NEPLP sola drīzu lēmumu par "Rossija RTR" retranslācijas ierobežošanu

Latvijā
LETA
Vīrietis aplūko viltus ziņas planšetdatorā
Foto: Foto: Pixabay.com

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome lēmumu par televīzijas (TV) programmas "Rossija RTR" retranslācijas ierobežošanu Latvijā plāno pieņemt desmit dienu laikā, aģentūrai LETA pastāstīja NEPLP vadītājs Ivars Āboliņš.

Viņš atgādināja, ka Latvijā ir sākta "Rossija RTR" retranslācijas ierobežošanas procedūra.

Turpinot izvērtēt programmā pieļautos pārkāpumus, pagājušajā nedēļā NEPLP tikās ar "Rossija RTR" pārstāvjiem, savukārt rīt, 2.februārī, plānota saruna ar Zviedrijas regulatoru, jo minētā programma ir reģistrēta tur.

Paredzēts, ka lēmums, izvērtējot visus faktus, saistībā ar programmas retranslācijas ierobežojumu tiks pieņemts desmit dienu laikā.

Iepriekš intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes" Āboliņš uzsvēra, ka tādām programmām kā "Rossija RTR", kas izplata naida runu, nav vietas Latvijā.

Jau vēstīts, ka, konstatējot naida kurināšanu Zviedrijā reģistrētās TV programmas "Rossija RTR" raidījumā "60 minūtes", NEPLP pērn jūlijā sāka programmas ierobežošanas procedūru, solot iespējamu retranslācijas aizliegumu atkārtota pārkāpuma gadījumā.

NEPLP skaidroja, ka, veicot diskusiju 2020.gada 10.jūlijā pārraidītā raidījuma "60 minūtes" monitoringu, konstatēts, ka gan diskusijas dalībnieku, gan arī raidījuma vadītājas Olgas Skabejevas lietotie apzīmējumi, iespējams, vērtējami kā naida runa, diskusijas laikā Ukrainu nosaucot par teroristisku valsti un tās bijušo prezidentu Petro Porošenko - par teroristu. Ukrainas pārstāvis norādīja, ka Krievija gaidot Ukrainas šķelšanos, lai varētu to apkarot. Diskusijas gaitā raidījuma vadītāja piedāvāja Krievijai ieiet Ukrainā, nomierinot abas konfliktā iesaistītās puses.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums (EPLL) nosaka, ka elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmās un raidījumos nedrīkst ietvert mudinājumu uz vardarbību vai naida kurināšanu. Šajā gadījumā NEPLP konstatēja iespējamu pārkāpumu naida kurināšanā pret Ukrainas valsti un tautu. 

Atbilstoši Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvā noteiktajam NEPLP nodrošina uztveršanas brīvību un Latvijas teritorijā neierobežo elektroniskā plašsaziņas līdzekļa retranslāciju no citas Eiropas Savienības dalībvalsts vai Eiropas Ekonomikas zonas valsts, izņemot gadījumus, kad programmā ir būtiski pārkāpts EPLL. Konstatējot programmā pārkāpumu, NEPLP par to jāinformē mediju pakalpojumu sniedzējs, dalībvalsts, kuras jurisdikcijā ir pakalpojumu sniedzējs un Eiropas Komisija. Gadījumā, ja NEPLP programmā gada laikā konstatēs vismaz vēl vienu pārkāpumu, tā būs tiesīga pieņemt lēmumu un uz laiku ierobežot programmas izplatīšanu Latvijas teritorijā.

Dalies ar šo ziņu