Rīgā ostas vizītē ierodas Francijas kara kuģis “Pégase”

Latvijā
Sargs.lv
Kuģis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

29. septembra rītā Rīgā ostas vizītē ieradies Francijas jūras spēku kuģis-mīnu meklētājs "Pégase", kurš no 13. līdz 23. septembrim piedalījās NATO jūras mācībās "Northern Coast", tādējādi sniedzot ieguldījumu Baltijas reģiona drošībā.

Mīnu meklētājs “Pégase”, kura bāzes osta ir Bresta, Francijā, atrodas dienestā kopš 1985. gada 30. maija. Kuģa kapteinis ir komandleitnants Alēns Furnjē (Alain Fournier).

Mīnu meklētāju misija ir atklāt, identificēt un neitralizēt jūrā iegremdētas mīnas, lai nodrošinātu brīvu piekļuvi Francijas militārajām un galvenajām civilajām ostām.

Šīs specializētās vienības var tikt izmantotas arī kā priekšgājēji pirms amfībiju vai jūras-gaisa operācijām. Mīnu meklētāju diskrētums, vadāmība un speciālais aprīkojums ļauj tos izmantot mīnētās zonās un lielā dziļumā. Mīnu meklētāji ar savu ekspertīzi regulāri piedalās dažādās jūras operācijās, piemēram, vraku, atlūzu meklēšanā un vēsturisko sprāgstvielu neitralizēšanā.

Image
Kuģis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

“Pégase” šī brīža misija Baltijas reģionā ļauj piedalīties NATO drošības pasākumos Baltijas jūrā, padarīt efektīvāku Francijas kuģu integrēšanos NATO spēku ietvaros visās kaujas jomās, kā arī izmantot Francijas bruņoto spēku ekspertīzi mīnu meklēšanā un neitralizēšanā NATO un ES līmenī.

Mīnu kuģa aprīkojumā ir divi droni "PAP 104 mīnu iznīcināšanai, satelīta pārraides sistēma, viena daudzvietīga dekompresijas kamera, dīzeļdzinējs, priekšējais dzinējs, divas aktīvas stūres, navigācijas radars, korpusa sonārs, autopilota sistēma, mainīgas iegremdēšanas hidrolokators , bet tā bruņojumā - 20 mm lielgabals, divi 12,7mm ložmetēji un divi 7,2 mm ložmetēji.

Image
Kuģis
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Kuģis “Pégase” ir 51,5 m garš, 8,9 m plats, tā ūdensizpaids ir 615 tonnas, bet tā ātrums ir 15 mezgli. Kuģa komandā ir 45 jūrnieki, no kuriem seši ūdenslīdēji-atmīnētāji.

Kuģis gan nebūs atvērts iedzīvotājiem apskatei.

Dalies ar šo ziņu