Vizītē Latvijā ieradies Somijas Aizsardzības spēku komandieris

Latvijā
Sargs.lv
Somija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

20. septembrī divu dienu darba vizītē Latvijā ieradies Somijas Aizsardzības spēku komandieris ģenerālis Timo Kivinens (Timo Kivinen), lai ar Nacionālo bruņoto spēku komandieri ģenerālleitnantu Leonīdu Kalniņu pārrunātu aktualitātes aizsardzības jomā, kā arī divpusējās sadarbības aktuālos jautājumus. 

Šodien abu valstu Bruņoto spēku komandieri piedalījās svinīgajā vainagu nolikšanas ceremonijā Rīgas Brāļu kapos, lai godinātu kritušo karavīru piemiņu, kā arī Somijas Aizsardzības spēku komandieris apmeklēja Nacionālo bruņoto spēku Apvienoto štābu.  

Savukārt rīt, 21. septembrī, ģenerālis T. Kivinens un ģenerālleitnants L. Kalniņš apmeklēs Speciālo uzdevumu vienību, lai pārrunātu aktuālos speciālo operāciju jautājumus, kā arī Ādažu bāzē tiksies ar Daudznacionālā divīzijas štāba “Ziemeļi” komandieri ģenerālmajoru Flemingu Matiasenu (Flemming Mathiasen) un Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes komandieri pulkvedi Sandri Gaugeru. Plānots, ka darba vizītes laikā Latvijā Somijas Aizsardzības spēku komandieris apmeklēs arī NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru. 

Image
Somija
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija
Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Jau ziņots, ka šā gada 30. augustā Ādažu bāzē Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Somijas aizsardzības ministrs Anti Kaikonens (Antti Kaikkonen) parakstīja vispārīgo vienošanos par 6x6 bruņu transportlīdzekļu iegādi no uzņēmuma “Patria”, kurā iekļauts Latvijas pasūtījums vairāk nekā 200 jauno bruņumašīnu piegādei.

Latvijas un Somijas sadarbība aizsardzības jomā tika uzsākta 1991. gadā. Patlaban Latvija un Somija piedalās dažādās daudzpusējās un divpusējās sadarbības iniciatīvās, piemēram, Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģionālās aizsardzības sadarbības iniciatīvā, sniedzot atbalstu Ukrainai, kā arī ANO vadītajā Visaptverošajā integrētās stabilizācijas operācijā Mali "MINUSMA". Kopš 2015. gada februāra Somijas vieslektori arī vada lekcijas ikgadējā Baltijas valstu Jūras spēku vidējā līmeņa vadības un štāba virsnieku kursā Latvijas Nacionālajā aizsardzības akadēmijā. Pēdējā laikā Latvijas un Somijas praktiskā sadarbība aizsardzības jomā kļuvusi ciešāka, jo notiek intensīva pieredzes apmaiņa bruņoto spēku spēju attīstības jomā, kā arī konsultācijas starp abu valstu militārajiem ekspertiem. 

Dalies ar šo ziņu