Rinkēvičs ar Irākas ārlietu ministru pārrunājis situāciju uz Latvijas-Baltkrievijas robežas

Latvijā
LETA
Irāka
Foto: Foto: EPA/Scanpix

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs telefonsarunā ar Irākas ārlietu ministru Fuādu Huseinu pārrunājis aktuālo situāciju ar Irākas pilsoņiem uz Latvijas un Baltkrievijas robežas, kas ir izveidojusies Baltkrievijas varasiestāžu rīcības rezultātā.

Viens no galvenajiem sarunas mērķiem bija apspriest iespējamos risinājumus, lai sniegtu atbalstu Irākas pilsoņu brīvprātīgas repatriācijas nodrošināšanā. Rinkēvičs apliecināja Latvijas gatavību darīt visu iespējamo, lai tie, kuri vēlas atgriezties mājās Irākā, to varētu izdarīt pēc iespējas ātrāk.

Ārlietu ministrs apliecināja, ka Latvija sniedz un turpinās sniegt nepieciešamo palīdzību Irākas pilsoņiem Latvijas pierobežā, īpaši ievainojamākajām personu grupām, ievērojot Latvijas divpusējās un starptautiskās saistības un vienošanās, norādīja Ārlietu ministrijā.

Turpmākās sadarbības optimizēšanai atpakaļuzņemšanas jautājumā Ārlietu ministrija 18.augustā Irākas pusei ir nosūtījusi divpusējā atpakaļuzņemšanas līguma projektu. Latvija gaida Irākas puses atbildi uz šo priekšlikumu.

Jau vēstīts, ka kopš 10. augusta kopumā no valsts robežas nelikumīgas šķērsošanas ir atturēti 645 cilvēki.

Par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu aizvadītajā diennaktī aizturēto cilvēku nav. Kopš ārkārtējās situācijas ieviešanas humānu apsvērumu dēļ valsts robežas šķērsošana nav liegta 25 cilvēkiem, savukārt kopumā šogad aizturēti 377 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi.

Kā ziņots, valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējā situāciju no 11. augusta līdz 10. novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpils pilsētā.

Dalies ar šo ziņu