Latvijas pašvaldības aktīvi iesaistās atbalsta sniegšanā Ukrainai

Latvijā
Sargs.lv
Pašvaldības atbalsta Ukrainu
Foto: Bauskā notikušais atbalsta mītiņš Ukrainai/Foto: Kaspars Kalējs/LETA

Reaģējot uz 24.februāra rītā sākto Krievijas militāro iebrukumu Ukrainā, daudzas Latvijas pašvaldības aktīvi iesaistījušās atbalsta sniegšanā Ukrainas pašvaldībām un iedzīvotājiem.

Jau pagājušajā nedēļā pašvaldības, paužot solidāru atbalstu Ukrainas neatkarībai un teritoriālajai vienotībai, pie savām ēkām izkāra Ukrainas valsts karogu, piemēram, pie vismaz 400 Rīgas skolām, bērnudārziem, interešu izglītības iestādēm, bibliotēkām un kultūras centriem 2. martā izkārti Ukrainas karogi. Tāpat arī vairākās pašvaldībās Latvijā Ukrainas karoga krāsās izgaismoti ēku logi, tilti un vides objekti.

Latvijas pašvaldības arī paudušas gatavību uzņemt bēgļus no Ukrainas. Alūksnes novada dome apzinājusi teju simts vietas pašvaldības iestāžu telpās, kurās nepieciešamības gadījumā varētu izmitināt cilvēkus. Pašvaldības aicinājumam atsaukušās arī privātpersonas, kas būtu gatavas savās mājās uzņemt Ukrainas iedzīvotājus, kuri bijuši spiesti atstāt savu dzimteni tur notiekošā kara dēļ.

 Sadarbībā ar nodibinājumu “Alūksnes un Apes novada fonds” Alūksnē tiek organizēta arī ziedojumu vākšanas akcija – šobrīd fonds ir izsludinājis naudas līdzekļu vākšanu to Ukrainas iedzīvotāju atbalstam, kuri ieradīsies novadā un kuriem varētu būs vajadzīgs atbalsts pirmās nepieciešamības lietu sagādāšanai.

Image
Pašvaldības atbalsta Ukrainu
Alūksnē notikušais atbalsta mītiņš Ukrainai/ Foto: Alūksnes novada pašvaldība

Tāpat 2. marta vakarā, pulksten 18.00 visas Latvijas pašvaldības tika aicinātas rīkot atbalsta pasākumus Ukrainas tautai. Tāds notika arī Alūksnes pilsētas centrā pie pašvaldības administratīvās ēkas. Pasākuma laikā bija iespēja ziedot naudas līdzekļus, lai palīdzētu cietušajiem Ukrainas cilvēkiem.
 

“Šī ir mūsdienām neaptverama traģēdija, ko demokrātiskā valstī ir izraisījis naidīgs kaimiņos esošs agresors. Kā redzam, citas demokrātiskas valstis Ukrainai palīdz katra pēc savām iespējām, arī Latvija un tās iedzīvotāji šajā situācijā ir saprotoši un atsaucīgi un sniedz palīdzību,” uzsvēra Alūksnes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Arī Jelgavas pašvaldība veic dažādus atbalsta pasākumus pilsētas sadraudzības pilsētai Ivanofrankivskai un Ukrainai kopumā - gan vācot nepieciešamās medicīniskās, higiēnas preces un citas sadzīvei svarīgas lietas, kā arī vācot naudas ziedojumus.  Tāpat Jelgavā jau ieradušās pirmās bēgļu ģimenes, kas koordinēti izmitinātas pilsētas viesnīcā.

“Lai atbalstītu Jelgavas sadraudzības pilsētas Ivanofrankivskas iedzīvotājus Ukrainā un solidarizētos ar Ukrainu un sniegtu atbalstu tās tautai kara apstākļos, ikviens aicināts iesaistīties, ziedojot medicīnas un pirmās nepieciešamības preces,” saka Jelgavas pilsētas pašvaldības pārstāve Egita Veinberga.

Turpretī Valkas novada pašvaldība ārkārtas sēdē lēmusi par dāvinājumu Ukrainas valsts glābšanas dienestam, dāvinot Valkas novada pašvaldībai piederošo ugunsdzēsēju automašīnu “IVECO-MAGIRUS AG 90-60”, sniedzot atbalstu Krievijas-Ukrainas karadarbības seku mazināšanā, ar tās starpniecību nogādājot arī humānās palīdzības kravu.

Tāpat Valkas novada pašvaldības budžetā paredzēta brīvprātīgo izdevumu iniciatīva Ukrainas bēgļu atbalstam 5000 eiro apmērā, bet Valkas Kārķu pamatskolā notiks telpu pārbūve, lai tajās varētu uzņemt potenciālos bēgļus no Ukrainas.

