Rājienu saņēmusi amatpersona, kura bija iesaistīta NBS ierobežotas pieejamības informācijas noplūdē

Latvijā
LETA
telefons
Foto: Foto: pixabay.com

Dienesta pārbaudes rezultātā rājiens piemērots kādai aizsardzības resora amatpersonai, kura bija iesaistīta informācijas noplūdē ar ierobežotas pieejamības īsziņu izplatīšanu. Kā informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļā, pērn oktobrī Militārajā policijā tika sākts kriminālprocess par neizpaužamu militāru ziņu izpaušanu, kas nav valsts noslēpums. Šogad jūnijā kriminālprocess izbeigts, jo nav konstatēts noziedzīga nodarījuma sastāvs, vēsta ziņu aģentūra "LETA".

Paralēli notika arī dienesta pārbaude. Tajā identificēts informācijas noplūdes avots un veids. Tāpat noskaidrota atbildīgā amatpersona, pret kuru ierosināta disciplinārlieta. Disciplīnas pārkāpuma izskatīšanas rezultātā amatpersonai piemērots disciplinārsods - rājiens.

LETA pērn oktobra sākumā jau ziņoja, ka Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki sāka izmeklēšanu par informācijas noplūdi no iekšējās NBS apziņošanas sistēmas. Nopludinātās īsziņas nesaturēja klasificētu informāciju, bet tām bija ierobežotas pieejamības statuss.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pērn rudenī aģentūrai LETA skaidroja, notikušais nebija kiberuzbrukums, bet cilvēciskais faktors, kad persona Nacionālo bruņoto spēku iekšējā lietošanā paredzētas īsziņas pārsūtīja nepiederošām personām.

Laikraksts "Diena" iepriekš vēstīja, ka NBS operatīvā informācija ir tikusi izsūtīta arī absolūti nepiederošām personām. Laikraksta rīcībā bija ekrānšāviņi ar daudziem desmitiem īsziņu, kuras  nosūtītas no avota ar nosaukumu NBS KP. Šajās īsziņās, norādot konkrētu notikuma datumu un laiku, ir sniegta operatīvā informācija par dažnedažādiem notikumiem NBS, kura profesionāļiem var atklāt pietiekami daudz datu par to darbības un apziņošanas īpatnībām, vēstīja laikraksts.

Liela daļa no šīs informācijas bija par Latvijas teritoriālo ūdeņu un gaisa telpas tuvumā konstatētiem ārvalstu - faktiski tikai un vienīgi Krievijas - karakuģiem, zemūdenēm un kara lidmašīnām.

Taču ilgāku laiku nezināmam personu lokam ir tikusi izsūtīta arī daudz konfidenciālāka informācija, tostarp par NBS izsludinātām trauksmēm, paaugstinātu kaujas gatavību un tamlīdzīgi. Tā, piemēram, īsziņu adresāti - tostarp arī nepiederošās personas - 19. augustā informēti par paaugstinātu draudu brīdinājuma pakāpi. 

Tāpat plašākam adresātu lokam, nekā bijis iecerēts, tika izsūtīta operatīvā informācija gan par dažādos negadījumos iekļuvušām militārpersonām, gan par gadījumiem, kad tās aizturētas alkohola un narkotiku reibumā.

Dalies ar šo ziņu