Baltkrievija melīgi apsūdz Latvijas Gaisa spēku lidmašīnu pretlikumīgā gaisa telpas šķērsošanā

Latvijā
Sargs.lv
NBS Gaisa spēku lidmašīna An-2
Foto: srž. Ēriks Kukutis/Aizsardzības ministrija

Baltkrievijas Valsts robežsardzes komiteja izplatījusi melīgu informāciju par Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) Gaisa spēku (GS), it kā, pretlikumīgi veiktu Baltkrievijas suverēnās gaisa telpas pārkāpšanu. Nacionālie bruņotie spēki informē – Latvijas lidmašīna Baltkrievijas gaisa telpu nav pārkāpusi.  Tas ir pierādāms ar lidmašīnas Globālās pozicionēšanas sistēmas (GPS) datiem.

Otrdien, 8. februārī, Baltkrievijas Valsts robežsardze oficiālajā režīma ziņu aģentūrā “BelTA” izplatīja informāciju, ka Latvijas Gaisa spēku lidmašīna An-2 “Colt” ielidojusi Baltkrievijas teritorijā 300 metru dziļumā pie Baltkrievijas robežkontroles punkta Urbani, pēcāk atgriežoties Latvijā.

Šāda informācija līdz ar pievienotu video materiālu izplatīta arī Baltkrievijas Robežapsardzes komitejas mājas lapā. Visai sliktas kvalitātes videoierakstā redzams, kā virs Baltkrievijas puses robežkontroles punkta lido An-2 tipa lidmašīna, tomēr nedz lidmašīnas borta numurs, nedz atpazīšanās zīmes uz tās nav redzamas.

Image
Lidmašīnas An-2 pilotu kabīne
Foto: Lidmašīnas An-2 pilotu kabīne/Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Par to, ka NBS lidaparāts, iespējams būtu pārkāpis Baltkrievijas gaisa telpu, Nacionālie bruņotie spēki šodien saņēmuši informāciju no Baltkrievijas Gaisa spēkiem.

Ņemot vērā, ka NBS turpina sniegt atbalstu Valsts robežsardzei valsts robežas uzraudzībā ar Baltrkrieviju, lai cīnītos ar kaimiņvalsts pašpasludinātā vadoņa Aleksandra Lukašenko uzsākto hibrīdkaru pret Latviju, Lietuvu un Poliju, kurā Minskas režīms kā ieroci izmanto Tuvo Austrumu migrantus, kurus apzināti nelikumīgā veidā virza pāri visu trīs valstu robežām, otrdien tika veikts Latvijas Gaisa spēku lidmašīnas An-2 lidojums.

Vienlaikus NBS informē, lai gan lidojums noticis robežas tiešā tuvumā, no objektīvās kontroles līdzekļiem, proti, lidmašīnas GPS datiem redzams, ka tā Latvijas valsts robežu ar Baltkrieviju nav šķērsojusi.
Image
NBS GS lidmašīnas An-2 lidojuma maršruts/ NBS
Attēls: NBS GS lidmašīnas An-2 lidojuma maršruts/ NBS

Nacionālie bruņotie spēki aicina iedzīvotājus un medijus objektīvi izvērtēt Baltkrievijas režīma sniegto informāciju un publiskotos videomateriālus.

“Sargs.lv” jau vēstīja, ka, atriebjoties Eiropas Savienības valstīm par piemērotajām sankcijām, kādas pret A. Lukašenko režīmu tika vērstas par 2020. gada augustā vardarbīgi apspiestajiem tautas protestiem, kuros Baltkrievijas iedzīvotāji protestēja pret masveida vēlēšanu viltošanu, ar kuru palīdzību A. Lukašenko saglabāja savu varu, Minskas režīms savu atriebību vērsis pret Poliju, Lietuvu un Latviju. Kopš 2021. gada A. Lukašenko režīms sistemātiski ieved Tuvo Austrumu valstu migrantus, piesolot tiem drošu nonākšanu Vācijā. Šie cilvēki Baltkrievijas robežsargu un citu Baltkrievijas militarizēto vienību pavadībā tiek virzīti uz robežām ar Poliju, Lietuvu un Latviju, mēģinot tās šķērsot.

Ja sākotnēji Baltkrievijas robežsardze un militarizētās vienības cilvēkus mēģināja pāri robežām sūtīt, tos piespiežot ar varu un lietojot fizisku spēku, tad pērnā gada nogalē A. Lukašenko režīms ieveda īpaši sagatavotas un agresīvas Tuvo Austrumu valstu migrantu grupas, kuras uz Polijas robežas ar Baltkrieviju sarīkoja vairāku dienu ilgus grautiņus.

Latvija, Lietuva un Polija A. Lukašenko uzsākto migrantu nelikumīgo virzīšanu pāri Eiropas Savienības valstu robežām uzskata par hibrīdkaru. Šādam formulējumam piekrīt arī visu trīs valstu Rietumu sabiedrotie.

Dalies ar šo ziņu