Image
Pašvaldības atbalsta Ukrainu
Foto: LETA
“Valkas novada pašvaldība aicināja Valkas un Igaunijas pilsētas Valgas iedzīvotājus 2.martā plkst. 18.00 uz Valgas-Valkas dvīņu pilsētas centru piedalīties atbalsta mītiņā, tādējādi paužot atbalstu un solidaritāti Ukrainai tās cīņā pret Krievijas militāro agresiju un cīņā par valsts neatkarības saglabāšanu,” ziņo Valkas novada sabiedrisko attiecību speciālists Ivo Leitis.

Viņš uzsvēra, ka Valkas novada pašvaldība sadarbībā ar Ukrainas vēstniecību Latvijā un Ārlietu ministriju nolēmusi nogādāt arī palīdzības kravu ar dažādiem sadzīves priekšmetiem ukraiņiem. Jau šobrīd tiek organizēta humānās palīdzības un karā cietušajiem nepieciešamo lietu vākšana, kuras dāvināt aicināts ikviens Valkas novada iedzīvotājs.

 

“Valkas novada dome nosoda Krievijas Federācijas agresiju pret Ukrainu. Uzskatām, ka šajā grūtajā brīdī mūsu tautas morālais pienākums ir palīdzēt Ukrainas tautai un cietušajiem cilvēkiem. Šis karš ir nepamatota agresija no Krievijas Federācijas puses, kas apdraud Ukrainas neatkarību un Latvijas drošību,” uzsver Valkas novada pašvaldības pārstāvis.

Viņš atzīst – lai arī lielākā Valkas novada iedzīvotāju daļa izsaka atbalstu Ukrainai, diemžēl novērota arī atsevišķu cilvēku kopa, kas dzīvo Krievijas informatīvajā telpā.

Image
Pašvaldības atbalsta Ukrainu
Foto: LETA

Savu atbalstu Ukrainai organizē arī Liepājā, kur jau kopš 24. februāra pie domes ēkas plīvo Ukrainas karogs un ik dienu notiek darbs, dažādas tikšanās un sanāksmes, lai lemtu par palīdzības sniegšanas iespējām ukraiņiem.

“Lai neradītu vēl lielāku haosu, kad iedzīvotāji veido neorganizētu ziedojumu vākšanu, atsevišķi neveidojam ziedojumu un mantu vākšanas akcijas. Iedzīvotājus aicinām uz koordinētu palīdzības sniegšanu, saskaņojot savu rīcību ar organizāciju “Glābiet Ukrainas bēgļus””, saka Liepājas pilsētas sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Enģele.

Turklāt Liepājā bēgļu izmitināšana notiks tikai saskaņoti ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) un Valsts robežsardzi. Šobrīd ir apzinātas apmēram 1500 vietas, kur nepieciešamības gadījumā var izmitināt patvēruma meklētājus. Tāpat tiek nodrošināta regulāra komunikācija ar Ukrainas vēstniecību, ministrijām par nepieciešamo palīdzību.

E. Enģele uzsver, ka arī Liepājas pašvaldībai ikdienā sociālajos medijos nākas cīnīties ar viltus sociālo tīklu kontiem un dezinformāciju. Tāpat jau tagad liepājnieki tiek informēti par aktuālajām palīdzības iespējām Ukrainai un pašvaldības mājaslapā pat tiek veidota sadaļa ukraiņu valodā.

Image
Pašvaldības atbalsta Ukrainu
Foto: LETA

Liepājnieki, tāpat kā jebkurš pasaules iedzīvotājs šobrīd, ir šokēti par notiekošo Ukrainā, un, cik vien ir iespējams, vēlas palīdzēt Ukrainas iedzīvotājiem, kuri cīnās ne tikai par savu brīvību un neatkarību, bet par plašākas pasaules sabiedrības demokrātiskajām vērtībām. 

Arī Bauskas novada pašvaldība atbilstoši valsts atbildīgo institūciju rekomendācijām un aicinājumam pašvaldības informācijas kanālos aicina iedzīvotājus izmantot centralizēti publicētās palīdzības sniegšanas iespējas, apmeklējot www.ziedot.lv, www.ukraine-latvia.com un citas mājaslapas.

“Aicinām iedzīvotājus sekot Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta informācijai par palīdzības pieprasījumiem un atbalsta nepieciešamību, kā arī individuāli un nekoordinēti nebraukt uz Ukrainu vai Polijas un Lietuvas robežu, piedāvājot transportu un pirmās nepieciešamības piederumus, lai neradītu nevajadzīgus sastrēgumus,” stāsta Bauskas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Ārente.

Patlaban Bauskas novada pašvaldībā iesniegta informācija par trīs iespējamām patvēruma vietām Ukrainas bēgļiem. Tiek apzinātas arī citas vietas un nepieciešamais nodrošinājums patvēruma meklētājiem.

