Rinkēvičs: Centienos testēt Latvijas un Baltkrievijas robežu nevaram būt vājais punkts

Latvijā
LETA
bilde
Foto: Foto: Evija Trifanova/LETA

Lai gan notiek mēģinājumi testēt Latvijas un Baltkrievijas robežu, Latvija nevar atļauties būt vājais punkts, raidījumā "Spried ar Delfi" uzsvēra ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV).

Robežsardze ziņo, ka pieaug to cilvēku skaits, kas mēģinājuši nelikumīgi šķērsot robežu. Skaidrojot situāciju, ministrs minēja divus iemeslus. Pirmkārt, Polija un Lietuva ir demonstrējušas, ka pie tām robežu šķērsot nevar, līdz ar to notiek mēģinājumi testēt, kur, iespējams, robeža tiek apsargāta vājāk.

Kā otru iemeslu Rinkēvičs minēja to, ka pašā Baltkrievijā aug neapmierinātība ar to, ka pilsētās un lauku apvidos ir daudz cilvēku no citām valstīm, kas izjauc zināmu ierasto kārtību. Neapmierinātība liek Aleksandra Lukašenko režīmam domāt, kā no šiem cilvēkiem atbrīvoties. Viens ceļš ir repatriācija, bet otrs - mēģināt piespiest pāriet robežu. Ministrs uzsvēra, ka Latvijai ir jānosargā robeža tikpat efektīvi kā partneriem Eiropas Savienībā (ES).

Rinkēvičs atzīmēja, ka nepieciešams radīt pastāvīgu robežas infrastruktūru gan uz Krievijas, gan uz Baltkrievijas robežas, jo tika tā var efektīvi kontrolēt robežu. Ministrs uzsvēra, ka tas prasa laiku un kamēr sistēma nav radīta, maksimāli jācenšas nosargāt robežu, lai nerastos kārdinājums, izveidot kādu migrācijas ceļu. Pēc Rinkēviča paustā, ceļš caur Latviju, iespējams, ir visgarākais un vissarežģītākais. Tāpat viņš pieļāva, ka migrantu plūsma un spiediens samazināsies un Latvija varēs parādīt, ka tā efektīvi kontrolē robežu.

Ārlietu ministrs arī norādīja, ka vēl viens darba virziens ir palīdzēt cilvēkiem atgriezties atpakaļ savā dzimtenē, un pie šī jautājuma aktīvi strādā gan ES, gan Eiropas Komisija. Rinkēvičs uzsvēra, ka reisi no Baltkrievijas notiek un jāstrādā ir arī ar migrantu izcelsmes valstīm, kurās ir savi likumi, piemēram, ir dažas valstis, kurās nav liela vēlme politiski atbalstīt repatriāciju.

LETA jau rakstīja, ka Lietuvas robežsargi aizvadītajā diennaktī jau trešo diennakti pēc kārtas nav fiksējuši migrantu mēģinājumus nelikumīgi iekļūt Lietuvā no Baltkrievijas, piektdien paziņojis Lietuvas Valsts robežsardzes dienests.

Tomēr šonedēļ palielinājies to migrantu skaits, kuri nelegāli mēģina šķērsot Baltkrievijas robežu ar Latviju, piebildusi Lietuvas robežsardze.

Kopš 3.augusta, kad saskaņā ar iekšlietu ministres Agnes Bilotaites rīkojumu robežsargi sāka likt migrantiem doties atpakaļ, neatļautās vietās šķērsot robežu liegts kopumā jau gandrīz 8000 reižu. No gada sākuma līdz šim rīkojumam Lietuvā tika aizturēti vairāk nekā 4200 nelegālie migranti.

Lietuvas amatpersonas norāda, ka Baltkrievijas režīms apzināti veicina migrantu plūsmu pāri abu valstu robežai, jo Lietuva atbalsta Baltkrievijas demokrātisko opozīciju.

Dalies ar šo ziņu