ASV Latvijā aktivizē speciālo operāciju atbalsta punktu

Latvijā
Sargs.lv/ Stars and Stripes
Osprey
Foto: Foto: Armīns Janiks/Aizsardzības ministrija

Jaunatklātā Speciālo operāciju pavēlniecības infrastruktūra Latvijā ļaus paplašināt arī ASV speciālo operāciju vienību darbību Baltijas reģionā, tā pavēstījis ASV Speciālo operāciju pavēlniecības Eiropā runasvīrs pulkvežleitnants Huans Martiness (Juan Martinez), vēsta ASV laikraksts “Stars and Stripes”.

Šajā projektā ASV Eiropas Atturēšanas iniciatīvas ietvaros ieguldījusi 3,7 miljonus ASV  dolāru. Šīs programmas mērķis ir atturēt Krievijas agresiju NATO Austrumu flanga valstīs.

“Šis projekts, līdz ar citām svarīgām Eiropas aizsardzības iniciatīvām, atspoguļo mūsu apņēmību pret draugiem Latvijā,” paziņojumā pauda pulkvežleitnants H. Martiness.

Kā vēsta “Stars and Stripes”, šis ir pēdējais un vērienīgākais ASV bruņoto spēku ieguldījums Baltijas reģionā. Iepriekšējo piecu gadu laikā Pentagons militārās infrastruktūras labiekārtošanā kopumā Baltijas valstīs ieguldījis vairākus simtus miljonu ASV dolāru. Šo ieguldījumu mērķis bija uzlabot militāro infrastruktūru aktīvāku savstarpējo mācību rīkošanai.

Image
SUV
Foto: Foto: Aizsardzības ministrija
Foto: Aizsardzības ministrija
Jaunā Speciālo Operāciju pavēlniecības infrastruktūra Latvijā sastāv no tehnikas novietnēm, ekipējuma noliktavām, kā arī diviem helikopteru nosēšanās laukumiem, kas spēj uzņemt Lielbritānijā bāzētās 352. Speciālo operāciju aviobrigādes konvertoplānus CV-22 “Osprey”. Šī infrastruktūra ir piemērota, lai speciālo operāciju spēki varētu ātri tikt izvietoti un ātri atstāt šo vietu. Vienlaikus tajā nodrošināts viss vajadzīgais tehnikas apkopei.

Pulkvežleitnants H. Martiness arī piebilda, ka Latvijā noslēgumam tuvojas vēl viena infrastruktūras objekta celtniecība, kas spēs vēl vairāk palielināt ASV ekipējuma un personāla pārvietošanas spēju gan gadījumos, kad karavīriem jāierodas uz mācībām, vai arī gadījumos, kad tiem būs jāierodas Latvijā krīzes risināšanai.

Savukārt šā gada jūlijā tiks pabeigti uzlabojumi Igaunijas Amari Gaisa spēku bāzē. Ieguldījumi šajā projektā sasniedz 10.8 miljonus eiro. Pēc šī objekta nodošanas ekspluatācijā ASV un NATO valstu iznīcinātāji varēs veikt vairāk lidojumus no Baltijas valstu Ziemeļiem.

Dalies ar šo ziņu