VDD seko līdzi informācijai par Pleskavas lidostas izmantošanu nelegālo imigrantu transportēšanā

Latvijā
LETA
Baltkrievija
Foto: Baltkrievijas-Polijas robeža. Foto: AFP/Scanpix

Latvijas Valsts drošības dienestam (VDD) ir zināma publiski izskanējusī informācija, ka nelegālo migrantu transportēšanā uz Eiropu tuvākajā laikā nozīmīga loma varētu būt Pleskavas lidostai, kas nozīmē, ka tālāk uz Rietumeiropu viņi varētu doties cauri Igaunijai vai Latvijai.

Saistībā ar situācijas saasināšanos uz Baltkrievijas un Polijas robežas VDD pastiprināti seko līdzi situācijas izmaiņām uz Latvijas un Baltkrievijas robežas. Savā darbā VDD cieši sadarbojas ar Valsts robežsardzi un citiem atbildīgajiem dienestiem, norādīja dienestā, aģentūra LETA noskaidroja dienestā.

Tāpat VDD regulāri sazinās ar ārvalstu partnerdienestiem, lai apmainītos ar aktuālo informāciju.

VDD savā darbā iegūst un analizē informāciju par dažādiem maršrutiem, kurus Tuvo Austrumu valstu pilsoņi līdz šim ir izmantojuši vai varētu izmantot, lai nelegāli šķērsotu Eiropas Savienības ārējo robežu.

Arī publiski izskanējusī informācija par Pleskavas lidostas izmantošanu dienestam ir zināma. VDD turpina sekot līdzi aktuālajiem notikumiem un ir gatavs veikt atbilstošus pasākumus dažādas situācijas attīstības gadījumā.

Jau ziņots, ka nelegālo migrantu transportēšanā uz Eiropu tuvākajā laikā nozīmīga loma varētu būt Pleskavas lidostai, kas nozīmē, ka tālāk viņi dotos cauri Igaunijai vai Latvijai, pagājušajā nedēļā vēstīja Vācijas laikraksts "Die Welt", atsaucoties uz konfidenciālu Eiropas Komisijas (EK) ziņojumu.

Laikraksta citētajā dokumentā norādīts, ka relatīvi nelielā Pleskavas lidosta, kas atrodas netālu no Igaunijas un Latvijas robežas, varētu pievienoties migrantu izmantoto maršrutu sarakstam.

"Pleskavas lidosta varētu uzņemt lidojumus no Baltkrievijas, Turcijas un Ēģiptes, savukārt no turienes migranti var mēģināt nelegāli šķērsot Igaunijas un Latvijas robežu, lai dotos tālāk uz Ziemeļeiropas un Rietumeiropas valstīm," tajā teikts.

Pašlaik Pleskavas lidosta tiek izmantota tikai Krievijas iekšzemes un militāriem lidojumiem, bet tā var pieņemt arī lielus starptautiskos reisus.

"Pirms vairākām nedēļām saņēmām informāciju, ka Pleskavas lidostu vēlas atvērt starptautiskajai gaisa satiksmei. Proti, Pleskavas lidosta, tāpat kā vairākas citas Krievijas lidostas, lūgusi atļauju veikt starptautiskos lidojumus. Iecerēts apkalpot reisus uz Baltkrieviju, Turciju un Ēģipti," laikrakstam "Postimees" pastāstījis Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldes Robežapsardzības nodaļas priekšnieks Egerts Beļičevs.

"Septembrī Krievija paziņoja, ka pēc Covid-19 dēļ noteiktajiem ierobežojumiem atjauno vairākus maršrutus, un vairākām mazajām lidostām atkal tika atļauts veikt lidojumus uz brīvdienu galamērķiem Ēģiptē un Turcijā. Domājams, ka arī Pleskavas lidosta apkalpos čārterreisus Krievijas tūristu iecienītākajos maršrutos, bet līdz šim no Pleskavas tādu reisu nav bijis," viņš norādījis.

Dalies ar šo ziņu