Pašvaldība, publicējot informāciju, atbalsta arī jauniešu nevalstiskās organizācijas “Laiks jauniešiem” organizētās aktivitātes: apģērbu, apavu, pārtikas, higiēnas preču un citu nepārtikas preču ziedojumu vākšanu atbilstoši vienotajam mehānismam valstī un uzglabāšanu savā noliktavā Saulainē. Tāpat arī tiek izplatītas brīvprātīgo palīgu anketas, lai nepieciešamības gadījumā varētu koordinēti sazināties par transportu, noliktavas kārtošanu, kraušanas un citiem darbiem pašvaldībā.

“Bauskas novada iedzīvotāji tika aicināti pievienoties miermīlīgai akcijai Bauskas Rātslaukumā, lai paustu solidaritāti Ukrainai cīņā pret Krievijas militāro agresiju. Arī mēs dzīvojam līdzi notikumiem Ukrainā, jo tur notiek reāla karadarbība. Ir pārkāptas neatkarīgas valsts robežas, humānās un cilvēkam saprotamas mierīgas līdzāspastāvēšanas robežas. Tāpēc ir svarīgi pašlaik atbalstīt ukraiņu tautu gan morāli, gan materiāli,” pauž L. Ārente.
Image
Pašvaldības atbalsta Ukrainu
Bauskā notikušais atbalsta mītiņš Ukrainai/Foto: Kaspars Kalējs/LETA

Viņa piebilst - arī Bauskas novada iedzīvotāji emocionāli reaģē uz notikumiem Ukrainā, viņu nostāja, paustais atbalsts ukraiņu tautai un nosodījums Krievijas agresijai vērojams kā savstarpējās sarunās, tā arī sociālo mediju komunikācijā.

Tāpat Smiltenes novada pašvaldība izveidojusi darba grupu, kas koordinē jautājumus saistībā ar Ukrainas notikumiem. Jau kopš aizvadītās nedēļas katru dienu darba grupa aktualizē jaunāko informāciju un rīcības  plānu.

“ Esam ļoti tuvu izpratnei, kas norisinās ārpus Smiltenes novada robežām, jo līdzpārdzīvojām par mūsu bijušā mēra atgriešanos no Kijevas – visi pieredzes stāsti ir ļoti tieši un reāli, un izpratne par notiekošo un attiecīgām reakcijām arī ir saprotama,” saka Smiltenes novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Linda Beitika.

Šobrīd Smiltenes novada pašvaldībā bēgļu izmitināšanas spējas tiks organizētas centralizēti sadarbībā ar VUGD un citām valsts institūcijām. Uzsākta arī ziedojumu vākšanas punktu organizācija.

Image
Pašvaldības atbalsta Ukrainu
Foto:LETA
“Tomēr pašvaldības priekšsēdētājs Edgars Avotiņš ar ziedojumu vākšanu novadā nolēma nogaidīt, jo bija lūgumi no drošības dienestiem, ka pārāk haotiski tiek risināti šie jautājumi un tiek ziedotas lietas, kas nav akūti nepieciešamas. Šobrīd gaidām no VUGD nepieciešamo lietu sarakstus, ko būtu vērts vākt ziedojumos. Tikmēr aicinām iedzīvotājus ziedot biedrību ietvaros, kuras tiek koordinētas tieši šim uzdevumam, kamēr organizējam savā pusē ziedojumu vākšanas sistēmu, telpas un plānu, ” skaidro L. Beitika.

Arī Smiltenes pašvaldība plāno uzņemt Ukrainas iedzīvotājus, jo pie Latvijas robežas jau piereģistrējusies septiņu cilvēku grupa, kura ir no pašvaldības sadarbības pilsētas Pustomati.

“Sekosim līdzi, cik novadā ir Ukrainas iedzīvotāju, lai zinātu, kā viņus informēt un kā atbalstīt tālāk. Tikmēr apzinām cilvēkus, kas pārvalda ukraiņu valodu, un tuviniekus, kuriem ir ģimenes locekļi Ukrainā,” saka pašvaldības pārstāve.

Pašvaldība izjūt arī  pastiprinātu aktivitāti, kas saistīti ar kiberuzbrukumiem. L. Beitika uzsver, ka tiek saņemta nepatiesa informācija, kas tiek maskēta zem tādu pazīstamu Latvijas valsts iestāžu kā Valsts ieņēmumu dienests,  Slimību profilakses un kontroles centrs, nosaukumiem.

Novēroti arī radio signālu pārrāvumi, kuru laikā tiek iepludinātas frāzes krievu valodā. Tāpēc par iespējamiem kiberuzbrukumiem pašvaldība pastiprināti informē gan drošības dienestus, gan apmāca darbiniekus, gan aicina  iedzīvotājus pastiprināti uzmanīties, saņemot jebkādu informāciju digitālajā vidē.

Dalies ar šo ziņu