Pabriks: medicīnisko aizarglīdzekļu krājumi pietiek vairāk nekā diviem mēnešiem

Latvijā
Sargs.lv/LTV.lsm.lv
sejas maskas
Foto: Foto: Gatis Dieziņš/Aizsardzības ministrija

Šobrīd vairums nepieciešamo medicīnisko aizsarglīdzekļu krājumu Latvijā pietiek laikam, kas ir ilgāks par diviem mēnešiem, tomēr aizsarglīdzekļu iepirkumu process, salīdzinot ar pavasari, kļuvis garāks. Tā Latvijas Televīzijas raidījumam “Rīta Panorāma” sacīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Viņš stāstīja, ka vēl vakardienas valdības sēdē Aizsardzības ministrijas paspārnē esošais Valsts aizsardzības militāro iepirkumu centrs (VAMOIC) saņēma uzdevumu iegādāties nesterilos cimdus un vienreizlietojamās maskas.

“Mēs šādu iepirkumu veikšanā esam ar lielu pieredzi un tāpēc šobrīd esam atbildīgi, lai rezerves būtu. Tomēr tas nenozīmē, ka citas institūcijas neveic paralēlus iepirkumus. [..] Mūsu mērķis ir panākt, lai valstī būtu pēc iespējas lielākas aizsarglīdzekļu rezerves,” sacīja ministrs, piebilstot, ka pēdējā iepirkuma apmērs sasniedzis 10 miljonu eiro vērtību.

Lai gan šobrīd vairuma aizsarglīdzekļu krājumu pietiek ilgākam laikam nekā divi mēneši, sarežģītāka situācija ir ar nesterilo cimdu iegādēm. Pieprasījums pēc tiem Latvijā ir liels. Nedēļas laikā tiek iztērēts vairāk nekā miljons šādu cimdu pāru. Lai šīs piegādes nodrošinātu pēc iespējas ātrāk, Aizsardzības ministrija lūgusi Ārlietu ministrijas un Latvijas Investīciju attīstības aģentūras palīdzību kontaktu dibināšanai ar šāda veida cimdu tiešajiem izplatītājiem.

“Viena no lielākajām problēmām iepirkumu rīkošanā ir laiks. Mums valstī nav izsludināta ārkārtas situācija, tāpēc iepirkums tiek rīkots pēc standarta procedūrām, kas ir diezgan lēnīgs process. [..] Tomēr, īstenojot Valsts Kontroles rīkojumus, kā arī uzstādījumus, kas ir doti no labas valsts pārvaldes prakses viedokļa, ja nav izsludināta ārkārtas situācija, tad ātrāk par pāris mēnešiem šādus iepirkumus nav iespējams veikt.”
Pabriks
Aizsardzības ministrs
Artis Pabriks

A.Pabriks atzina, ka valdībā laiku pa laikam tiek pārrunāta nepieciešamība Covid-19 pandēmijas dēļ izsludināt ārkārtas situāciju, gadījumā, ja aizsarglīdzekļus vajadzēs piegādāt ātrāk. Tomēr šobrīd vietas panikai nav.

Vienlaikus ministrs aicināja cilvēkus būt atbildīgiem un ievērot mediķu noteiktos aizsardzības pasākumus.

“Tā lielākā atšķirība ir tā, ka, ja salīdzina pavasara pandēmiju ar rudens pandēmiju, tad avasarī bija uztraukums, vai pietiks aizsarglīdzekļu. Tagad lielākā problēma ir tā, ka sabiedrībai nāk virsū dezinformācija. Cilvēki daudzās valstīs ir noguruši no pandēmijas. Turklāt informatīvajā vidē parādās dažādas aizdomīgas teorijas, piemēram, aicinājumi nevalkāt maskas. Tādējādi dezinformācija ir šī rudens laikā būs lielākā problēma,” sacīja A.Pabriks.

“Sargs.lv” jau rakstīja, ka sākoties Covid-19 pandēmijai Latvijā un samilztot problēmām individuālo aizsarglīdzekļu piegādē, valdība lēma, ka VAMOIC turpmāk veiks Covid-19 izplatības ierobežošanai nepieciešamo individuālo aizsarglīdzekļu un dezinfekcijas līdzekļu centralizētos iepirkumus visu valsts institūciju vajadzībām. Savukārt armija sniegs loģistikas atbalstu, iegādātās preces nogādājot saņēmējiem atbilstoši prioritāro institūciju un to vajadzību sarakstā noteiktajam apjomam.

Dalies ar šo ziņu