasarī un agresijas Ukrainas austrumos ASV bija pirmā valsts, kas uz Latvija nosūtīja savus karavīrus un sāka mācību operāciju „Atlantic Resolve”. Operācijas mērķis bija apliecināt ASV nepārtraukto ieguldījumu NATO dalībvalstu kolektīvajā drošībā, veicinot mieru un stabilitāti Baltijas valstīs un Polijā.

Dalies ar šo ziņu